До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що день прийдешній нам готує: фуд-тренди 2018 року

Мода на авокадо-тости з яйцем пашот, паростками, шпинатом, нутом і т.д. проходить, – говорить консультант із харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько. І розповідає, яким фуд-трендам світ буде слідувати в 2018.

Нові тенденції в їжі формуються відразу за декількома принципами – прогнозами кращих світових шефів, попитом в передових супермаркетах і запитами в пошукових системах в інтернеті. Днями перші з прогнозів опублікував сервіс Pinterest, в якому користувачі шукають не просто потрібну, а й естетичну інформацію. У 2018 році очікується попит на незвичайний зовнішній вигляд їжі і нові смаки (особливо в прянощах), включення в меню альтернатив (як м'ясу, так і молоку), варіації з соусами, а також акцент на турботу про навколишнє середовище і здоров'я, все більше проникає в гастрономію.

Реклама
Повернення кокоса

Кокосове молоко, кокосові вершки, кокосове масло і натерта м'якоть кокосового горіха повертаються в меню. Люди трохи відпочили від кокосових засобів з догляду за шкірою і ароматичних свічок і чекають кокоси в натуральному вигляді: збитих вершків в десертах, в найтоншому хрусткому печиві, різдвяній випічці, прикрашеній кокосовим кремом, поживних смузі-боул на основі йогуртів, приготованих не з коров'ячого молока. Мінус лактоза, плюс хороші жири і підвищена сполучуваність з іншими продуктами, і солодкими, і ні, – ось головні переваги кокоса.

Варені яйця з кокосовим пюре
Рослинний білок

Багато шеф-кухарів підхоплюють тренд і включають в основне меню ресторанів страви з тофу, темпі, кіноа, бобових. У блогах все частіше миготить термін modern veganism. У 2018 буде точно більше днів без м'яса. Хтось заново переосмислює індійську кухню, хтось дотримується мінімалізму в стравах з 2-3 інгредієнтів. Але спільна риса вимальовується одна – повернення до землі і рослинних джерел білка. Розлучатися із м'ясом не потрібно, але частіше переглядати сторінки з вегетаріанським меню варто. Тепер це не тільки фритюр і тушкована сочевиця. Поєднання і смаки приємно здивують.

О май гот: чорна їжа

Якщо пройтися по запитах в рецептах онлайн, все більше з них прагнуть до темного боку – фільтр-кави, крекери з водоростей, пудинги з чорного кунжуту, теплі салати з чорного рису і чорного кіноа, чорні боби і десерти з подвійною порцією какао, пеппер-стейки з червоного м'яса і тофу. Страви – різні, костюм – один, чорний, класичний.

Житня закваска

Смореброди всі вже смакували. З північних країн приходить новий тренд на хліб – цільнозерновий чи ні, з насінням або іншими суперфудами, льоном, кунжутом, чим-завгодно, але абсолютно точно без дріжджів. Пухкий, ароматний, такий хліб не обов'язково безглютеновий. Просто крім пшениці існує ще багато цікавих злаків, а натуральна закваска – на чолі.

Корея

Ферментовані, мариновані і консервовані овочі, листя, водорості і соуси з них можуть обійняти в холодильнику місце, витіснивши звідти діжонську гірчицю, азіатський кетчуп Срірача, табаско і кетчуп. По-перше, це мікрофлора і здоров'я кишечника, адже кімчи, місо, кефір – натуральні пробіотики. По-друге, смаків набагато більше: в 2018 прогнозують час gochujang (червоної пасти чилі), ganjang (соєвих соусів в різних виконаннях) і корейського соусу для барбекю.

Нові жири

Не вершковим маслом єдиним. Так, прихильники здорового раціону віддають перевагу ненасиченим жирам з рослинних джерел. Але з тих пір як вчені виправдали жири і запевнили, що холестерин в крові мало залежить від холестерину, одержуваного з їжі, на тваринні джерела стали дивитися інакше. Великобританія згадала про смальці, який дає таку ж м'ясисту, маслянисту пишність. Центральна Європа – про ги, топлене вершкове масло без лактози. Ги, топлене освітлене вершкове масло, – відмінна і доступна альтернатива вершковим маслам, яка надає їжі багатий горіховий присмак. Його використовують, щоб приготувати що-небудь з морепродуктів, птиці або до картоплі, рису, в печиво.

Супи замість смузі

Ажіотаж на збиті в пюре фрукти і ягоди плавно зсувається в бік супів (звичайно, без вершків і молока). Овочеві крем-супи – чемпіони з концентрації вітамінів і мінералів, корисної клітковини і на відміну від смузі не містять фруктози. До того ж, прекрасно зігрівають в холоди.

Нові прянощі

Марокканські, близькосхідні, гавайські – нові прянощі входять в моду. Якщо на кухонній полиці ще немає чорного кардамону, кмину, коріандру – саме час їх придбати. Навіть звичні домашні рецепти вони здатні вивести на новий рівень.

Більше краси: Instagram @vogueua_beauty

Читайте також:

Завтрак съешь сам: все, что нужно знать о главном приеме пищи

Без цукру: повний гід по корисних десертах

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.