До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Love Letters: Любов Якимчук зізнається в коханні

Vogue UA та ювелірний Дім Tiffany зустрічають літо проектом #vogueualoveletters. П'ять українських письменниць написали любовні послання у прозі та у віршах, спеціально для читачів Vogue UA. Третя героїня – прозаїк, сценарист та поетеса, Любов Якимчук.

Любов і ціанобактерії

Уявіть, що ми з ним посварилися через ціанобактерії. Не через ревнощі, а через давніх фотосистезуючих організмів, яких раніше називали синьо-зеленими водоростями. Я би назвала їх смарагдовими, але це не моя справа. Також уявіть, що в цій сварці я висловила кілька суперечливих суджень, а він сприйняв їх так, наче я не хочу змінювати свою думку, яку він вважав хибною. Але я хочу змінювати думку, лише потребую аргументів, щоб не виглядати глупо перед самою собою. Словом, уявіть ще раз, що полетіли іскри та одна чашка чаю в камін. Можливо, чай уже був допитий, а може й ні, тому розлетілися бризки. Після цього треба було або розбігтися в різні кутки, або заспокоїтися, і ми вибрали друге—сіли та поговорили про мотиви кожного з нас. Так стало ясно, що ми на одному боці, що ми свої. А далі можете не уявляти, бо було добре, а такого я вам не розкажу. Ну, хіба трохи, зовсім трохи про те, чому.

Бо серед публіки багато чужих людей, і хтось із них вкаже на помилку. Тому добре бути одне одному тим, хто попередить цю умовну небезпеку, підважить непевні знання та перевірить на адекватність думки.

Реклама

Хоча з іншого боку в любові ти можеш бути просто самим собою—у домашніх капцях чи в вечірньому вбранні, бути сумним чи занадто схвильованим, ще якимось не таким, як на людях.

Але кожен прекрасне собі уявляє по-різному. Одна моя знайома чекає на ідеальну людину, але не знає, якою вона має бути, окрім того, що ідеальною. Вона вірить у те, що доля у вигляді Бога зведе її з найкращим хлопцем і не хоче "розмінюватися на будь-кого". Проте з яким за якостями хлопцем хоче бути, не знає, тож, кожен хлопець світу став для неї "будь-ким". Коли я дивлюся на цю дівчину та її плюшевого зайчика, слухаю ці міркування, то починаю підозрювати, що ми різні види людини. Але ні, вчені кажуть, що в процесі еволюції залишився лише один вид homo, це означає, що я помиляюся, і вона таки теж sapiens. Та ця дівчина якийсь геть інший екземпляр, який живе вірою, а не формує чіткі вимоги, яким має відповідати партнер. Наприклад, що він не має бути конкурентом у її особливих якостях, і має компенсувати те, чого в неї немає, а вона те, чого бракує йому. Таким чином стають зайвими компроміси, і в стосунках виникає взаємна підтримка. Слід знати напевно, із якими якостями чи звичками ніколи не зможеш змиритися. Бо ж причиною розлучення може стати ранковий спів у душі або пізні прокидання. Звісно, що знайдуться інші пояснення, це обросте купою проблем, і ви доведете одне одному, що ви погані, бо довести можна все. І врешті розлучитесь через спів чи прокидання.

Про це можна багато говорити, бо є багато всього, що роз’єднує. Також може бути багато всього, що об’єднує. І мені все ж легше вивчити ці дві групи якомога детальніше, щоб побачити, розпізнати потрібного хлопця, ніж жити у казці й чекати на ідеального.

До того ж у казці є різні страшні істоти: зміючки Оленки, вовкулаки, довгомудики, зрештою є злий сірий вовк, який удає з себе бабусю. А в житті такого нема.

Читайте також:

Love Letters: українські письменниці зізнаються в коханні, Ірина Цілик

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.