До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Втішний приз: чому нам всім треба дивитися ASMR-відео

Що таке ASMR і як це може допомогти розслабитися під час стресу

Реклама

ASMR (АСМР, автономна сенсорна меридіональна реакція) — відповідь організму на зовнішні тригери: шепіт, звуки, дії тощо. Вона проявляється найчастіше мурашками, що виникають десь у районі потилиці й збігають уздовж хребта. Втім реакція може бути й іншою, та завжди результатом стає приємна розслабленість, сонливість і умиротворення.

Ще одна популярна назва для феномену — брейнгазм. Докладно ми досліджували явище тут. З тих часів багато води утекло.

З’явився новий клас ASMR — ASMR з приставкою beauty.

Люди самовіддано кришать бомбочки для ванної; методично нарізають пластинками мило, що розсипається під гострим канцелярським ножем; плавлять помади й перетворюють на гори чудових уламків незайману поверхню тіней.

Зазвичай такий контент позначають тегом #oddlysatysfying. І хоч яким дивним чи безглуздим здається те, що відбувається на екрані, у таких роликів завжди нереальна кількість переглядів.

У кожного — свій тригер. Хтось реагує на шепіт. Когось заспокоює цокання кінчиків нігтів по мікрофону. Комусь подобається шелест сторінок або шерех пензликів. Когось захоплює персональна увага, коли впродовж години на екрані розігрується сценка — візит до лікаря, день у спа або стриження.

Увага: ASMR-відео "заходять" не кожному. Когось вони просто шокують, когось — дратують, а декого змушують сумніватися в адекватності оточення. І це абсолютно нормально. Зрештою, й ерогенні зони — у кожного свої. Але тим, хто чує про явище вперше, все ж варто дати шанс такому контенту. Він легальний, нешкідливий, безплатний і часто — дуже антистресовий.

Всі ці ролики варто дивитися в навушниках, з одним застереженням: на початку в багатьох запускається автоматична реклама, звук якої може оглушити й налякати. Особливо якщо перед цим гучність було відрегульовано на максимум.

У ASMR – неоціненна функція за нинішніх часів, коли рівень стресу підвищений. Вона допомагає впоратися з безсонням, розслабитися, а іноді — побороти панічні атаки.

З моменту першої згадки про ASMR пройшло 13 років. З того часу з’явилися відеоблогери, постачальники ASMR-контенту, численні спільноти, застосунки для телефонів.

Найпопулярніші ASMR-ролики на YouTube набирають мільйони переглядів. Втім, попри всю свою медійну популярність, брейнгазм є маловивченим явищем. Наукових досліджень, які б визначили природу явища, немає.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.