До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Парасолька від сонця: правила використання сонцезахисних засобів

Відчуття міри – базове стосовно багатьох речей, в тому числі і кремів з SPF. З ними важливо не перегнути палицю, як це роблять геліофоби, але й ігнорувати санскрін, а потім згадати про нього лише напередодні відпустки – легковажно. Розумний баланс у цьому питанні нам допомогла відшукати Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів. А заодно нагадала особливості цього продукту і правила вибору.

Навіщо це робити

В основному з двох причин: аби загальмувати процеси фотостаріння і запобігти появі раку шкіри. І те й інше можуть провокувати ультрафіолетові промені. В Україні рак шкіри входить у трійку найпоширеніших онкологічних захворювань, а в США розвивається практично у кожного п'ятого американця.

Реклама
Коли починати

Деякі взагалі-то і не закінчують, тобто користуються санскріном цілий рік. Нон-стоп захист від сонця нав'язують нам косметологічні бренди, що стверджують, що сонце спалює молодість у будь-який сезон, у будь-яку погоду. Це не так. У наших широтах перманентний SPF-захист позбавлений ​​сенсу і навіть небезпечний, оскільки деякі з компонентів санскрінів мають властивість накопичуватися в організмі. Моя порада – завантажити на смартфон додаток для контролю рівня UF-випромінювання. Якщо індекс інсоляції не перевищує позначку "1-2" – захист не потрібен, включати в догляд сонцезахисні креми є сенс від показника "3" і вище. У будь-якому випадку з квітня-травня вже точно пора захищатися, тим більше, що перші активні сонячні промені – найагресивніші.

Прикладна математика

Насправді деякі все ще плавають у запитанні, що, власне, означає цифра після абревіатури SPF. Sun Protection Factor – співвідношення між часом отримання сонячного опіку з нанесенням санскріна і без нього. Без сонячного захисту опік з'являється в середньому через 10 хвилин. З захистом час збільшується: множимо показник SPF на 10 і отримуємо хвилини відносної безпеки. Наприклад, SPF 15 (10х15 = 150) дозволяє безболісно залишатися під сонцем близько 150 хвилин – трохи більше двох годин. Потім крем потрібно наносити повторно. Моя порада – вибирати креми з захисним фільтром від 30 і вище. Їх теж потрібно наносити на шкіру повторно через дві-три години, але якщо креми з SPF 15 блокують 93% ультрафіолетових променів, то фактор 30 захищає від 97% сонячного випромінювання, а SPF 50 – від 98%.

Від додавання доданків сума не змінюється

SPF-и різних косметичних засобів, присутніх на шкірі, не плюсуються! Помилково вважати, що сонцезахисний крем з SPF 30 у комплекті з пудрою з SPF 15 дає захист 45. Насправді працюватиме засіб з найвищим SPF фактором, у нашому випадку це крем з SPF 30. І з приводу послідовності: спочатку після вмивання потрібно нанести крем для догляду, далі захисний з SPF і тільки потім тональний засіб.

Чим ширше, тим краще

Дуже добре, якщо на упаковці крему присутня позначка "Широкий спектр захисту", а також показник PPD (Persistent Pigment Darkening), що доповнює фактор SPF. Сонце посилає нам найрізноманітніші види променів, а SPF позначає, перш за все, ступінь захисту від появи еритеми – "сонячного опіку", що дає UVB-випромінювання. Але є ще UVА-промені – винуватці фотостаріння, в сонячному спектрі їх до 90%. Вважається, що вони не такі шкідливі для шкіри, хоча проникають у неї набагато глибше. Маркер "Широкий захист" дає надію на те, що крем буде щитом від агресивної інсоляції, а показник PPD конкретизує, наскільки міцним є захист від UVA-променів. За європейськими стандартами його індекс повинен становити приблизно третину від показника SPF. Наприклад, сонцезахисний засіб з SPF 30 має мати захист UVA не менше 10. Чим ближче співвідношення SPF/PPD до одиниці, тим вищий захист UVA.

Багато – не мало

Більшість людей наносять тільки 25-50% від необхідної кількості захисного фільтру. Насправді, щоб повністю покрити все тіло від маківки, дорослій людині необхідна невелика чарка з кремом – близько 30 мл. І не забудьте про губи. Рак шкіри може вражати і цей ніжний орган. Для його захисту спочатку зволожте губи бальзамом або помадою, а потім нанесіть крем з SPF 30 або вище. Будь-який санскрін слід наносити на суху шкіру за 15 хвилин до виходу на вулицю, процедуру повторювати кожні дві години або після купання відповідно до вказівок на упаковці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.