До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до реабілітолога про здоров’я спини й колін

У партнерському матеріалі з Orthomol тренерка, реабілітолог, засновниця BodyWay Зінаїда Бондаренко відповідає на важливі запитання vogue.ua про те, як жити довго й щасливо.

Чому на коліна скаржиться так багато людей, у чому тут річ?

Часто люди кажуть, що не можуть робити ті чи інші вправи, не можуть бігати через проблеми з колінами. Все залежить від наших звичок, так званих патернів рухів, як-от ходіння, фізична активність чи брак такої, звичні пози стоячи, сидячи, лежачи, особливо з гаджетами в руках, відсутність або наявність болів. У кожного формується абсолютно унікальний набір дисбалансів між м’язами передньої і задньої ліній тіла, між правою і лівою його сторонами.

Реклама

Найчастіше люди в разі болю й дискомфорту починають лікувати коліна, що не завжди є правильним рішенням. Як реабілітолог, я закликаю глибше дивитися на проблему. Переважно біль з’являється внаслідок нерівномірних м’язових затиснень. Коліно — складна конструкція, яка має працювати як єдиний механізм. Якщо один або кілька елементів цього механізму затиснені або натягнені, з’являється біль.

Чи означає це, що потрібно неодмінно лягати під ніж хірурга? — Ні. Показання до операцій бувають вкрай рідко й часто це хронічні спортивні травми. Здебільшого потрібно просто відновити м’язовий баланс: ввімкнути в роботу "ліниві" м’язи й розслабити перевантажені, які працювали і за себе, і за своїх "ледачих" сусідів.

Коментар Orthomol

Артроз або спрацювання суглобів — одне з найчастіших захворювань у світі. Переважно трапляється артроз колінного й кульшового суглобів, ліктьового або плечового суглобів, захворювання в суглобах пальців. На сьогодні артроз буває не тільки в людей похилого віку, а й тих, кому ще немає 35-40 років. Як засвідчили останні дослідження, у разі послідовного надходження в суглоб поживних речовин, болі набагато зменшуються, а рухливість збільшується.

Яких вправ треба уникати, якщо є "проблеми з колінами"?

Якщо є проблеми або біль, потрібно із цим працювати, а не уникати або ігнорувати. Загалом біль — це добрий знак: тіло в такий спосіб комунікує й подає сигнал про те, що є порушення, які потребують дій.

Якщо нічого не робити, нервова система згодом вимикає вогнище болю, водночас зникає чутливість у всьому сегменті та з’являється вже новий біль зовсім в іншому місці.

Які є альтернативні типи навантажень на коліна?

Якщо є які-небудь неприємні симптоми, треба проконсультуватися з фахівцем. Ані болю, ані дискомфорту терпіти не варто.

Думка про те, що все якось минеться, треба лишень підібрати "правильні" вправи, — хибна. Проблему треба розв’язувати. Однак поки триває процес реабілітації та відновлення, можна тренувати здорові кінцівки й тіло. Чудово згодяться вправи без осьового навантаження: лежачи й сидячи.

Чудовий варіант — велопрогулянки й кардіотренування на велотренажерах. Вони допомагають розробляти рухливість колін, поступово зміцнюють м’язи ніг і тренують кардіореспіраторну систему.

А що з хребтом?

Ще одна поширена історія — проблеми зі спиною: грижі, протрузії, міжхребцеві диски. Які навантаження варто вибирати людям з таким типом проблем? Яких навантажень варто уникати? — із цими питаннями часто приходять люди.

Але хребет — це окрема історія. Усередині нього міститься спинний мозок, між хребцями — корінці нервів. Патології, пов’язані із цим, лікує лікар-невролог.

Коли відбувається компресія (стискання) хребців, погіршується передавання імпульсів від центральної нервової системи до органів і м’язів — і у зворотному напрямку. Відповідно хребет впливає на весь організм загалом.

На жаль, в останні роки дедалі більше часу ми почали проводити за комп’ютером і з гаджетами в руках. Це дуже впливає на біомеханіку постави, унаслідок — стискується хребет. Відбувається компресія і формуються протрузії (тріщини) міжхребцевих дисків, а згодом на їхніх місцях — грижі.

Грижі й протрузії після 25 років є у всіх. Інша річ, чи спричинюють больовий синдром. І вони не звільняють від тренувань. Навпаки, це пряме показання до регулярних спеціальних вправ, за допомогою яких зникають м’язові спазми й компресія.

Якщо людину навчити дбати про свій хребет за допомогою спеціальних вправ — так само природно, як чистити зуби двічі на день, вона поліпшуватиме здоров’я свого організму щодня — виконуватиме прості спеціальні вправи для декомпресії хребта, відчуватиме прилив сил і буде здоровою.

Які сигнали під час занять спортом можуть свідчити про наявність проблем зі здоров’ям? Дискомфорт, біль, тривала крепатура чи щось інше?

Біль — це як червоний вогник світлофора, сигнал, що попереджає: треба терміново припинити ці дії й дати організму змогу відновитися. Якщо будь-який тип фізичного навантаження супроводжується болем, то цей різновид активності не годиться. Він завдає шкоди.

Ознаки гарного тренування — це легкість і приємна втома, чи то після активної прогулянки, чи то після роботи в тренажерному залі. Крепатура також свідчить про нераціональне навантаження на організм, коли відбуваються біохімічні процеси й він не може впоратися з великою кількістю молочної кислоти. Тремор під час вправ, коли м’язи тремтять на піку своєї сили — це нормально, а ось печіння й біль, як у м’язах, так і в суглобах, — травмонебезпечні.

Як правильно відновлюватися після травм? Хто підбирає навантаження — тренер чи лікар?

Лікар лікує, тренер тренує, а відновленням після травм і операцій опікується реабілітолог. За межами України цю професію називають фізіотерапевт.

Саме такий фахівець зважає на всі тонкощі й індивідуальні особливості людини, покроково розписує вправи й заходи в процесі відновлення. Буквально веде за руку, контролює й допомагає на шляху до відновлення здоров’я.

Як відновити зв’язки після лижного сезону?

Поширена історія — пошкодження зв’язок після лижного сезону. Що робити людям, які пережили травму, як входити в спортивний ритм? — Я не вітаю підхід "після бою махати кулаками". Важливо готувати себе до навантажень заздалегідь. Зв’язки й сухожилля, так само як і м’язи потребують регулярних тренувань. Якщо їх правильно підготувати до лижного сезону за допомогою вправ, ризик травм обмежується. Але якщо травма вже трапилася, потрібне якісне відновлення з реабілітологом, щоб контролювати різні процеси в організмі (наприклад, утворення фіброзної тканини), працювати із запобіганням спазмів тощо. Це допоможе повернути максимальну амплітуду руху в суглобах.

Чи допомагають у цьому мікроелементи й вітаміни?

У будь-якому відновленні, як і в житті, важливо дивитися на розгорнену картину біохімічних показників організму. Якщо бракує будь-яких вітамінів, мікро- й макроелементів, треба поповнити їхній запас. Перебір будь-яких показників теж може призвести до збоїв. Тому двічі на рік рекомендую здавати розгорнені аналізи й приводити в норму всі показники. У разі травми або болів так само треба заглибитися в біохімію, щоб процеси регенерації відбувалися швидше.

Коментар Orthomol

Вітамінний комплекс Orthomol Tendo призначений для посттравматичного лікування сухожиль, зокрема, лікування запальних процесів і якнайшвидшого загоєння після операцій і травм у сухожиллях і зв’язках.


Orthomol Tendo

Кожна людина, якій притаманний рухливий спосіб життя, під час інтенсивних тренувань піддає своє тіло навантаженням і рано чи пізно стикається з травмами. Передусім травмуються м’язи й сухожилля, водночас відбувається розрив капілярів і сполучних тканин. Хронічне запалення ускладнюється атрофічним процесом, що впливає на витончення волокон сухожиль, які можна легко розірвати під час невеликих навантажень. У таких випадках потрібні невідкладні заходи для відновлення. Orthomol Tendo містить набір вітамінів, мікро- і макроелементів для підтримки й зміцнення схильних до напруження сухожиль. У ньому — гіалуронова кислота, глюкозамінсульфат і хондроїтинсульфат, гідролізат колагену, вітаміни А, С, Е, В1, В2, В6, В12, ніацин, вітамін D, фолієва й пантотенова кислота, біотин, а також мікроелементи: магній, цинк, селен, манган, мідь, молібден, бромелайн, папаїн, Омега-3.

Панує думка, що колаген, який міститься в желатині, добре допомагає хрящовій тканині, ущільнює зв’язки та м’язи. Чи правда це?

Колаген справді дуже потрібен організму. Однак організм ще має бути здатний його засвоювати. Нині дуже модно пити рідкий колаген, але з ним та сама історія: засвоюється він лише в половині випадків.

Іноді люди думають, що колаген можна отримати із желе й зефіру. На жаль, це явно не те, чого потребує організм. Солодощі роблять зв’язки й сухожилля крихкішими. Але є спеціальні тренування, спрямовані на формування нових колагенових волокон у суглобах, зміцнення зв’язок і сухожиль. Я — за природні методи.

Коментар Orthomol

Ортомолекулярний вітамінний комплекс Orthomol Arthro plus створено для здоров’я кісток, хрящів і суглобів, для запобігання артриту, артрозу, запаленню суглобів під час або після отримання травм, а також перенесених операцій. Глюкозамінсульфат і хондроїтинсульфат — важливі будівельні компоненти хрящової тканини. Ці речовини так само визначають і здатність хряща витримувати навантаження.


Orthomol Artroplus

Гіалуронова кислота особливо важлива для хрящів, тому що вона підтримує еластичність і поліпшує амортизаційні властивості суглобів. Колаген, наявний у всіх типах сполучних тканин, зокрема й хрящовій, відіграє роль склеропротеїну й бере участь у побудові опорної субстанції хрящів. Вітаміни А, Е і С, біофлавоноїди, мікроелементи: селен, цинк, мідь — нейтралізують негативний вплив вільних радикалів. Кальцій, що є найголовнішим елементом кісткової тканини, разом з вітамінами D3 і В6 потрібен для підтримки кісткового метаболізму.

Будівельні елементи суглобів і хрящів — глюкозамінсульфат, хондроїтинсульфат, гіалуронова кислота, гідролізат колагену. Підтримувати хрящовий і кістковий метаболізм допомагають: N-ацетилцистеїн, кальцій, вітаміни D3, К1, В6, а запобігати запальним процесам — Омега-3 жирні кислоти й антиоксиданти.

Які вправи рекомендовані абсолютно всім, навіть у разі травм колін, зв’язок, спини, артриту та інших проблем з хрящами й суглобами?

Дихальні. Через щоденне тривале перебування з гаджетами в руках і в положенні сидячи у всіх нас грудна клітка стискається. Погіршується здатність вдихів і видихів. Всі ми починаємо дихати поверхнево й часто.

Дихальні вправи потрібні абсолютно кожному незалежно від ступеня травми й стану здоров’я. Їх можна виконувати лежачи, сидячи, стоячи. Головне, — якісно розслабити затиснені дихальні м’язи, щоб грудна клітка знову почала рухатися, і можна було вдихати з максимальним об’ємом.

Навчивши людину дихати на повні груди, можна поліпшити якість життя назавжди. Адже кисень бере участь абсолютно в усіх процесах організму і є головним компонентом для якісного функціонування мозку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.