До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто починати день з соленої води натщесерце

Питна вода з сіллю чи електролітами — нове велнес-захоплення, яке допомагає усунути затримку рідини й зволожити організм. Розбираємося у питанні.

Ель Макферсон
Ель Макферсон

Реклама

Ми думали, що бачили вже все: вода з лимоном, вода з оцтом, вода з хлорофілом, вживання оливкової олії вранці натщесерце. Але ні: на радарі велнес-прихильників з'явився напій, який експерти радять пити щоранку (і не тільки), і який, здається, приносить величезну користь здоров'ю і красі. Це вода з сіллю — простий варіант, який легко приготувати в домашніх умовах і який, очевидно, може ремінералізувати організм, дати свіжу енергію і підвищити концентрацію. Він вже є в арсеналі велнес-гуру. Так супермодель Ель Макферсон ставить склянку води, збагаченої дрібкою гімалайської рожевої солі, на приліжкову тумбочку, щоб це було перше, що вона вип'є вранці, "щоб усунути затримку води і допомогти встановити оптимальний рівень рН в організмі".

Напій можна приготувати, додавши у воду трохи багатої на мінерали солі (наприклад, гімалайської), як це робить Макферсон, або за допомогою пакетиків з електролітами (чи електрично зарядженими мінералами), наприклад, тих, що використовують спортсмени для ремінералізації після інтенсивного тренування та надмірного потовиділення. Але крім спортивних напоїв, електролітні препарати увійшли у світ оздоровчих добавок для покращення фізичного самопочуття.

Щоб краще зрозуміти, чому електролітні напої зараз такі модні й чому ми повинні їх пити, потрібно почати з того, що 75 відсотків з нас страждають від зневоднення організму, наслідки якого варіюються від занепаду сил до головного болю і запалень. Vogue поговорив про це з Джо Вудгерст, відомою британською дієтологинею, яка розробила для Ancient + Brave добавку True Hydration на основі кокосової води, гімалайської солі, магнію, калію та хрому: зволожувальний коктейль з приємним смаком, який перетворив ранковий ритуал вживання теплої води на насолоду.

Що таке електроліти й навіщо вони потрібні нашому організму?

Все починається з води. Ми знаємо, як важливо пити достатню кількість води, яка впливає на наше травлення, здоров'я шкіри, детоксикацію, когнітивні функції та вироблення енергії, тому поповнення водного балансу має вирішальне значення для здоров'я. Однак багато людей не знають, що електрично заряджені мінерали, так звані електроліти, також відіграють величезну роль у процесі гідратації організму.

Тіло дорослої людини приблизно на 60% складається з води, і близько 40% міститься всередині клітин: вона надає їм форму і структуру, а також використовується для метаболічних процесів. Без води клітини починають зневоднюватися і не можуть оптимально функціонувати, тому ми повинні продовжувати поповнювати її запаси. Хоча вода необхідна, для гідратації клітин також потрібен електричний заряд, який регулює життєво важливі хімічні реакції в організмі й підтримує баланс між рідинами всередині і зовні клітин. Електроліти (такі як натрій, калій, магній і кальцій) переносять воду в клітини й допомагають підтримувати баланс. Ці мінерали проводять електричні імпульси, необхідні організму для багатьох інших процесів, зокрема для живлення нервової системи та м'язів, підтримання стабільного рівня рН і кров'яного тиску.

Збільшення споживання води здається найпростішим рішенням зволоження організму. Проте, занадто багато води може бути шкідливим для здоров'я, оскільки вона розбавляє важливі мінерали-електроліти в крові. Постачання електролітів через харчові добавки є важливим для того, щоб організм отримував те, що йому потрібно.

Кому варто приймати електролітні добавки?

Люди діляться на дві категорії: ті, хто п'є мало води протягом дня (і часто обмежуються кавою або чаєм як єдиним джерелом рідини), і ті, хто п'є велику кількість води без достатньої кількості мінералів (і таким чином ще більше розбавляє свій мінеральний запас). У давнину, коли ми були мисливцями й збирачами, електроліти отримували з багатої на мінерали води: сьогодні це вже не так просто. Ці мінерали також можна отримати з їжею (з таких продуктів, як кокосова вода, м'ясо, шпинат, капуста, авокадо, кавун, банани, мигдаль, оливки та броколі), але ті, хто намагається дотримуватися збалансованої дієти, можуть відчувати дефіцит цих ключових мінералів. Крім того, наші надмірно оброблені ґрунти часто виснажені, тому наші продукти можуть мати дефіцит мінералів.

Кількість електролітів, яку ми потребуємо, залежить від таких факторів, як вік, рівень активності, споживання рідини й навіть клімат, в якому ми живемо. Інтенсивні фізичні вправи, авіаперельоти, спекотна погода, вживання алкоголю, відвідування сауни і навіть низьковуглеводні дієти та голодування також можуть призвести до втрати електролітів. У цих випадках їх вживання може бути корисним для організму.

"Особисто мені подобається приймати нашу добавку True Hydration вранці, — розповідає Джо Вудгерст. — Більшість з нас прокидаються в стані легкого зневоднення. Організм не мав можливості вживати рідину під час сну, а поки ми спимо, наше тіло і мозок потребують відновлення, омолодження і детоксикації, використовуючи для цих процесів запаси води. Колір сечі вранці може бути індикатором рівня зневоднення: чи темний колір вказує на те, що організм потребуєте більше води. Хоча це, ймовірно, не є необхідним для здоров'я, велика склянка фільтрованої води з додаванням електролітів дозволить поповнити запаси енергії й почати день з оптимальної гідратації".

Однак не всі електролітні добавки однакові: багато з них містять цукор, штучні підсолоджувачі, ароматизатори, наповнювачі та низькоякісні мінерали з поганою засвоюваністю. True Hydration було створено як альтернативу цьому, використовуючи високо біодоступні форми мінералів та гімалайську рожеву сіль, а також природні електроліти, що містяться в порошку кокосової води.

Як реагує організм на дисбаланс електролітів?

Наш організм підтримує хиткий баланс електролітів, щоб забезпечити його належне функціонування. Хоча електроліти важливі, не обов'язково додавати їх у кожну склянку води – достатньо одного-двох разів на день. Необхідно дотримуватися рівноваги: не надто мало і не надто багато. Існує кілька ключових ознак, на які слід звернути увагу: м'язова слабкість, судоми або сіпання очей, запор, втома, затуманення свідомості або дратівливість. Також буває, що ми п'ємо багато води, але все одно відчуваємо спрагу, а сеча темна, що є ознакою необхідності збільшити споживання води. Легкий електролітний дисбаланс може не викликати жодних симптомів і залишитися непоміченим. Значний електролітний дисбаланс трапляється рідко, але є досить серйозним. У цих випадках можуть виникати такі симптоми, як нерегулярне серцебиття, сплутаність свідомості або гіпонатріємія (низький вміст натрію), тому слід негайно звернутися до лікаря.

Коли слід вживати електролітні напої?

Не існує "найкращого" часу, але ви можете вживати електроліти з розумом:

  • під час або після фізичних навантажень, коли відбувається підвищене потовиділення;
  • під час подорожей: авіаперельоти, зокрема, можуть спричинити зневоднення через велику висоту та низьку вологість у салоні літака;
  • у разі хвороби: якщо ви захворіли (блювота або діарея), ви, швидше за все, втратите багато рідини й тому потребуватимете води та електролітів для відновлення балансу в організмі;
  • після вживання алкоголю: випийте електролітний напій перед сном і після пробудження. Алкоголь є відомим сечогінним засобом, тому ми часто відчуваємо зневоднення;
  • під час або після сауни (або в дуже спекотному кліматі), щоб поповнити втрачені з потом електроліти;
  • щойно прокинувшись: після нічного сну, щоб добре розпочати день.

Хоча електролітні добавки можуть покращити стан здоров'я багатьох з нас, важливо обирати надійні бренди й дотримуватись рекомендованих дозувань.

Питна вода та гімалайська рожева сіль вранці

Лише щіпка на склянку води вранці натщесерце, щойно ви прокинулися. Обирайте дрібну сіль, щоб вона легше розчинялася, або грубу, але в млинку зі вбудованим подрібнювачем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.