До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових ролей Катрін Денев

Катрін Денев — одна з найкращих європейських актрис — прославилася ролями у фільмах найвидатніших режисерів: Романа Поланскі, Луїса Бунюеля, Жака Демі, Франсуа Трюффо. Її шарм, бездоганна гра й холодна краса зробили типову парижанку іконою кінематографа. 22 жовтня Катрін Денев виповнюється 80 років. Із цієї нагоди vogue.ua згадує її найкращі кінороботи.

"Шербурзькі парасольки", 1964

Катрін Денев у фільмі "Шербурзькі парасольки", 1964

"Шербурзькі парасольки" – мюзикл, завдяки якому Катрін Денев здобула світову популярність і почала одну з найтриваліших акторських кар’єр за всю історію Франції. Сюжет картини розповідає про Женев’єву (Денев) і Гі (Ніно Кастельнуово) — закоханих, які змушені розлучитися, коли Гі відряджають на військову службу в Алжир. Хоча вони присягаються у вічній вірності, час розлуки ускладнює поява Ролана Кассара (Марк Мішель), заможного ювеліра, який може допомогти Женев’єві саме тоді, коли вона найбільше цього потребує.

Реклама

Цей візуально розкішний шедевр режисера Жака Демі унікальний тим, що весь текст у стрічці повністю проспіваний. Магічна партитура Мішеля Леграна, яскрава кольорова палітра Демі, як вияв пошани до голлівудських мюзиклів 1950-х, чудове виконання Денев — зробили "Шербурзькі парасольки" святом для очей, вух і серця.

"Відраза", 1965

Катрін Денев у фільмі "Відраза", 1965

Картина "Відраза" — це своєрідний екскурс психічним "розкладанням" головної героїні Керол (Катрін Денев), спричиненим внутрішнім презирством до всього живого, особливо чоловіків. Ця стрічка авторства легендарного Романа Поланскі є першою частиною "квартирної трилогії" — серії приголомшливих фільмів про глибину людської психіки. Цікаве й перевтілення Денев, яка за рік з невинної Женев’єви в "Шербурзьких парасольках" постає як божевільна Керол. Мабуть, можна сміливо сказати, що тандем режисера й акторки перетворився у першокласний психологічний жах.

"Денна красуня", 1967

"Денна красуня" — це тонка, дивна похмуро-сексуальна сюрреалістична класика Луїса Бунюеля з Денев у ролі вродливої молодої домогосподарки. Головна героїня Северина — знуджена дружина молодого лікаря, невдоволені сексуальні фантазії якої приводять її на роботу з 14 до 17 години щодня в паризькому борделі високого класу.

Катрін Денев у фільмі "Денна красуня", 1967

Безсумнівно, таким захопливим цей фільм зробили легендарний стиль і улюблена тема Бунюеля: упорядковане, але беззмістовне життя буржуазії, яка горить бажаннями, прихованими під рутиною життя. Стрічка "Денна красуня" залишається багатошаровою й унікальною роботою, яка фігурує в багатьох списках "найвидатніших фільмів усіх часів", звісно, і завдяки гіпнотичній грі Денев.

"Останнє метро", 1980

Катрін Денев у фільмі "Останнє метро", 1980

Цією мелодрамою режисер Франсуа Трюффо хотів ушанувати своїх дядька і дідуся, які були членами Опору під час війни. Тож стрічка "Останнє метро" оповідає про історію єврейського театру в Парижі, який щосили намагається підтримати мораль і культурне життя під нацистською окупацією. Головні ролі в стрічці виконали гіганти французького кіно: Катрін Денев, Жерар Депардьє та П’єр Рішар.

"Місце злочину", 1986

Катрін Денев у фільмі "Місце злочину", 1986

Цей кримінальний трилер і за сумісництвом сімейно-психологічна драма розповідає про сім’ю з невеликого провінційного містечка через призму незадоволеного підлітка, на ім’я Том, який ніяк не оговтається від розлучення батьків, а на додачу ще й мати (Денев) шалено закохується у втікача-злочинця, який опинився в їхньому місті. Ця елегантно складна драма Андре Тешине, чудово знята у французьких провінціях, демонструє першокласний професіоналізм і талант Денев, яка, як завжди, віртуозно виконує роль персонажа з цікавим, таємничим характером.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.