До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Анатомія взуття: що слід знати про лофери

Взуття-хамелеон, найскладніша для поєднання пара, надзвичайно замислуваті туфлі – все це про лофери. Вони можуть мати який завгодно вигляд: класичний, надто формальний або ж навпаки – дуже фамільярний, доречний чи зухвалий. Існує дуже багато видів цього взуття, що не дає змоги нормально описати їх усіх. Та все ж деякі закономірності в дизайні є. Загалом лоферами можна назвати п'ять варіантів туфель, а всі інші – їх підвиди. Розповідаємо про найпопулярніші лофери.

Венеційські лофери

<b>Венецианские лоферы</b>

Реклама

Офіційно прийнято вважати, що перші лофери – вихідці з Норвегії. Там у 1930-і роки схоже взуття носили місцеві фермери, коли водили худобу на пасовище. Схожі на мокасини, але без деталей і шнурівки, до того ж легкі у вдяганні – головні характеристики пари, яку цінували робітники. Пізніше саме таку модель, без будь-якого декору, почали називати венеційськими лоферами через схожість силуету з венеційськими барками. Але спершу норвежці представили світу свою версію цих туфель: спочатку Європі, а потім і американцям, де вони по-справжньому прославилися.

Пенні-лофери

<b>пенни лоферы</b>

У середині 1930-х років взуттєва компанія G. H. Bass & Co. придумала власну пару взуття. Принцип полягав у зшиванні підбора з основою у стилі мокасин. До неї додали шкіряний язичок через верхню частину союзки і вирізали в ній ромбовидний отвір. Пару назвали Weejuns (співзвучно з Norwegian) і цей термін захищений авторським правом G. H. Bass дотепер.

Сучасна назва цієї пари з'явилася в 1950-х, де виникла серед студентів американської Ліги плюща. Вони вставляли в виріз на язичку монету пенні (один цент). Не зовсім зрозуміло, навіщо, але є кілька теорій:

  • два пенні – все, що потрібно, щоб зробити екстрений телефонний дзвінок;
  • звичайне франтівство;
  • пенні на удачі.

Практика поміщати копійки на язичок союзки привела до широкого використання терміна "пенні-лофери".

Бельгійські лофери

<b>Бельгийские лоферы</b>

Ще один популярний вид лоферів, який винайшов у 1950-х роках Анрі Бендель, чий сімейний магазин привозив взуття Chanel, Dior і Balenciaga в США. Характерні риси цієї пари:

  • невеликий бант;
  • м'яка підошва, взуття шили навиворіт;
  • цікаві матеріали і кольори;

1954 року сім'я Бенделя продала свій магазин, а 1956-го Анрі придбав дві 300-річні взуттєві фабрики в Бельгії і почав виробляти чоловічі і жіночі лофери. Взуття миттєво стало хітом, а бант – легко впізнаваним підписом. Так він самотужки врятував взуттєву промисловість Бельгії, яка 1964 року принесла йому звання Лицаря ордена Леопольда I. Хоча варіації цього взуття продають по всьому світу, єдиний магазин, у якому доступні справжні бельгійські лофери, розміщений в Нью-Йорку. Якщо вам подобаються екстравагантні туфлі, ця модель точно припаде до смаку.

Лофери з китицями

<b>Лоферы с кисточками</b>

Лофери з китицями з'явилися завдяки людині на ім'я Пол Лукас. Лукас, лауреат "Оскара" угорського походження, був добре відомий своїм стилем. Як оповідає історія, у 1940-х роках він звернувся до кількох шевців, давши їм вказівку спроектувати туфлі у стилі оксфордів, тільки з китичками. 1950 року один з найкращих шевців Америки, Alden Shoe Company, випустив перші такі лофери, що зносили з полиць ще кілька років. Згодом, 1957 року, ексклюзивні моделі з'явилися в Brooks Brothers. На відміну від більшості формальних шкіряних туфель, які зроблені з телячої шкіри, лофери з китицями виготовляють з використанням підшкірного шару коней. Міцний і блискучий, кордован найменш пористий зі шкіри, і тому популярний, це ж пояснює досить високу ціну за пару.

Лофери з пряжками

<b>Лоферы с пряжками</b>

Лофери з пряжками, мабуть, є найбільш популярною парою. Знакова пряжка походить з кінного спорядження. Після Першої світової війни засновник Gucci, Гуччіо Гуччі працював ліфтером у лондонському готелі The Savoy, де обслуговував еліту міста і ретельно запам'ятовував нюанси їхнього стилю. Пізніше, повернувшись до Італії, Гуччі об'єднав свій досвід з історією компанії та створив 1953 року перші лофери з пряжкою – пару, яка незабаром стала культовою. Gucci була компанією, що спеціалізувалася на кінному спорті на рубежі ХХ століття, і до того часу фірма заслужила репутацію виробника шкіряних виробів високої якості. Вони хотіли диверсифікувати асортимент своєї продукції. Оригінальне взуття робили з важкої сідельної шкіри замість легкої телячої, яку використовують сьогодні, що походило від їхньої кінної спадщини. Фактично, дизайн став таким знаковим, що пряжку Gucci додали в постійну колекцію Інституту костюма в Метрополітен-музеї Нью-Йорка в 1960-х роках, а також вона стала предметом цілої виставки 2013 року в Музеї Gucci у Флоренції.

Як носити лофери?

Стилісти кажуть, що лофери найкраще носити зі штанами-чиносами або класичними шортами. Але з кожного правила є винятки. У комбінації з обтислими лляними штанами вдасться легкий літній образ; вовняні або джинсові тканини підійдуть у холодні місяці, але в будь-якому випадку варто переконатися, що штани або звужуються біля кісточки, або залишають невеликий проміжок. Якщо хочеться одягнути шкарпетки, підберіть їх під колір штанів. Як альтернативу можна вибрати абсолютно контрастну пару, але для цього знадобиться відвага.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.