До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тендітна краса: як перемогти дерматит, коли все проти вас

Стрес, брак сну, неправильне харчування, недбалий, або занадто агресивний догляд за шкірою, – все це може стати причиною себорейного дерматиту, діагнозу, який останнім часом ставлять дедалі частіше і якого не так вже й просто позбавитись. Золоте правило лікування – діяти повільно.

Фото: Daniel Sannwald (vogue.co.uk)
Фото: Daniel Sannwald (vogue.co.uk)

Реклама

За винятком підліткового віку, в мене завжди була досить гарна шкіра. Але на початку цього року мені поставили діагноз "себорейний дерматит" – захворювання, про яке я не мала жодного уявлення, доки воно не з’явилося на моєму обличчі. "Себорейний дерматит спричиняє лущення або запалення шкіри, а іноді й свербіж, і найчастіше виникає на жирних ділянках обличчя", – каже лікарка-дерматологиня Жаклін Паркер. "Блідо-жовті лусочки, почервоніння та висипи – це звичайні симптоми. На додачу до них може виникнути фолікуліт, який проявляється у вигляді крихітних білих вугрів". Дійсно, червоний висип вкрив нижню половину мого обличчя, а білі вугри з'явилися вздовж носогубних ліній. Шкіра була одночасно пересушеною і жирною, і хоч що я на неї наносила, ставало лише гірше.

Як редакторка журналу про красу, я пишаюся тим, що дуже ретельно доглядаю за шкірою. Дехто може навіть назвати це одержимістю. Тож якого біса це сталося зі мною? "Ми досі не знаємо, що саме викликає себорейний дерматит, – каже Паркер. – Однак це пов'язано з надлишковим виробленням шкірного сала та вільних жирних кислот, які утворюються дріжджами Malassezia – їхнє поєднання спричиняє подразнення шкіри, що призводить до лущення та висипів". Інші чинники, що сприяють цьому, включають стрес, депресію, низький рівень вітаміну D, гормональні збої, стероїди, зміну догляду за шкірою чи навіть ротовою порожниною. За винятком стероїдів, практично будь-який з перерахованих вище факторів може стосуватися і мене, але раптом мене осяяло: мої постійні експерименти у догляді за шкірою могли призвести до того, що вона захворіла. Якщо подумати, я вперше помітила подразнення навколо рота після дуже дорогого догляду за обличчям від відомого люксового бренду. Невже я зробила це сама?

Але це був не кінець. Лікарка пораділа мені повну зміну догляду за шкірою – жодних вишуканих засобів і нічого, що містило б олійки. "Все, що має у складі жири (тригліцериди), буде живити дріжджі та призводити до погіршення симптомів, – каже Жаклін. – Те саме і з масажами, паровими ваннами й саунами – процедурами, які стимулюють вироблення шкірного сала і тим самим посилюють запалення".

Наступні кілька місяців я сиділа на дієті з догляду за шкірою, яка містила лише очищувальний засіб і протисонцевий фільтр (я використовувала La Roche-Posay Toleriane Dermo-Cleanser і La Roche-Posay Anthelios Sunscreen) – і це було так безрадісно. Я сумувала за своїми поживними кремами та парою м'яких, але міцних рук, що кожного разу наново виліплювали контури мого обличчя. Я сумувала за минулим.

Клінсер La Roche-Posay
Клінсер La Roche-Posay

Хотіла б я сказати, що після курсу антибіотиків і сумлінного користування "Еліделом" усе налагодилося і шкіра стала гладенькою, але з себорейним дерматитом не все так просто. Так, висипання навколо рота зникли, але моя шкіра і далі залишалася схильною до спалахів. І тригером могло стати що завгодно: перельоти, стрес, низькі температури, сухий клімат, вітри, неминучі зміни сезону – фактично все, що порушує мікробіом і руйнує бар'єрну функцію шкіри. Відмова від beauty-експериментів була ще одною нереальною вимогою, з огляду на мою професію.

Утім, на щастя, існують заходи, яких можна вжити, щоб упевнитися, що все під контролем. "Себорейний дерматит у дорослих не можна вилікувати – він є хронічним захворюванням, але можна контролювати, – каже Паркер. – Як тільки шкіра стає чутливою до дріжджів Malassezia, нам потрібно зменшити їхню кількість, щоб уникнути запалення". Отже, одвічне питання: як це зробити?

Для початку, хоч би яка спокуслива буде ідея змастити сухі сверблячі лусочки густим кремом на масляній основі, не робіть цього. Узагалі, просто викиньте таку косметику – вона вам більш не знадобиться. Інші небезпечні інгредієнти, про які потрібно пам'ятати, – це вітамін С і ретинол, які можуть викликати подразнення. Ваша шкіра тепер потрапила в категорію чутливої – зважайте на це. Паркер рекомендує близько місяця не робити жодних різких кроків, а просто спостерігати.

Тепер хороші новини. "Існують дослідження, які вказують на те, що на дріжджі Malassezia може позитивно впливати процедура холодного плазмового душу, зменшуючи вироблення себуму", – каже Паркер. Ця методика використовує передові технології для генерації плазмової енергії, яка потім швидко розподіляється по поверхні шкіри, завдяки чому активізується регенерація клітин, синтезується новий колаген та еластин, знищуються хвороботворні мікроорганізми. Шкіра розгладжується, поліпшується її тон і колір обличчя. Ще одна чудова особливість плазмового душу полягає в тому, що він може створювати ліфтинг-ефект. LED- та IPL-терапія також є ефективними методами лікування запалення. "Після того, як почервоніння і подразнення вщухнуть, можна зробити поверхневий пілінг з використанням саліцилової кислоти, – додає Паркер. – Варто проводити процедури зі зменшення кількості чорних цяток, оскільки жир, що затримується в шкірі, провокує запалення".

"В інших випадках комбіновані препарати гідрокортизону та протигрибкові засоби, такі як "Дактакорт", діють дуже швидко і є ефективними при почервонінні та запаленні шкіри, але їх не слід застосовувати довгостроково", – каже косметологиня. – "Імуномодулятори нового покоління, призначені дерматологом, такі як "Такролімус", "Протопік", "Пімекролімус" чи "Елідел", можуть бути набагато ефективнішим способом лікування хронічного запалення, але вони несуть певні ризики при тривалому застосуванні". Для довшого застосування Паркер рекомендує гель "Скінорен", який також відпускається за рецептом. До того ж існують деякі комплексні заходи, які допомагають подбати про мікробіом кишківника. "Варто вживати пробіотик, а колагенові добавки можуть бути корисними для тих, хто має проблеми з кишківником, – радить Жаклін. – Протизапальна дієта з великою кількістю овочів і жирної риби може допомогти, так само як і скорочення або повна відмова від цукру, на якому дріжджі чудово розмножуються". Сон також дуже важливий, особливо в боротьбі зі стресом, який сам по собі може бути тригером.

Тільки-но ви візьмете ситуацію зі шкірою під контроль, зможете поступово вводити інші засоби, але тут не завадять поради фахівців. Просувайтесь до мети маленькими кроками. Шкіра – ваш найбільший орган, тож шануйте її.

Текст: Tish Weinstock

За матеріалами www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.