До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

20 найкращих санскринів для обличчя для кожного типу шкіри

Ви, напевно, чули це вже мільйон разів: щоденне використання крему з SPF для обличчя є запорукою здорової та доглянутої шкіри. Найліпший санскрін є ключовим для блокування шкідливого впливу сонячних променів UVA та UVB, що завдають шкоди здоров’ю нашої шкіри та її клітин, а також призводять до зниження колагену й еластичності, тонких зморшок, пігментації та збільшують ризик виникнення раку шкіри.

Хоча історично склалося так, що SPF-засоби завжди швидко блокували пори, залишали на шкірі жирний блиск та білий наліт, сьогодні формули значно вдосконалені та створені за інноваційними технологіями. Застосування санскріну тепер буде приємним кроком у вашому ранковому догляді за шкірою, а не як щось, чого варто боятися. Шукайте формули, що мають захист як від UVA, так і від UVB мінімум SPF 30 і формулу, яка відповідає конкретним потребам вашої шкіри.

Реклама

Ще один важливий фактор, який слід враховувати у виборі сонцезахисного крему, – його вплив на довкілля. Отже, на які інгредієнти нам слід звернути увагу, щоб зробити найліпший вибір? Не помилитися у виборі допоможе посібник із п’яти кроків-порад від морської біологині, професорки Чінції Корінальдезі з Політехнічного університету Марке (Італія) та докторки Анджалі Махто, членкині Британскої ассоціації дерматологів, дерматологині-консультантки Skin55.

Уникайте оксибензону та октиноксату

Основними хімічними речовинами, на які слід звернути увагу, є оксибензон і октиноксат, що зазвичай використовуються в сонцезахисних кремах для поглинання УФ-променів. "Наші дослідження продемонстрували, що оксибензон, октиноксат і ензакамен призводять до повного відбілювання коралів навіть при дуже низьких концентраціях", — говорить професорка Корінальдезі. Октокрилен — це ще одна хімічна речовина, потенційно шкідлива для морського життя. "Певні органічні фільтри були виявлені у джерелах води по всьому світу, і є припущення, що їх нелегко видалити за допомогою звичайних методів очищення стічних вод", — додає докторка Махто. "Багато фільтрів також виявлено в різних видах риб у всьому світі — вплив цього на харчовий ланцюг невідомий".

Замість цього виберіть мінеральний сонцезахисний крем

Вважається, що мінеральні сонцезахисні креми, що зазвичай містять оксид цинку та діоксид титану, менш шкідливі для коралових рифів, ніж їхні хімічні аналоги. "Мінеральні сонцезахисні засоби ґрунтуються на неорганічних фільтрах, які утворюють фізичний бар’єр на поверхні шкіри", — пояснює Махто.

Проте варто пам’ятати, що деякі дослідження показують, що оксид цинку також може становити небезпеку для морського життя. "Наші дослідження показують, що наночастинки оксиду цинку дуже шкідливі для морських організмів", — каже Корінальдезі, але додає, що діоксид титану з поверхневим покриттям — як це виявлено в SPF 30 від Green People без запаху — "має набагато менший вплив на коралові рифи".

Шукайте ненаночастинки

Розмір частинок також має значення. Хоча наночастинки можуть поглинатися кораловими рифами, дослідження показують, що більші ненаночастинки (мітка, яку ви побачите на лосьйонах) кращі для навколишнього середовища. "Споживачам слід звернути увагу на сонцезахисні креми, які містять ненаночастинки, адже очікується, що наночастинки діоксиду титану та оксиду цинку будуть більш шкідливими для морських організмів, ніж ненаночастинки", — пояснює професор Корінальдезі.

Читайте далі позначок "безпечно для рифів" або "безпечно для океану"

Збільшення попиту на екологічно чисті сонцезахисні засоби означає, що багато брендів тепер рекламують свої продукти як "безпечні для рифів" або "безпечні для океану". Зазвичай це означає, що вони не містять оксибензону та октиноксату — двох хімічних речовин, заборонених у сонцезахисних кремах такими країнами, як-от Гаваї, — але вони можуть містити інші хімічні речовини зі списку екологічної лабораторії Haereticus , які потенційно шкідливі для довкілля. "Споживачі мають перевіряти інгредієнти на етикетці продуктів", — коментує Корінальдезі.

Не забудьте про пакування

Окрім інгредієнтів у санскрині, важливо також враховувати пакування, адже пляшки від сонцезахисного крему частково сприяють утворенню 8 мільйонів тонн пластику, який щороку потрапляє в наші океани. Такі бренди, як Green People , використовують придатне для переробки рослинне пакування з цукрової тростини, набагато екологічніший варіант порівняно з традиційними пластиковими контейнерами.

Тож, з огляду на безліч принципових факторів, які необхідно врахувати у виборі правильного санскріну, ми зробили невелику добірку найкращих та найбезпечніших для шкіри SPF-засобів.

Фото: Fernando Gomez

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.