До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Переведення годинника: як циркадні ритми впливають на шкіру

Що треба знати про циркадні ритми, розповідає Тійна Орасмяе-Медер, лікарка-дерматокосметологиня, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science (Швейцарія).

Перехід на літній час уперше запропонував Бенджамін Франклін ще в XVIII столітті щоправда, в іронічній формі, але з економічним обґрунтуванням: він вважав, що в період між 20 березня і 20 вересня можна не використовувати свічки і тим самим заощадити серйозні гроші. Але на практиці ідею реалізували лише в 1916 році в Німеччині. І хоча економії було досягнуто, доволі швидко стало зрозуміло, що така зміна негативно позначається на здоров'ї людей. Годинники переводять досі, але в Британії планують відмовитися від переведення годинників.

Реклама

Стреси впливають на сон. У когось збиваються цикли сну і неспання, хтось страждає на безсоння. Сьогодні 92% француженок скаржаться на проблеми зі сном; у Британії у 8 мільйонів людей офіційно діагностовано порушення сну. Звичайно, від порушення ритмів страждає і шкіра.

У 2017 році Нобелівську премію за відкриття клітинного годинника — молекулярних механізмів в регулюванні циркадних ритмів — отримали троє американських учених-генетиків: Джеффрі Хол, Майкл Росбаш і Майкл Янг. Циркадні ритми описують зміни, що відбуваються в організмі людини упродовж доби. Вони часто порушуються — в тому числі, при багатьох хронічних хворобах, включаючи онкологічні.

Ранок теж відіграє важливу роль в організації циркадних ритмів

Прийнято вважати, що налагодити режим сну допомагають вечірні ритуали. Це дійсно так: за кілька годин до відходу до сну треба відкладати гаджети, вмикати приглушене тепле світло і закривати штори щільніше. Але мало хто знає, що ранок теж відіграє дуже важливу роль в організації циркадних ритмів. В першу годину після пробудження організм потребує яскравого світла. Також потрібно багато блакитного світла, від якого останнім часом прийнято активно захищатися. Але в першу годину після пробудження воно "заводить, регулює і підкручує" наш біологічний годинник. Так що вранці треба прокинутися, широко відкрити штори, максимально освітити приміщення і користуватися будь-якою можливістю побачити сонце. А ще — не надягати сонцезахисні окуляри — щоб палички і колбочки сітківки передали сигнали неспання в мозок.

Шкіра живе за годинником

Шкіра живе за годинником: наприклад, вночі інтенсивно втрачає вологу. Тому вранці люди зі шкірою, схильною до сухості, відчувають її стягнутість. Вночі також активізується мікроциркуляція крові і лімфи, шкіра теплішає; поліпшується кровообіг, відбувається проліферація кератиноцитів. Кислотно-лужна рівновага теж змінюється (вночі знижується кислотність шкіри). Але найважливіше синтез колагену I типу відбувається саме під час фази глибокого сну.

Skin Timing

З 23-30 ночі до 4-ї ранку шкіра стає більш проникною. З одного боку, це добре: все, що ми нанесемо на неї, проникне і спрацює інтенсивніше. З іншого боку, крем з високою концентрацією активних речовин — наприклад, ретинолу — підвищить ризик побічних ефектів. Через це останнім часом переглядають звичайні рекомендації щодо використання інтенсивних засобів: і радять їх не на ніч, а вдень.

Нічний сон — корисний і відновлюючий. Якщо людина не спить або погано спить уночі, клітини не можуть ефективно відновити ДНК і вивести продукти метаболізму, все клітинне сміття. Адже детокс і очищення відбувається саме під час фази глибокого сну. А ось REM-фаза — час для синтезу і відновлення шкіри.

Важливо знати, що яскраве світло пригнічує синтез мелатоніну, гормону сну. Достатньо кількох хвилин впливу світла, щоб рівень мелатоніну, який виробляється шишкоподібною залозою, знизився. А він же — потужний антиоксидант, який, зокрема, захищає клітини від переродження, від аутоімунних захворювань. Втім, щоб мелатонін почав інтенсивно вироблятися, досить нерухомо полежати в темряві. Фото: Anna Daki

Безсоння шкідливе

У тих, хто погано спав або не спав уночі зовсім, шкіра на ранок лущиться. Погіршується мікроциркуляція, посилюється набряклість, порушується захисний бар'єр. Інструментально підтверджено, що знижується еластичність шкіри — адже колаген укладається в 3-D структуру саме в нічний час. За це відповідають білки-шаперони. Але вони виробляються тільки під час сну. І якщо цього не відбувається, то обличчя буквально опадає. Ну і на довершення пори стають ширшими, зморшки — помітнішими, обличчя має втомлений вигляд. Щоб шкіра відновилася після однієї безсонної ночі (наприклад, після перегляду серіалу до 3-ї ранку), в 25 років потрібно 36 годин. У 60 років для "компенсації шкоди" знадобиться вже 10 діб.

Як допомагати людям, які не сплять ночами, поки що не придумали, хоча це важливо, особливо для тих, хто не спить через професію: диспетчери, медсестри, таксисти і так далі. Згідно з дослідженнями, у медсестер, які працювали в нічну зміну, підвищувався ризик діабету, гіпертонії, ожиріння.

Це ще не все. При недосипанні шкіра втрачає здатність до регенерації. Так, після лазерних процедур загоєння відбувається довше. І на довершення значно зростає чутливість до ультрафіолету: порушення пігментації зустрічається на 70% частіше.

Антидоти

Хороша новина — в тому, що можна компенсувати стан шкіри тим, хто недосипає: молодим батькам, людям, які не сплять уночі через професію. У новому засобі Meder Circa-Night реалізовано принципи біохакінгу. Він підходить для всіх типів шкіри і не втручається в роботу сальних залоз, відновлює бар'єр і зволожує, — компенсуючи втрату вологи. І повертає швидкість старіння до тієї, що запрограмована природою.

Нічний крем Circa-Night, Meder Beauty

У його складі — Iodobacter, бактерії давніх льодовиків гори Маттерхорн, виявлені під час дослідження танення снігів. Вони активізують синтез шаперонів, відповідальних за тривимірне вкладання колагену, відновлюють рівень енергії в мітохондріях клітин. А також пробіотик Sirtalice, виявлений експедицією Malaspina під час аналізу проб води в Індійському океані на глибині 3500 м. Він активує експресію генів, відповідальних за синтез колагену, і запобігає його руйнуванню. Склад збагачений глікопептидами HRGPs, отриманими з екстракту сої: вони вирівнюють мікрорельєф шкіри і сприяють зменшенню зморшок, а також олією ши і D-пантенолом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.