До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія однієї речі: чоловіча краватка

Хоча сучасна краватка з’явилася в 1920-х, її історія налічує понад тисячу років.

Мюррей Хеджкок выбирает галстук, Великобритания, 21 октября 1968 годаМюррей Хеджкок вибирає краватку, Велика Британія, 21 жовтня 1968 року

Як не дивно, цей типовий чоловічий аксесуар має військове коріння. Перші свідчення того, що в давнину носили краватки, належать Китаю й датовані приблизно 200 роком до нашої ери. Річ у тім, що імператор Цінь Ши Хуанді так боявся смерті, що спершу заповів поховати всіх своїх стражників разом з ним для захисту в потойбічному світі. Зрештою за порадою почту наказав створити лише точні копії охоронців. А 1974 року ці статуї "теракотової армії" виявили археологи й помітили на шиї в кожного воїна пов’язки, подібні до краватки, — подарунок лідера на знак визнання хоробрості.

Реклама

Також є свідчення того, що краватки носили й у римські часи. Після перемоги над даками римський імператор Траян наказав спорудити мармурову колону, щоб вшанувати свою перемогу. На ній зображено тисячі солдатів, переважно з краватками, які також символізували хоробрість воїнів. Але й на цьому військова історія аксесуара не закінчується.

Кэри Грант, 1955Кері Грант, 1955

Уже в XVII столітті, під час Тридцятилітньої війни у ​​Франції, король Людовик XIII найняв хорватських солдатів, які допомогли йому виграти битву проти Габсбурзької імперії. Найманці носили шматок тканини на шиї як частину уніформи. Попри її функціональність — тканина фіксувала верх куртки — ці краватки також мали досить декоративний ефект, що дуже припало до вподоби французам. У підсумку вони стали носити подібні шийні хустки.

Оскільки "краватки" носила й французька монархія, звичай стрімко поширився по всій Європі. До Англії краватка потрапила після того, як Карл II повернув трон у 1660 році. Інші аристократи, які жили у вигнанні в Європі, пішли за ним і взяли із собою краватку. Модна тенденція поширилася також на англійські колонії. Краватка перетворилася на стильний аксесуар для добре вдягненого джентльмена, який носив її в усіляких кольорах і стилях. Були краватки із зав’язками, з китичками, коміри зі шлярками, стрічки, вишите лляне полотно, бавовна й безліч мережив.

Проте краватки тоді носили лише заможні люди. Лише на початку 1800-х років Бо Браммелл, помітна фігура в чоловічій моді того часу, представив краватку як аксесуар. Оскільки шовкові краватки були дорогими для робітничого класу, Браммелл запропонував носити бюджетніший варіант у вигляді хустки на шиї.

Дэвид Хеммингс и Майкл Олдридж, 1975Девід Хеммінгс і Майкл Олдрідж, 1975

Промислова революція з XVII по XIX століття стала каталізатором, який привів до появи краватки у відомому нині вигляді. "Білі комірці" віддавали перевагу комфортному й простому одягу. Жорстким, химерним і важко зав’язуваним краваткам не було місця і в заводському цеху. Чоловіки стали зав’язувати краватки "в чотири руки". Цей метод був набагато легший і він популярний досі.

У 1880-х з’явилася краватка-аскот. Як ви вже здогадалися, назва походить від одного з найвідоміших змагань зі стрибків в Англії. Цю краватку досі вибирають як доповнення до ранкового офіційного вбрання, а також зазвичай прикрашають шпилькою.

Ив Сен-Лоран в своем доме в Париже, Vogue, 1971Ів Сен-Лоран у власному домі в Парижі, Vogue, 1971

До 1920-х краватка змінилася радикальніше. Джессі Лангсдорф, нью-йоркський виробник краваток, розрізав тканину під кутом сорок п’ять градусів і використав конструкцію з трьох частин. Суть у тому, що це дало змогу краватці, зав’язаній стандартними вузлами, драпуватися рівномірно, без скручування, і надало їй сучасного вигляду. Відтоді з роками ширина краватки то зменшувалася (50-ті), то збільшувалася (60-ті); змінювалася довжина; кольори й дизайн ставали то яскравішими, то м’якішими, але, попри всі ці зміни, загальний стиль залишався майже незмінним.

Сьогодні доступні краватки різних фасонів, з будь-яких тканин і в найрізноманітніший візерунок. Всупереч спробам убити їх упродовж багатьох років — з боку інтелектуалів у водолазці, невимушених обивателів Кремнієвої долини й руху "корпоративний кежуал" — краватки й досі в грі, особливо на тлі відродження популярності класичних костюмів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.