До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Патріотизм до кінчиків нігтів: українська nail-майстриня, яка створює манікюр з любов'ю до України

Українська майстриня манікюру – про тренди та воєнні реалії.

Коли 24 лютого Росія почала бомбардувати головний аеропорт України, батьки Оксани Завори були одними з перших, хто дізнався, що почалася війна . "Мої батьки живуть біля аеропорту, — каже Завора. – Мама прокинулася, бо почула вибухи. Підійшла до вікна і побачила, що небо просто червоне". Рано вранці Завору, яка приїхала в гості до Польщі, розбудила її сестра, яку трусило. "Сестра зайшла до моєї кімнати з божевільним виглядом. Кілька секунд я не могла зрозуміти, що трапилось. Тож я встала перевірити свій телефон. Там було одне повідомлення від мами: "ВІЙНА".

На перші півтора місяці з початку повномасштабного вторгнення Завора заціпеніла. Не бажаючи залишати дім, який вони збудували, — великий будинок, шістьох собак, трьох котів, — батьки залишилися захищати своє майно та свою країну. Всі думки Завори були з ними. "Я не могла нічого робити. Весь час моніторила новини. Я прокидалася кілька разів за ніч, щоб перевірити, куди влучила чергова ракета, де вибухнула чергова бомба, щоб побачити, чи це не поруч з моїми батьками", — розповідає вона про жахливі події весни, під час якої вона зрештою опинилась в Берліні.

Але коли ми з'єднуємося через Zoom раннього літнього ранку, 23-річна Оксана сяє. Після 45-годинної подорожі до Києва (один автобус і два потяги), вона вдома – вперше за чотири місяці . "Звичайно, я плакала", — каже вона про емоційну подорож. Але не спочатку. Після повернення до столиці, коли наприкінці березня-початку квітня українська армія вигнали окупантів за межі Київської області, Завора зупинилася у своїй квартирі, де займалася йогою, спала, читала. Потім вона пішла просто до власної nail-студії. Коли відчинила двері до приміщення, яке використовувала упродовж останніх кількох років, щоб приймати клієнтів і готуватися до знімань, то побачила: її улюблена колекція гель-лаків та інструментів була на тому самому місці, де вона залишила їх після останнього запису.

Сидячи на батьківській терасі, в чорних джинсах і топі на шнурках, який відкриває колекцію маленьких татуювань уздовж її рук, Оксана описує довоєнний стан мистецтва та сфери краси в Україні. "В Україні багато продюсерських компаній, і люди з усього світу приїжджають сюди знімати рекламу та кампейни, тому що це дешевше, ніж у США чи Європі. Але рівень якості дуже високий. В головах людей може жити міф, що Україна – нерозвинена країна, і що ми не можемо створювати круті образи. Але ми можемо".

Оксана захопилася манікюром, коли їй було всього десять років. Вона починала з того, що просто переглядала nail-інструкції на YouTube ("Дивитися, як роблять акриловий френч, було для мене таким задоволенням!"). Завдяки сарафанному радіо та клієнтам, серед яких були українські стилісти, візажисти і перукарі, вона доросла до того, щоб розробляти дизайн нігтів для світових зірок. Так, це саме вона розробила серію монохромних квадратних XXL-тіпсів для Розалії у пастельно-рожевому, канарково-жовтому та яскраво-червоному кольорах для знімання відео Juro Que, режисеркою якого була Тану Муйньо, а знімання відбувалися в Україні. "Я була здивована, коли мені зателефонувала продюсерка, і надзвичайно хвилювалась, але це було так круто!"

За кілька днів Завора попрощається зі своїми батьками й повернеться до Берліну, де, завдяки дедалі більшій кількості підписників в Instagram і тижневій резиденції в салоні та концептуальній крамниці Isla Berlin, у неї щільний запис, — і в нову студію в районі Шарлоттенбургу. Але вона поки що тримає свою студію в Києві. "Я все ще орендую її, тому що там почалася моя кар’єра, і там я зустріла стільки талановитих, крутих людей, які змінили моє життя. У мене все ще є надія, що я повернуся".

Оксана Завора, яка носить манікюр в жосто-синіх кольорах українського прапора, розповідає про свій мультимедійний підхід до нанесення гель-лаку та чому здоров’я нігтів таке ж важливе, як і манікюр.

Vogue: Манікюр — час від часу чи спосіб життя?

Оксана Завора: Для мене – безумовно, стиль життя. Не пам’ятаю, коли востаннє не робила нігті. Я можу бути в піжамі, але манікюр допомагає миттєво відчути себе шикарно. Усі мої клієнти одержимі нейл-артом, і я бачу, в якому стані вони перебувають після манікюру, і я б сказала, що це, безумовно, стиль життя для мене та людей, з якими я працюю.

Що ви повинні відчувати, виходячи з салону?

Ви маєте відчувати: вас та ваші нігті повинен бачити увесь світ! Ви маєте почуватися так, наче готові до нових друзів і нових досягнень у вашому житті.

Як щодо форми?

Коли у мене натуральні нігті, я зазвичай надаю їм довгої овальної форми. Але якщо я маю нарощування, то зазвичай вибираю довгу квадратну форму, яка зараз здається дуже актуальною.

Як щодо кольору?

Я люблю різні кольори. Це як головоломка: починаю з одного кольору, а потім додаю інші, які добре римуються разом. Але мені подобаються зелені — сіро-зелені, трав'янисто-зелені — і блакитні, бірюзові, а ще коричневі кольори. Мені також подобається змішувати коричнево-бежеві з кислотними неонами, зеленим, жовтим тощо. Мені здається, вони дуже добре поєднуються разом.

Чистий і простий чи мистецтво нового рівня?

Наступний рівень однозначно! Я не роблю однотонних кольорів. Це надто нудно!

Улюблений салон чи інший майстер манікюра, який тобі до вподоби?

В Україні дійсно високий рівень beauty-послуг, тому практично в будь-якому манікюрному салоні ви можете зробити ідеальні нігті. Але в Берліні Ісла робить красивий нейл-арт. І я люблю майстра нігтів Хуана Альвеара, його мистецтво. Він дуже експресивний і робить щось нове на наступному рівні. А ще Сільві Макміллан. Вона супер крута. Вона була однією з перших нейл-майстринь, за якими я почала стежити під час пандемії, і яка допомогла мені зрозуміти, що я хочу робити фотосесії. Ми всі переосмислювали свої цінності, я знайшла сторінку Сільві та подумала: "Я хочу зробити щось подібне".

Улюблені продукти для підготовки нігтів і рук?

У мене дуже суха шкіра, і мені було важко знайти ідеальний крем для рук. Я не люблю занадто парфумовані засоби. Мені подобається крем для рук Kiehl's Ultra Facial, а також Cerave. Це не крем для нігтів, це крем для тіла. Але він врятував мої руки та кутикули минулої зими. Але його треба використовувати принаймні двічі на день. Якщо використовувати крем для рук раз на тиждень, це не спрацює. І також потрібно доглядати за кутикулами. Мені подобається Creme Abricot Dior, якщо хочеться почуватися шикарно, але мені також подобається олійка для кутикули Sally Hansen. І швейцарська олійка Mavala. Я також рекомендую своїм клієнтам використовувати засіб для видалення кутикули, наприклад Cuticle Away CND, який допомагає підтримувати нігті в перервах між сеансами.

Гелеве чи звичайне покриття?

Гель, звичайно! Він дає величезну свободу творити. Якщо мені потрібно щось намалювати — навіть крихітні вази — я використовую гель-лаки. Вони найкращі.

Чи має римуватися манікюр та педикюр?

Немає жодних правил щодо нігтів. Вони легко мінливі, і це найголовніше в них.

За матеріалами vogue.co.uk

Текст: Celia Ellenberg

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.