До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Напередодні Leopolis Jazz Fest: музикант Джеймі Каллум про королеву Єлизавету, джаз і Львів

27 червня британський піаніст і шоумен, Джеймі Каллум, відкриє Leopolis Jazz Fest у Львові. Це велика перемога фестивалю: зараз Каллум – на вершині кар'єри.

"Я хочу прожити життя як витвір мистецтва", – співає Джеймі у новій пісні Work Of Art, якою останнім часом відкриває концерти. І йому вдається жити саме так. Вранці п'ятниці, рівно о 9:45, я застав музиканта в будинку, в передмісті Лондона, за роботою над новим альбомом. Після обіду він збирався на Челтенхемський джазовий фестиваль, для якого обирав артистів як куратор, а всього декілька днів тому зіграв на дні народження королеви Єлизавети II в Альберт-холі. Запрошення заспівати для королеви – логічне продовження його світового успіху, на зустріч якому він йшов крок за кроком: перший альбом Джеймі Twentysomething став мультиплатиновим, потім була номінація на "Золотий глобус" за музику до фільму Клінта Іствуда "Гран Торіно", а сьогодні він співає на дні народження королеви Англії.

Реклама

22 квітня, в день народження королеви, Джеймі вийшов на сцену, сів за рояль, поправив мікрофон і стримано завів I Get a Kick Out of You Коула Портера, яку королева напевно багато раз чула в молодості. Однак варто було вступити оркестру, як Каллум завівся – його пальці заковзали по клавішах в розбійницьких джазових соло. Під кінець пісні він перекинув стілець і дограв вже стоячи, чим викликав у публіки бурю емоцій, як на фестивалі Sziget, де виступав минулого літа. "Важливо бути собою, для кого б ти не грав. Просто робити те, в чому ти хороший, – пояснює Каллум. – Після шоу мені навіть пощастило поспілкуватися з Єлизаветою II, сказати "З днем ​​народження".

Батьки Джеймі Каллума теж були музикантами – іноді по вихідних грали в кавер-групах, щоб зібрати трохи грошей, – але сім'ю годувала інша робота. Він ріс, слухав Рея Чарльза, Ніну Симон, Еріка Клептона, а з 15 років тинявся по рок-групах і хапався за будь-яку можливість зіграти. Джеймі перепробував все: виступав на весіллях і бар-міцвах, в піцерії, стрипклубі і відділі жіночої нижньої білизни в Marks & Spencer. Коли Каллум отримав диплом з англійської літератури і кіно, за його плечима вже було більше тисячі концертів.

"Важливо бути собою, для кого б ти не грав. Просто робити те, в чому ти хороший"

Джеймі славиться божевільним графіком. За останні два роки він дав сотні концертів – від Сінгапура до Цюріха, зустрів захід сонця на головній сцені фестивалю "Гластонбері", відзначився на Міжнародному дні джазу в Білому домі на запрошення Барака Обами в компанії Гербі Генкока і Роберта Гласпера. Але концерти – лише частина турбот, через які Джеймі відтерміновує вихід нового альбому.

"Багато всього сталося, не пов'язаного з музикою, – розповідає він. – Я подорослішав, змінив ставлення до життя. У мене є дві дочки – п'яти і семи років, є дружина, яку я обожнюю. Часто музиканти затягують з виходом альбому, тому що намагаються привести його в порядок. Я ж намагався привести в порядок своє життя".

Крім сім'ї, гастролей і студії, музикант знаходить час на власне радіошоу про джаз, яке веде на BBC Radio 2 вже сім років. Паралельно були і інші проекти: різдвяний сингл для Disney, суддівство на головній британській музичній премії Mercury Prize, зйомки в серіалі "Алкіон". Його дружина Софі Даль – внучка англійського письменника Роальда Даля і популярна письменниця. Її літературна кар'єра почалася 2012 року з колонок про парфумерію та аромати в британському Vogue – пізніше ці колонки перетворилися в книгу "Людина з танцюючими очима". Крім цього, модний світ знає її як успішну модель: в 2000-х Софі Даль була обличчям парфуму Opium Saint Laurent, а для обкладинок британського та італійського Vogue її знімали Пітер Ліндберг і Нік Найт. Саме вона захопила Джеймі новою справою: пара допомагає біженцям, відвідує табори по всьому світу і прихистила кількох емігрантів у себе вдома.

Софі Даль на обкладинці британського Vogue

Музикант розповідає про це мало, підкреслює роль дружини, але для нього це дуже особиста справа, адже він – онук таких же біженців. Його дідусь і бабуся по лінії матері в 50-і втекли з Бірми після вторгнення японців, а бабуся по лінії батька, приховуючи єврейську кров, вирвалася з нацистської Німеччини. "Я вірю в допомогу нужденним. Я вірю в співтовариства, які тримаються разом і допомагають один одному".

В Україну Каллум їде вперше. Але у нього вже є музичний зв'язок з нашою країною: якось він брав участь в програмі обміну досвідом і грав в лондонському залі Roundhouse з молодими артистами з України і Південної Африки. "З року в рік я переконуюся, що найшвидший спосіб дізнатися когось краще – це зіграти з ним. Цим ми і займалися". Тепер Джеймі чекає Leopolis Jazz Fest. "Мій агент сказав, що це чудовий фестиваль і треба їхати, особисто порадив. Щороку я намагаюся їздити в місця, в яких ще не був. Чув, ночами під час фестивалю в місті будуть джазові джеми. Там і побачимось".

Текст: Сергій Кейн

Фото:Camille Sanson

Відео: Rua Acorn @Idle Productions Ltd

Монтаж: Strumer

Грумінг: Lan Nguyen-Grealis

Асистент фотографа: Laurie Noble

Локація: Yamaha Music London

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.