До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як пережити зиму: лайфхаки дієтолога

У проекті Vogue UA "Як пережити холоди" експерти з догляду, зачісок та макіяжу розповідають, які трюки і хитрощі допоможуть провести зиму з комфортом​ – і максимальною користю для краси. Сьогодні дієтолог Наталія Самойленко розповідає, що та як їсти, аби бути в чудовій формі.

Рекламна кампанія Gucci весна-літо 2017

Їжа дуже важлива взимку: вона допомагає зберігати імунітет і добре переносити низьку температуру. У холод харчування виконує додаткову функцію – зігріває організм. Тому важливо, щоб раціон взимку був повноцінним і збалансованим.

Не треба боятися збільшити загальну калорійність раціону: все одно якась частина понад звичайну норму йде на те, щоб зберегти тепло. Саме тому важливо дотримуватися "квоти" жирів і білків в раціоні. Це означає, що сідати на дієти, вводити жорсткі обмеження в їжі не рекомендується: всі вони принесуть шкоди більше, ніж користі.

Корисна їжа взимку – та, котра швидко зігріває і добре засвоюється. Це гарячі овочеві супи, бульйони, трав'яні чаї. Якщо хтось промерз, швидко змінити внутрішній температурний режим допомагає чай – або будь-який гарячий напій.

Ще одна група продуктів, необхідних взимку, – спеції. Вони виступають своєрідними бустерами, що розігрівають організм. Імбир, пекучі спеції, перець, кардамон можна додавати в їжу щедро.

І, нарешті, ще одна група включає ті продукти, що зазвичай заборонені. Це калорійна їжа – наприклад, сало. Лікарі дозволяють його – до першого сніданку або в обід. 20 г сирого несоленого сала не дозволять організму дуже страждати від холоду, до того ж допоможуть захистити від сухості шкіру завдяки фосфоліпідам.

Рекламна кампанія Gucci весна-літо 2017

Часом стається так, що взимку хочеться нетипової їжі – жирної чи солодкої. Таке бажання не виникає "нізвідки": це завжди біохімічний запит організму на поставку необхідного продовольства. Банальна фраза "слухати своє тіло" має своє підґрунтя. Звичайно, якщо хочеться салямі, то це зовсім не недолік салямі в організмі, а недолік жирів. Тому в таких випадках треба простежити, щоб у раціоні з'явилася жирна морська риба, авокадо, правильні олії – лляна, кунжутна і т.п.

Часто дівчата жаліються, що взимку їх тягне на кремові торти чи бургери. Все це – сигнал про те, що в організмі не вистачає вітаміну D. Його виробіток в організмі безпосередньо залежить від сонячного світла, і взимку, природно, його в шкірі мало. Тому в холоди важливо заповнити його джерела – їсти ікру, печінку, вершкове масло, яйця. Ідеальний варіант сніданку в цьому випадку – бутерброд з ікрою. Він зігріє і компенсує дефіцит вітаміну D. А крім того, у нього є і пролонгований ефект: ввечері не буде спокуси усамітнитися з коробочкою еклерів.

Взимку менше п'ється. У поєднанні з повітрям, висушеним центральним опаленням, недолік вологи позначається на шкірі. Так ось, норма водоспоживання не просто не повинна знижуватися: потрібно пити на 15% більше, ніж зазвичай. Коли спраги немає, треба змінити формат напоїв – пити теплий чай: вдень – з ромашкою або імбиром, ввечері – з м'ятою і мелісою (вони заспокоюють).

Що стосується алкоголю, то можна випивати трохи сухого червоного вина за вечерею або обідом. Воно містить гормоноподібні речовини, фенольні сполуки, антиоксиданти, покращують мікроциркуляцію крові і позитивно впливають на організм. Важливо лише пам'ятати: келих вина – це не 150 і не 100 г, а всього 50, на денці великого келиха.

Говорячи про те, які фрукти й овочі принесуть найбільше користі, треба пам'ятати про два фактори: про сезон і про те, як організм їх сприймає. За загальним правилом, взимку відмінно працюють гарбуз, селера, морква, буряк, топінамбур: вони зберігають вітаміни майже до весни. (Уже кілька сезонів буряк – фаворит великих "шефів": вони готують з нього карпаччо, подають з козячим сиром і інжиром, збивають в мус і так далі – прим.ред.). Але чемпіон за корисністю – квашена капуста. У ній є водорозчинні вітаміни В й С, а до того ж – продукти ферментації бактерій. Вони добре впливають на мікрофлору кишківника, обмінні процеси й гормональний фон.

Коли мене запитують, як вийти з режиму щедрих новорічних трапез, я завжди говорю, що свята – не привід нехтувати правилами здорового харчування (й здорового глузду). Так що кращий спосіб "вийти зі свят" – не входити в них з азартом. Але є і секрет, який допомагає нормалізувати режим. Це розпорядок, ритм подачі їжі. Треба їсти часто, кожні три години, невеликими порціями. При цьому прибрати з раціону трансжири, жирне, смажене, копчене, соуси, м'ясо, що піддалося промисловій переробці. Треба пройти період утримання – і їсти просту їжу: каші, сезонні овочі та фрукти, яйця, рибу і нежирне м'ясо. І в цілому – харчуватися різноманітно, але керуватися при цьому здоровим глуздом.

Читайте також:

Как пережить зиму: лайфхаки специалистов по уходу за кожей

Секреты косметологов: как пережить зиму

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.