До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ексфоліативний хейліт або сухі губи взимку: що це таке та що з цим робити

Про запалення губ, а саме ексфоліативний хейліт, що часто виникає взимку, розповідає Вікторія Габаль, лікарка, пародонтологиня, експертка з гігієни ротової порожнини.

Реклама

Що це за стан

Ексфоліативний хейліт — це саме той стан, коли запалення супроводжується сухістю червоної облямівки губ, підвищеним зроговінням, що за відсутності лікування призводить до утворення глибоких тріщин.

Причини ексфоліативного хейліту

Ексфоліативний хейліт може бути ознакою зневоднення, дефіциту або надлишку вітамінів. Та хоч би які були причини, сухі й потріскані губи часто супроводжуються болем та відчуттям сильного дискомфорту.

Шкіра губ має певні особливості. На відміну від решти обличчя, шкіра на губах позбавлена сальних залоз, які відповідають за вироблення масел і зволоження обличчя. Через відсутність сальних залоз на губах вони схильні бути сухими, грубими і легко втрачають воду.

Фактори ризику

Облизування губ

Цю звичку мають чимало людей, і це один з найпоширеніших чинників, що спричиняють сухість. Коли ви облизуєте губи, травні ферменти в слині подразнюють шкіру, що руйнує тонку маслянисту захисну плівку та призводить до втрати вологи, а зрештою — до сухих, потрісканих губ. Здебільшого це проявляється на нижній губі.

Суворі погодні умови

Холодне сухе повітря або спекотна погода можуть зумовити втрату захисної плівки на губах, що призведе до сухості через низьку вологість. У більшості випадків люди зазвичай облизують губи за таких умов, і це посилює проблему.

Інгредієнти в помаді

Деякі інгредієнти, що містяться в помадах, можуть викликати алергію й подразнювати шкіру. Дослідження показали, що помади, які містять синтетичні ароматизатори, барвники та консерванти, здатні викликати шкірну алергію, тому краще зробити патч-тест перед їх використанням.

Зубна паста

Лаурилсульфат натрію (SLS), що міститься в більшості зубних паст, може призвести до сухості і потріскування губ. Серед подразників також — м'ята та барвники.

Екзема

Люди з екземою частіше стикаються з проблемою потрісканих губ. Цей стан відомий як дерматит губ та зазвичай супроводжується алергією на косметичні або стоматологічні продукти

Зневоднення

Зневоднення також призводить до сухості губ. Адже вони не мають сальних залоз для поповнення втраченої вологи, тому недостатнє вживання води погіршить сухість. Зловживання кислими продуктами, як-от бальзамічний та яблучний оцет в заправці для салатів, свіжий сік цитрусових, сухе вино тощо загострюють проблему.

Вплив сонця

Згадайте сухі обвітрені губи лижників, альпіністів, серферів: екстремальні погодні умови в поєднанні з вітром, сонцем і УФ-випромінюванням призводять до більшої сухості, пошкоджуючи клітини шкіри. Це часто супроводжується глибокою серединною тріщиною, зазвичай нижньої губи, та є фактором ризику розвитку раку губ.

Ліки

Деякі ліки, як-от ретиноїди або антибіотики, можуть спричинити висихання губ.

Вітамінний дисбаланс

Дефіцит вітаміну В, заліза та цинку призведе до запалення червоної облямівки губ. Все починається з того, що виникає почервоніння губ, потім епітелій потовщується і зрештою лущиться. Цей стан посилюється, якщо відбувається безперервне облизування та покусування губ.

Порада від лікаря

Нью-Йоркська дерматологиня Шерін Ідріс ділиться у своєму Інстаграмі, як зробити губи надзвичайно м’якими та зволоженими. Вона відкрила цей лайфхак, перебуваючи в Юті з її сухим пустельним повітрям. Шерін використовує легку кислоту, як-от гліколева або молочна, для відлущування, а потім "закриває" шкіру за допомогою поживного крему, який накладає щедрим шаром. "Робіть це принаймні двічі на тиждень, щоб зберегти свої губи взимку", — радить Шерін. Вона проводить ці маніпуляції перед нанесенням макіяжу. Є й застереження: "Якщо у вас раніше був герпес, застосовуйте правило less is more ("менше — значить краще") та обережно підходьте до гліколевої кислоти", — додає лікарка.

Поради beauty-редакторки

Зима — той період, коли губи стають сухими навіть за умови належного догляду. Щоб запобігти сухості та серйознішим проблемам, покладіть бальзами для губ в кишені верхнього одягу, в машину, на робочий стіл та біля ліжка. На ніч рекомендую супербюджетні засоби: Homeoplasmine з французької аптеки (він чудово працює і зі шкірою рук) або нічну маску для губ Laneige, яку можна застосовувати замість блиску вдень, — вона працює як плампер, додаючи об'єму вустам.

Homeoplasmine, Boiron
Нічна маска для губ Berry, Laneige

Для застосування вдень краще обирати бальзами в стіках з комфортними текстурами та приємними ароматами.

Бальзам для губ Ultimate Lip Treatment, Supersmile, з комплексом H5X, який містить колаген, гіалуронову кислоту та натуральні олії

Бальзам для губ Cicaplast Levres, La Roche-Posay, з 10% олією ши, пантенолом, що відновлює та живить, а також ліпідами, що відновлюють захисний бар’єр шкіри
Rosy Balm For Lips To Kiss, Kenzoki, живить, розгладжує і надає легкого відтінку. В складі – олійний екстракт квітки священного лотоса та екстракт солонцю, рослини сімейства амарантових, що успішно виживає на бідних ґрунтах — на солончаках і в степу
Бальзам для губ The Lip Balm, Augustinus Bader, що містить комплекс амінокислот, канделільський віск (природний зволожувач з пустельних рослин), бісаболол, вітамін Е
Бальзам для губ Lip Service, HydroPeptide, з пептидами, гіалуроновою кислотою та фітоскваланом, які допомагають зберегти природну м'якість шкіри губ

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.