Красиво і страшно: в Києві відкрили виставку Synchrodogs

ART
5 жовтня 2019

Вперше за шість років у Києві відкрилася виставка найзнаменитішого у світі українського фотодуету – Synchrodogs.

image

Тетяна Щеглова та Роман Новен – прославлений далеко за межами країни український фотодует Synchrodogs. Під цим ім'ям художники відомі вже 10 років. Лауреати конкурсів FOAM Construct 2012 Vogue Talent, Weitsprung n5, Feature Shoot Emerging Photography, учасники персональних виставок по всьому світу, контриб'ютори журналів Esquire, New York Magazine, Dazed & Confused, Роман і Тетяна живуть в Івано-Франківську і багато працюють з "рідним" контекстом – 2016 року, наприклад, вони зняли ювілейну обкладинку українського Vogue. 3 жовтня в київській Dymchuk Gallery відкрилася їхня виставка "Відозмінені": перший в Україні проєкт Synchrodogs за шість років, знятий в Карпатах і присвячений відносинам людини і природи.

Роман Новен і Тетяна Щеглова (Synchrodogs)

"Ми давно працюємо над темою взаємозалежності людини і природи, – розповідає Vogue.ua Роман Новен. – Уже третій рік поспіль проводимо літо в українських Карпатах. Не зауважити змін у горах за останні десять років – неможливо: села перетворюються на міста, площа лісу зменшується на очах, території, раніше дикі, стають туристичними. Географія досліджень у нас зазвичай досить обширна, але за межі українських Карпат поки не заїжджали. У румунських, кажуть, значно більше диких місць, недарма на українській стороні залишилося тільки 250 ведмедів, тоді як у румунських Карпатах їх більше двох тисяч. Наш проєкт – абстрактна рефлексія на тему вторгнення людини в природу".

Серія естетських, знятих у стилістиці сучасних модних кампейнів фотографій – "красива" тільки на перший погляд: насправді її зміст і образи болючі і тривожні. За час мандрівки Карпатами фотографи стикалися з "некрасивою" реальністю: дізналися, як місцеві жителі нелегально вирубують ліси, щоб трохи заробити; побачили опудала диких тварин у готелях – і жодної живої тварини в лісах. "Одного разу стали свідками пожежі в лісі на горі, яка спалахнула з залишеного людьми вогнища. Гасили довго: спочатку водою, яка була з собою, потім просто топтали гірськими черевиками, поки не перестало тліти...", – розповідають фотографи.

На фотографіях Synchrodogs природа холодна і млява, водночас до мурашок красива, незважаючи ні на що.

Побачити виставку в Dymchuk Gallery можна з 3 до 27 жовтня.

Популярне на VOGUE