До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зима близько: як холод допомагає запобігти старінню

У британців існує приказка: Heat or Eat ("Або опалюєш, або їси"). Одночасно існує вислів "English Rose": його використовують, щоб описати вишукану красу британок з їхньою ніжною, як пелюстки троянд, шкірою. Можливо, між холодом та красою є певна кореляція?

Українці, особливо містяни, здебільшого не звичні до економії електроенергії; центральне опалення у квартирах зазвичай дозволяло підтримувати комфортну температуру – настільки, що запит "зволожувач повітря" взимку був чи не популярнішим, ніж "обігрівач" (так, ми завжди турбуємося про красу). Ця зима стала незвичною: ми знайомимося з досвідом європейців, які через високі ціни на енергоносії відповідально ставляться до споживання та підтримують оселі прохолодними. Звісно, це той досвід, якого ліпше б не мати. Проте, можливо, це саме той випадок, коли немає злого, щоб не вийшло на добре. Тим більше, що переваги холоду перекривають його недоліки.

Реклама

Холод балансує вироблення себуму

Прохолодніші температури діють як тонізувальний або в'яжучий засіб. Вони уповільнюють виділення шкірного сала, шкіра стає більш матовою, а кількість висипів зменшується. Чорні точки також утворюються повільніше, а пори стають звуженими та менш помітними.

Холод поліпшує кровообіг

Холодна погода сприяє кровообігу як в обличчі, так і в тілі, зменшуючи запалення та набряки (зокрема і під очима). При вмиванні холодна вода тонізує та підтягує шкіру (просто згадаймо ефект від кріотерапії або масажу льодяними кульками). Холодна вода стягує пори на відміну від гарячої, яка миттєво позбавляє шкіру захисної гідроліпідної мантії.

Холод корисний і для волосся

До речі, у прохолоді жирне волосся довше тримається чистим – бо вироблення себуму шкірою голови уповільнюється також.

До того ж ополіскувати волосся крижаною водою – хороший трюк: це закриває кутикули волосся, від чого його світловідбивальні властивості посилюються. Гаряча ж вода швидко вимиває колір з фарбованого волосся та пересушує його.

Холод підвищує якість сну

Зниження температури тіла — це головний крок, який сприяє відпочинку й глибокому сну. Отже, класична рекомендація експертів зі сну та здорового способу життя – знижувати температуру повітря у спальні перед сном. Оптимальна температура для відпочинку коливається між 16 і 21 ℃.

Холод – каталізатор втрати ваги

Коли холодно, тілу доводиться більше працювати, щоб підтримувати температуру тіла, і в результаті можна "спалити" більше калорій.

Також дія холодних температур може активувати метаболізм коричневого жиру. Адже ми маємо два види жиру: білий та коричневий. Перший часто називають "поганим жиром", тому що він просто накопичується. Коричневий – це "добрий жир", позаяк це паливо, яке тіло спалює, щоб отримати енергію.

Холод зменшує запалення

Взимку суглоби менше набрякають, тому що холодне повітря діє як заспокійливе та зменшує запалення, набряк і біль – після травм або навіть після активних тренувань. Саме через це пластичні операції рекомендують робити в холодну пору року.

У прохолоді активується розумова діяльність

Низькі температури можуть допомогти мислити чіткіше. Дослідження Стенфордського університету 2017 року показало, що люди виконують деякі когнітивні завдання, зокрема ухвалюють рішення, спокійніше, впевненіше, коли термостат падає — по суті, ми стаємо менш імпульсивними та більш прагматичними. Це пояснюється тим, що мозок потребує глюкози для функціонування, але тіло використовує її більше, коли тепло, щоб підтримувати свою температуру, залишаючи менше палива для когнітивних процесів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.