До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знімали фільм "Лускунчик і чотири королівства"

Написана ще 1816 року Е.Т. А. Гофманом оригінальна історія "Лускунчик і король мишей" постійно надихає людей по всьому світу. Її адаптували всі: від Олександра Дюми до Петра Ілліча Чайковського. 5 грудня на екрани виходить новий фільм від Disney "Лускунчик і чотири королівства", а Vogue UA розповідає про те, як його створювали.

Маккензі Фой і Кіра Найтлі у фільмі "Лускунчик і чотири королівства"
Сюжет

Згідно з новою версією казки, фільм розповість про юну Клару, інтелігентну 14-річну дівчинку, яка вирушає в подорож по чотирьох королівствах в пошуках ключа, щоб відкрити подарунок від її покійної матері Марі. Але коли вона зустрічає регентів з трьох царств, вона дізнається, що її мати має особливе ставлення до паралельного світу.

Реклама
Маккензі Фой в фільмі "Лускунчик і чотири королівства"
Актори

У фільмі зібрали зоряний акторський склад. У ньому знялися Кіра Найтлі, Гелен Міррен, Морган Фрімен і Сергій Полунін. Клару, головну героїню фільму, грає молода британська актриса Маккензі Фой, а Дроссельмейра – Морган Фрімен. Нову версію класичної казки ставить Лассе Галльстрем – шведський режисер, триразовий номінант премії "Оскар", якого глядачі пам'ятають за фільми "Що гнітить Гілберта Грейпа", "Шоколад" та "Хатіко".

Гелен Міррен в образі матусі Джинджер в фільмі "Лускунчик і чотири королівства"
Декорації

Історія Лускунчика добре відома в усьому світі і здається, що нічого нового не придумаєш. Але коли художник-постановник стрічки Гай Хендрікс Дьяс прочитав сценарій "Лускунчика і чотирьох королівств", то був дуже здивований: "Надзвичайно оригінальний сценарій, який дає волю уяві". Це дійсно захоплюючий світ, розділений на лаконічні візуальні області: палац, землю солодощів, землю сніжинок, землю квітів і таємниче четверте царство.

Маккензі Фой і Кіра Найтлі у фільмі "Лускунчик і чотири королівства"

Події фільму відбуваються 1879 року в Лондоні у вікторіанську епоху. Творці акцентують увагу на тому, що "це оптимістична версія часу" і що їх "світ не пригнічений діккенською вікторіанською епохою". Загалом, головним завданням постановників був чарівний сезонний декор. "Ми хотіли створити фантазію кожної дитини про те, що таке Різдво", – розповідає Дьяс.

Костюми

Крім акторського складу фільм напевно здивує ефектними костюмами. Над ними працювала Дженні Беван – двічі володарка премії "Оскар" за костюми до фільмів "Божевільний Макс: дорога люті" і "Кімната з видом", а також автор костюмів до фільмів "Шерлок Голмс", Гая Річі.

Маккензі Фой і Джейден Фовора-Найт у фільмі "Лускунчик і чотири королівства"

Один з рушійних факторів образів персонажів корениться в генезисі світу чотирьох королівств. Примітно, що натхненням для створення всіх образів послужили порцелянові ляльки, іграшкові солдатики і маріонетки. "Фактичні люди в царствах нагадують фігурки та іграшки XVIII століття. Саме вони підштовхнули нас до думки про те, який вигляд повинні мати персонажі", – розповідає Дженні Беван. Її колега, візажист і стиліст Дженні Шіркор, також надихалася цією епохою: "З огляду на унікальну можливість створити фантазію про світ королівств, я звернулася до безмежних образів, які пропонує нам XVIII століття – як і у випадку з волоссям, так і в макіяжі".

Беван і Шіркор вивчали вікторіанські вулиці, вечірки, іграшки і казки, які в підсумки послужили натхненням і стали референсами. Костюми, волосся і макіяж як у реальних світах, так і в царстві, являють собою поєднання реального життя і фантазії.

Річард Грант, Кіра Найтлі, Еухеніо Дербес і Маккензі Фой в фільмі "Лускунчик і чотири королівства"

Безумовно, найфантастичнішою річчю в фільмі є сукня для коронації Клари. Процес її створення виявився найбільш трудомістким. Метри органзи, мережив, сітки, шовку і навіть світлодіоди – дизайнери створювали "чарівну сукню, яку захоче кожна маленька дівчинка". За словами Беван, над нею працювали 13 осіб і витратили вони на її створення 351 годину.

Продакшн

"Лускунчик і чотири королівства" знімали в Англії в Pinewood Studios і різних місцях в Лондоні. Режисерами стрічки виступили триразовий номінант на премію "Оскар" Лассе Галльстрем і лауреат премії "Оскар" Джо Джонстон. Продюсери фільму – номінант на "Оскара" Марк Гордон і Ларрі Франко. Оператор – лауреат "Оскара" Лінус Сандгрен.

Артист балету Місті Копленд у фільмі "Лускунчик і чотири королівства"

Цікаво, що в діснеївській інтерпретації Лускунчика і Дроссельмейера вперше за всю історію грають темношкірі актори. До того ж, через те, що фільм оснований на балетних постановках, безпосередньо на балеті Чайковського, стрічка вдалась своєрідним кіно-балетом. Тому, до зйомок були залучені професійні танцівники.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.