Щербенко Арт Центр оголосив фіналістів конкурсу МУХі 2019

ART
13 вересня 2019

Щербенко Арт Центр оголосив список фіналістів конкурсу молодих українських художників (МУХі) 2019. Виставка 12 фіналістів відбудеться вже в жовтні в Національному музеї Тараса Шевченка, де можна буде побачити нові проєкти художників: Оксани Казьміної, Петра Армяновського, Світлани Бедаревої, Андрія Достлєва і Лії Достлєвої, Поліни Карпової, Яреми Малащука і Романа Хімея, Олександри Совтисік, Станіслава Холодних, Антона Шебетка, Аліни Якубенко, EtchingRoom1, fantastic little splash. Фіналістів обрали з 255 заявок з усієї України, а також Європи.

imageWe were here, проєкт Антона Шебетка

Марія Куликовська, художниця і експерт МУХі 2019, розповідає: "У близько 70% заявок – розповідь про "себе". "Хто я?", "Де я?", "Де моє місце?" і "Як я можу бути почутою/им?". Практично всі роботи так чи інакше відсилали або до проблем несформульованого суспільства, до пострадянських травм або ж були про повний відхід від всіх цих проблем в себе і самокопання. Було багато гучних заяв про те, що мистецтво – панацея від усіх проблем у суспільстві. Дуже багато спроб висловитися на тему Криму чи Донбасу, але більша частина ідей/проєктів досить поверхнева, напевно, через фізичну відстороненість від цих питань і бажання просто зловити гостру тему, на яку можна нанизати свою власну безпорадність перед усім цим. Дуже багато заявок на феміністські роздуми і висловлювання про свої особисті травми. Я б сказала, що є дві основні теми, які в підсумку зливаються в одну – тіло і конфлікт".

Проєкт художника fantastic little splash

Переможець отримає премію 40 000 гривень і можливість реалізувати свій проєкт у "Щербенко Арт Центрі" 2020 року. Також будуть два призери, які отримають премії по 15 000 гривень і підтримку в реалізації власного проєкту. За словами галеристки і ініціаторки конкурсу Марини Щербенко, лауреатка спеціальної премії минулого конкурсу Марія Прошковська після конкурсу МУХі реалізувала персональний проєкт у резиденції Futura Air у Празі.

Робота Світлани Бедаревої

Виставка фіналістів проходитиме в Національному музеї Тараса Шевченка з 17 жовтня по 10 листопада. Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

Популярне на VOGUE