До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гід антиоксидантами: найважливіше, що потрібно знати

Антиоксиданти корисні про це відомо усім. Але чим саме добрі антиоксиданти для догляду за шкірою, розбирається не кожен. Генетик, учений, розробник засобів марки HydroPeptide Ніл Кітчен розповідає, як працюють антиоксиданти, які з них найефективніші, і що потрібно знати, щоб домогтися від продуктів з антиоксидантами максимальної ефективності.

Антиоксиданти популярний інгредієнт у засобах для догляду за шкірою. Це один з найкращих інгредієнтів у догляді з точки зору клінічних результатів. Вони дають помітний миттєвий ефект, відчутну користь у довгостроковій перспективі і відчуття розкоші в догляді за шкірою.

Реклама
Що таке антиоксиданти і навіщо вони потрібні?

Щоб зрозуміти, що таке антиоксиданти і чим вони добрі в догляді за шкірою, потрібно ознайомитися з поняттям "вільні радикали". Вільні радикали, або активні форми кисню, це атоми, в структурі яких відсутні деякі електрони. Тому інші електрони стають нестабільними і намагаються забрати електрони у здорових молекул. Це завдає шкоди клітинам в тому числі, клітинам шкіри. Саме щоб їх захистити, і потрібні антиоксиданти. Ці молекули дозволяють віддавати електрони вільним радикалам і знову робити їх цілісними. А значить, вони не шкодять здоровим клітинам.

Звідки з'являються вільні радикали? Є багато причин: ультрафіолетове випромінювання, забруднення атмосфери, стрес і погане харчування. Особливо важливо захищати шкіру за допомогою вітамінів і антиоксидантів улітку: сонце, джерело ультрафіолету, стає агресивним. На нашу шкіру впливають два типи ультрафіолетових променів UVB (спричиняє опіки) і UBА (провокує фотостаріння і рак шкіри). UVA-промені провокують утворення активних форм кисню і стають причиною оксидативного стресу. Це, своєю чергою, запускає вироблення прозапальних цитокінів, посилене виділення матричних металопротеїназ і зменшує вироблення колагену. Результат втрата структурних протеїнів і помітне погіршення стану шкіри.

Існує багато типів вільних радикалів, які загрожують здоров'ю шкіри. А отже, антиоксидантний захист теж має бути різноманітним. Антиоксиданти треба підбирати так, щоб вони могли протистояти кожній з активних форм кисню. Коли ми створюємо формулу на основі антиоксидантів для HydroPeptide, використовуємо різні інгредієнти для захисту від сонця та інших джерел пошкодження вільними радикалами.

Як використовують антиоксиданти в косметиці

Формули на основі антиоксидантів можуть створюватися за допомогою різних підходів. Перше джерело екстракти рослин. Одна з переваг використання таких екстрактів антиоксиданти надійно захищені усередині рослини, а значить, вони є потужнішими. У команді HydroPeptide вивчали, як рослина захищає і стабілізує власні антиоксиданти, щоб повторити цей механізм і домогтися кращого ефекту на шкірі. Так, вони помітили, що в складі олії зерен винограду є вітамін Е й інші ключові антиоксиданти. Вітамін Е стабілізує їх, роблячи більш потужними і корисними для шкіри. "Це допомогло нам ізолювати сильніші антиоксиданти, щоб використовувати їх у засобах для догляду", пояснює доктор Кітчен.

Для створення ефективних формул HydroPeptide використовують комбінацію ботанічних екстрактів і антиоксидантів-вітамінів. Для засобів для догляду за шкірою це дуже важливо, тому що такий прийом діє подвійно: антиоксиданти водночас успішно доправляються в шкіру і захищають засіб в тюбику, не дозволяючи йому втратити активність. "Ми застосовуємо армію антиоксидантів, щоб домогтися синергетичного ефекту на шкірі. Скажімо, не використовуємо лише вітамін С, а об'єднуємо його з іншими антиоксидантами і пептидами, щоб забезпечити формулу потужністю і різноплановістю щодо ефекту", говорить Ніл.

Які антиоксиданти вважаються кращими і використовуються в догляді за шкірою найчастіше?

Вітамін С — мабуть, найвідоміший антиоксидант. У формулах засобів для догляду його використовують в кількох найпопулярніших формах. Наприклад, THD (Тетрагексіділ аскорбат) — стабільна форма вітаміну С, яка зустрічається в продуктах на основі олій. MAP (магнію аскорбіл фосфат) і SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate) — ще дві популярні стабільні форми вітаміну С. А ось L-аскорбінова кислота — активна форма, яка не може похвалитися стабільністю. Тому HydroPeptide, до прикладу, використовує її разом з інгредієнтами, здатними її стабілізувати. В масці з вітаміном С HydroPeptide використовується запатентована технологія на основі висушеної L-аскорбінової кислоти: в такій формі вона краще зберігає ефективність.

Ніацинамід, або вітамін В3. Він здатний покращувати стан шкіри на кількох рівнях. Ніацинамід пригнічує запалення шкіри, зменшує видимість пор і добре зарекомендував себе в боротьбі з наслідками ультрафіолетового випромінювання. І, звісно, як антиоксидант, він ефективно бореться з окислювальним стресом.

Вітамін А, або ретинол ще один відомий вітамінний антиоксидант. Його корисні властивості численні і різноманітні, а також добре вивчені: вітамін А використовують у засобах для догляду вже понад 50 років. Клінічно доведено, що він стимулює вироблення колагену і бореться з руйнівними процесами в шкірі. Іноді вітамін А може спричинити подразнення шкіри. Тому певні форми вітаміну А третиноїн й ізотретиноїн можна застосовувати лише за призначенням лікаря. Для більшості пацієнтів найкраща форма ретинолу ретинальдегід. У HydroPeptide використовують ретинол відстроченої активації в інкапсульованій формі. Це забезпечує вітаміну А глибше проникнення в шкіру і зводить до мінімуму вірогідність подразнення.

Вітамін Е важливий антиоксидант, про який ми часто незаслужено забуваємо. Він не настільки потужний, як вітаміни А і С, але його роль важлива і суттєва: він стабілізує інші антиоксиданти і дозволяє зберегти їхню активність в момент нанесення. У більшості формул HydroPeptide використовується токоферол, похідна вітаміну Е.

Ресвератрол. Міститься у винограді й арахісі. У HydroPeptide його використовують і виробляють у великих масштабах. Ми використовуємо процес ферментації дріжджів, щоб створити унікальний тип ресвератрола. Його можна знайти в складі засобуLumaPro-C, де в поєднанні з вітаміном С ресвератрол підсилює антиоксидантний ефект.

Ліпоєва кислота. Найкращі її джерела в їжі: помідори, броколі, буряк і шпинат. Іноді цю кислоту називають протизапальним антиоксидантом. Одна з її грандіозних переваг вона стимулює організм виробляти більше власних антиоксидантів. Це дуже важливий момент: наше тіло саме здатне виробляти антиоксиданти. Тому інгредієнти на кшталт ліпоєвої кислоти настільки важливі.

EllagiC. Він допомагає вітамінам А і С активно взаємодіяти з клітинами шкіри. Цей антиоксидант покращує і спрощує процес входу вітамінів у фібробласт і, таким чином, підсилює вироблення колагену. HydroPeptide використовують EllagiC в кількох формулах до прикладу, в складі крему Nimni з ретинолом відстроченої дії.

Бустер Firma-Bright, запущений HydroPeptide у минулому році, поєднання різних антиоксидантів, кожен з яких підсилює дію іншого. До них додали потужні пептиди. В результаті цей бустер вважають у компанії найкращою формулою на основі вітаміну С на ринку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.