До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Таємна історія: що відвідати в Парижі любителям парфумерії

Найкращий сувенір з поїздки — це враження. Плюс флакон парфумів, якщо мова стосується французької столиці. Ольга Козак зібрала кілька місць, де і парфумерному аматорові, і знавцеві буде цікаво.

Фото: Maria Pavliuk
Арт-бутик La Place

Парфумерові Вірджинії Ру і архітекторові Еммануелю П'єру вдалося створити незвичайний парфумерний мистецький простір, що більше нагадує галерею, ніж просто магазин. Тут предмети мистецтва і флакони доповнюють один одного, а деякі з них стають одним цілим, у прямому сенсі цього слова. Так, ексклюзивно для La Place артист Ерік Тюрло створив серію ароматних картин, а для натхнення вибрав кілька ароматів, представлених в бутику, таких як "№1" від Rosendo Mateu і "Liberte Boheme" від Au Pays de la Fleur d'Oranger. За словами Еммануеля, запах на картині тримається близько одного року, потім його можна оновлювати за допомогою повторного нанесення духів на спеціальну тканину з внутрішньої сторони панно.

Реклама
Фото: Maria Pavliuk

Експозиції змінюються кожні два-три місяці, іноді частіше. Під час нашого візиту в бутику були виставлені роботи з органічного скла скульптора Христини Маркес і абстрактний живопис художника Рея Ренодана. Що стосується парфумерних брендів, La Place представляє більше 15-ти марок: State of Mind, Maison Micallef, Affinessence, Un soir à l'Opéra, Absolument Parfumeur, Maison Incense, Hersip й інші. Крім того, кілька разів на місяць організатори проводять конференції та презентації, а запрошеними експертами виступають парфумери, художники, а ще відомі критики і автори книг, однією з яких нещодавно була письменниця Анник Ле Геррер.

<b>парф места парижа1</b>

Школа Cinquième Sens

Паризька школа парфумерії Cinquième Sens вже кілька років пропонує різні навчальні курси для майбутніх парфумерів, від створення ароматних формул до запуску готового продукту. Але в наш список ця школа потрапила з іншої причини. Кілька місяців тому Cinquième Sens відкрила перший в Парижі коворкінг-простір, призначений для всіх тих, хто захоплюється парфумерією чи працює в цій галузі. Прийти сюди може будь-хто, лише потрібно попередньо зареєструватися на сайті і сплатити один з трьох тарифних планів залежно від потреб: Olfawork, Olfaction і Olfalab.

Фото: Maria Pavliuk

Організатори поділили простір на два зали. У першому розміщена кімната для читання, бібліотека, кав'ярня і Wi-Fi зона, а в другому — справжня лабораторія, для доступу до якої потрібно пройти невеликий тест на знання правил поведінки і специфіки роботи з хімічними розчинами. За кожним "лаборантом" закріплений персональний робочий простір на необхідний термін. Приносити з собою практично нічого не потрібно, так як на місці є все необхідне: більше 500 рідин з натуральними і синтетичними інгредієнтами, блотери, дозатори, ваги та інші інструменти. Крім того, кожен член клубу може використовувати онлайн платформу Olfathèque, це база даних і свого роду парфумерна енциклопедія.

Фото: Maria Pavliuk

Для тих, хто в Парижі ненадовго, школа Cinquième Sens пропонує літні програми з парфумерії англійською мовою. Тут варто згадати про її вдале розташування — всього три хвилини пішки від Ейфелевої вежі, що, безсумнівно, надихає.

<b>парф места парижа 2</b>

Музей Fragonard

Парфумерний дім Fragonard – це сімейна компанія родом з Грасса, якій належить одна з найстаріших фабрик з виробництва парфумів, створена Еженом Фуксом 1926 року. Сьогодні керівництвом компанії займаються дві сестри Агнес і Франсуаза, які успадували бізнес від свого батька Жана-Франсуа Коста. Власне під його керівництвом парфумерний будинок набув світову популярність, а його приватна колекція, що складається з предметів парфумерії та живопису, тепер прикрашає стіни кількох музеїв Fragonard, один з яких розміщений в Парижі.

Фото: Maria Pavliuk

Музей розташований в двоповерховій будівлі колишнього театру, пізніше велодрому, а потім експозиційного центру англійських меблів Maple&Co, після закриття якого компанія Fragonard відреставрувала локацію і відкрила 2014 року свій музей і магазин. Якщо говорити про саму експозицію, то незважаючи на свої невеликі розміри, колекція виставлених експонатів викликає захоплення. Тут зібрані і представлені парфумерні аксесуари з часів Стародавнього Єгипту до XX століття, серед яких є: мініатюрні амфори для зберігання ароматичних есенцій, ароматизатори-помандери, ажурні дорогоцінні флакони і мініатюрні дорожні дамські несесери.

<b>парфместа парижа 3</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.