До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Лісова ягода: як брусниця підтримає наш імунітет цієї зими

Брусниця стає максимально соковитою у вересні, обганяючи лохину і журавлину за переліком корисних властивостей і особливостей. Якщо правильно подбати про підтримку свого імунітету вже зараз, то, можливо, вдасться увійти в зиму (і пройти через неї) без стресу для організму. І брусниця нам у цьому допоможе.

Ягоди брусниці схожі на журавлину своїм яскравим червоним кольором, маленьким розміром і округлою формою. За смаком брусниця не така кисла, як журавлина, і не така терпка. Зростає брусниця на вічнозелених кущах в гірських районах, тому природа сама піклується про чагарники, захищаючи плоди від штучних мотиваторів зростання. Ягоди брусниці настільки ж корисні в сухому або замороженому вигляді, що й свіжі плоди.

Реклама

Брусниця містить такі корисні сполуки, як марганець, вітаміни С і Е, антоціани і кверцетин. Останні два — рослинні сполуки, завдяки яким брусниця має насичений червоний колір і сприяє оздоровленню кишківника, захищаючи його від шкідливих бактерій і процесів бродіння. Разом корисні сполуки в складі брусниці мають антиоксидантний ефект, необхідний для захисту і підтримки імунітету людини.

Існують дослідження, які засвідчують користь брусниці для здоров'я серця і крові. Є ймовірність, що регулярне вживання цих ягід також сприяє зниженню і підтримці здорової ваги, але для упевнених тверджень про це поки що недостатньо доказів.

Доведеною властивістю брусниці є антибактеріальний ефект, що працює відразу в декількох напрямках: захист мікрофлори кишківника, оральний захист організму (ця властивість схожа на антисептичний ефект у порожнині рота), а ще захист продуктів харчування від бродіння і закисання. У гірських районах, наприклад, досі при виробництві вина або солінь, які традиційно замочуються в бочках, на кришку насипають змішану з цукром брусницю, щоб запобігти розвитку цвілі.

Хочете швидкий рецепт варення? Змішайте брусницю з цукром у пропорції один до одного і помістіть суміш у банку, щільно закрийте. Завдяки антоціанам, варення не забродить і може не займати місце в холодильнику або коморі.

Брусницю можна назвати дорогою ягодою (бо її не буває настільки багато, щоб відправити з гірських районів у центральні частини країни) і неможливо назвати доступною (бо саме в недоступності її особливість). Брусницю слід шукати біля підніжжя гір на чагарниках серед трави і дерев, а також ближче до вершин у теплий сезон. Щоб випадково не переплутати кущ, скористайтеся мобільним додатком або допомогою місцевих жителів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.