До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Аромати мандрів: куди вирушають парфумери в пошуках сировини

Подорож для парфумера – джерело натхнення лише частково. Насправді парфумери їздять по світу в пошуках сировини.

"Третину життя я в дорозі, – каже головний парфумер Guerlain, Тьєррі Вассер. – Полюю на парфумерну сировину чотири місяці з дванадцяти". Щороку на два тижні Вассер подається в Туніс. Там, на заводі, що належав ще Жан-Полю Герлену, він керує видобутком ароматних субстанцій з гіркого апельсина бігардії: (без них немислимий Néroli Outrenoir). У травні – він у Грассі: достигає урожай троянд сентифолій; на початку червня – в Пловдиві: зацвітає болгарська троянда. У липні – знову Грасс: там розпускається жасмин. У грудні – Західна Австралія: дозріває сандал. У січні – Гаїті: в Ле-Ке збирають урожай ветивера. У лютому прямує по ветивер у Південну Індію. Обидва різновиди потрібні для парфумерних творінь Guerlain: вони пахнуть по-різному. "Ґрунт і клімат у парфумерії важливі так само, як у виноробстві", – пояснює Тьєррі.

Реклама
@thierrywasser

Втім, постійно шукати нові джерела сировини – не примха, а необхідність. І звичайно, не новина останніх років, а звична справа. Жак Герлен, наприклад, обожнював болгарську троянду і використовував її в багатьох ароматах Будинку, але за часів холодної війни Болгарія потрапила по той бік залізної завіси, і доступ до сировини закрили. Продовжив родинну справу Жан-Поль Герлен: він був змушений шукати заміну звичному інгредієнту. Нею виявилася турецька троянда – і хоч звучала вона інакше, така заміна була найменш болісною. Індустрія стикалася і з іншими викликами: IFRA, Міжнародна парфумерна асоціація, яка почала забороняти один парфумерний інгредієнт за іншим, з посиланням на те, що вони можуть викликати алергію. Так сталося з дубовим мохом, який парфумери згадують досі.

Néroli Outrenoir з колекції L'Art et la Matière, Guerlain

Але якщо моху можна знайти ольфакторну заміну (справа тільки в майстерності парфумера), то з природними компонентами все значно складніше. Так, сьогодні Guerlain практично не використовує індійський сандал: через великий попит на нього ліси вирубували роками, і тому сьогодні більшість пропозицій на "сандаловому" ринку Індії – контрабанда. А оскільки без сандалу неможливі ні Santal Royal, ні Mon Guerlain, то доводиться шукати нові джерела сировини.

Santal Royal, Guerlain

Вассеру вдалося виявити їх в Австралії. Santalum album, білий сандал, сьогодні вирощують у розплідниках, потім висаджують на багатокілометрових плантаціях – і всіляко піклуються про те, щоб ця цінна природна сировина почувалася добре в природному середовищі існування. Австралійський сандал пахне не так, як індійський ("більш кремовий", – говорить Тьєррі) і коштує дорожче (різниця в оплаті праці). Але такі правила гри.

Santal Noir, Dior

Тьєррі Вассер впевнений, що купівля сировини допомагає підтримувати безліч соціально важливих проектів – від іригації на півдні Індії до підтримки жінок Коморських островів. "Коли вирушаю за сировиною кудись до берегів Танзанії, я бачу, як тяжко працюють жінки, аби забезпечити своїм дітям краще життя. І коли я купую у них олію іланг-ілангу, а потім використовую її в ароматах, то точно знаю, що чимось допоміг. Так, ми не рятуємо життя – ми не хірурги. Але якщо можна зробити щось корисне, то треба робити".

Тьєррі Вассер в експедиції за ветивером @thierrywasser

Франсуа Демаші, головний парфумер Dior, теж постійно в дорозі. По іланг-іланг для J'Adore він літає на острів Нусі-Бе біля північного узбережжя Мадагаскару. Іланг-іланг вирощують на невеликій фермі, побудованій на принципах відповідального ставлення до природи і людей. Тут очищують воду, щоб використовувати її повторно, а до того ж вирощують плантації авокадо і евкаліпта. На них Dior, звичайно, не претендує, зате ферма може існувати безобідно і не залежати тільки від врожаю квітів. Іланг-іланг збирають руками, дистилюють на місці, а потім переправляють у Грасс, на парфумерний завод Dior, – для подальшої переробки.

J'Adore Roller Pearl, Dior, 20 ml

За жасмином Демаші літає на південь Індії. Жасмин теж різний. Дуже цінує самбак – з легким фруктовим відтінком. Весь урожай зарезервований для Dior, і це привілей не тільки для постачальника, але і для самого Будинку: так можна розраховувати на стабільну кількість висококласної сировини. Такого роду угоди – зазвичай результат давньої співпраці і довіри.

Тьєррі Вассер і урожай жасмина

Етичний бізнес – не привілей виключно великих Будинків. Наприклад, нішева марка Diptyque багато працює над тим, щоб походження сировини було бездоганним, як провенанс у предметів мистецтва. Бо, наприклад, через божевільний попит на удове дерево родини Aquilaria, з якого видобувають цей інгредієнт, перебуває під загрозою зникнення. Тому для аромату Oud Palao парфумер Фабріс Пеллегрін замовляє уд тільки у тих виробників, які демонструють повагу до навколишнього середовища. "Правильний" уд отримують з лаоських плантацій, де стовбури дерев обробляють вручну.

Oud Palao, Diptyque

У пошуках рідкісної сировини, з бажанням зберегти природу, Diptyque об'єднав зусилля з концерном Givaudan. Подібна колаборація – рідкісний випадок, але мета виправдана: врятувати від вимирання іланг-іланг на острові Мвалі в Індійському океані. Бренди вирощують цю квітку в розплідниках, потім висаджують на плантаціях. Невипадково флакон Eau Moheli прикрашений зображеннями іланг-ілангу в бамбукових кошиках – у них поміщають зібрані квіти.

Eau Moheli, Diptyque

Текст: Олена Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.