До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Музика при свічках: як минув благодійний концерт Джамали в музеї Ханенків

5 листопада Джамала презентувала мініальбом "Поклик" у стінах музею Ханенків. Камерний виступ Джамали став першою подією в музеї на Терещенківській, що 10 жовтня постраждав від ракетного удару росії. У "Великій вітальні" музею, при свічках, у камерній атмосфері Джамала презентувала нові треки, створені під час її вимушеної розлуки з домом, та виконала свої найвідоміші гіти.

Мета цієї камерної події, гостями якої стали всього 50 гостей, — привернути увагу до знищення росією культурного надбання країни, а також зібрати допомогу хлопцям та дівчатам на передовій. Кожен з квитків став 100% донатом 57 бригаді, що зараз захищає Україну під Херсоном.

Реклама

Джамала зізнається, що ідея такої колаборації з музеєм Ханенків виникла майже відразу після жорстоких обстрілів росіян. "10 жовтня, коли ударною хвилею після влучання російської ракети пошкодило цілу вулицю музеїв, було дуже боляче, — розповідає артистка в коментарі для Vogue.ua — Руйнувань зазнали будівлі XIX століття, які навіть під час Другої світової війни так не постраждали. Наша команда вирішила запропонувати допомогу Музею Ханенків й зібрати донати на відновлення будівлі. Команда ж музею зі свого боку ініціювала збір коштів для 57 бригади під Херсоном, аби підтримати тих, завдяки кому одного дня всі музеї дістануть свої колекції зі сховищ і перестануть забивати вікна".

Новий альбом Джамали — зворушлива, дуже ніжна й гармонійна робота, в якій багато слів про любов і взаємопідтримку, дім і родину. Тож і презентація альбому вийшла емоційною: артистка розпочала виступ з треку Take me to a place, де жагуче висловила любов до українців, а на момент, коли Джамала заспівала трек "Сину", створений на основі відомого вірша Василя Симоненка "Лебеді материнства" 1962 року, здається, більша частина залу плакала.

"Я пережила цього вечора дуже багато зовсім протилежних емоцій, — зізнається Джамала. — І захват від краси музею, і сум від вигляду забитих вікон і порожніх стін, на яких до війни експонувалися прекрасні витвори мистецтва. До цього я ніколи не бачила це місце таким оголеним. Водночас я дуже тішилася зустрічам, багато з ким побачилася вперше з початку повномасштабного вторгнення рф. Було дуже приємно спостерігати, як приміщення оживає й наповнюється теплом, як всі захоплено оглядають його деталі".

Завдяки концерту вдалося зібрати понад 200 тисяч гривень, які передадуть військовим для закупівлі зброї. Невдовзі на Megogo стане доступний запис виступу Jamala в Музеї Ханенків, що стане продовженням фандрейзинг-кампанії на підтримку 57 бригади. Тим часом вже 16 листопада Джамала презентує "Поклик" у Варшаві.

Фото: Julia Kost, Ілля Колотій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.