До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як припинити порівнювати себе з іншими в Instagram?

Люди порівнюють себе одне з одним віддавна. Але завдяки соціальним мережам ці порівняння стаються з неймовірною швидкістю і у величезних масштабах. Така тенденція негативно позначається на ментальному здоров'ї тож як ми можемо собі допомогти?

Photo: Tamara Lichtenstein / Trunk Archive

Сім років тому я написала статтю про небезпеку соціальних мереж (зокрема Instagram) для нашого психічного здоров'я. Перенесімося в сьогоднішній день, де я так само оновлюю стрічку пізно вночі, порівнюючи себе з іншими. Те ж саме щовечора: я лягаю спати, розчарована в своєму житті, з квадратними очима від нескінченного синього світла.

Реклама

Потім приходить осяяння — невже я даремно витратила годину часу, застрягши в якійсь цифровий дірі, на сторінці когось, кого я не знаю і, ймовірно, ніколи не зустріну? Я прибираю телефон, обіцяючи назавжди відмовитися від Instagram. До 7:00 ранку. Дзвонить будильник, я беру телефон, і цикл починається заново.

Доведено, що люди проводять у соціальних мережах дедалі більше часу. Як факт, глобально, ми приділяємо їм 145 хвилин (це майже дві з половиною години) щодня. Звісно, ми використовуємо соціальні мережі з безлічі причин: від підтримання і поширення інформації про життєво важливі цілі і кампанії до пошуку груп підтримки і спілкування з друзями і родиню це було рятувальне коло для багатьох у розпал пандемії. Але я кидаю виклик будь-кому, хто заходив в Інтернет і долучався до уявного танцю порівняння між вами і другом, вами і знаменитістю, чи вами і зовсім незнайомою людиною кимось худішим, смішнішим, красивішим чи успішнішим, ніж ви.

Внутрішня потреба порівнювати

За словами психотерапевтки Ребекки Спаркс, порівнювати себе з іншими це людська природа. "Мозок людини так влаштовано, щоб порівнювати себе з іншими представниками свого виду, каже вона. Це був примітивний спосіб убезпечити себе. Нам було необхідно постійно оцінювати наших однолітків вони кращі за нас? Більше у них фізичної сили і поваги? Хто є загрозою, а з ким треба укласти союз, щоб убезпечити себе?"

У наш час ставки не такі високі. Але, як стверджує доктор Адріан Мейер, доцент кафедри комунікативних наук в Університеті Фрідріха-Олександра в Німеччині, настрій залишається колишнім. "Соціальне порівняння глибоко вкоренилося у нашій психіці. Ми хочемо знати, як наші справи порівняно з нашими однолітками".

Але що відбувається, коли ми не дотягуємо до "рівня"? Якщо в первісні часи нам доводилося боротися лише з нашою безпосередньою спільнотою, то сьогодні ми маємо доступ до людей по всьому світу, тому порівняння відбуваються швидко і у величезному масштабі. Ба більше, ми порівнюємо себе не просто з іншими людьми, а з їхніми оптимізованими версіями. Завдяки менш примітивним інструментам, як-то додатки для редагування світлин Facetune і Photoshop, ми можемо виділити і відредагувати все, що нам у собі подобається, і видалити все, що нам не подобається. Не дивно, що ми почуваємося недостатньо конкурентоспроможними: гра сфальсифікована.

І це руйнує наше психічне здоров'я від підвищеної тривожності, депресії і низької самооцінки до проблем з прийняттям власної зовнішності, тіла і ідентичності адже люди втрачають зв'язок з тим, ким вони є, що їм подобається і чого вони досягли. "Коли ми порівнюємо нашу справжню реальність з райдужним життям інших людей, яких ми бачимо в Instagram, наші власні недоліки яскравіше виявляються", каже докторка Олівія Ремес, дослідниця психічного здоров'я в Кембриджському університеті. "Це може спричинити у вас почуття незадоволеності власним життям, неповноцінності і депресії".

Від моделей до інфлюенсерів — це відбувається з усіма

З мільйоном передплатників в Instagram, інфлюенсерка і людина з безліччю різних захоплень, Камілла Шар’єр втілює багато речей, яких бажають інші жінки: має бездоганний стиль, гарне волосся, дім "з картинки", вона ходить на класні вечірки (пам'ятаєте про такі? ), їй надсилають багато одягу і платять їй за те, щоб вона його носила вона веде успішний подкаст про моду і працює над телешоу. І все ж вона часто ловить себе на тому, що порівнює себе з іншими 145 хвилин на день. Інфлюенсери такі ж люди, як і ми всі.

"Це не те, що я роблю свідомо, а радше підступний побічний ефект життя, яке минає за оновленням стрічки [для роботи], пише Шарєр в електронному листі. Поганого дня ці думки можуть перерости в негативне мислення, через що я відчуваю себе демотивованою і придушеною, переконана, що мої досягнення нічого не варті, і що всі роблять свою роботу і живуть краще, ніж я".

Це те, з чим стикається модель і зірка обкладинки Vogue Еді Кемпбелл. "Я не можу сказати, що неодмінно порівнюю себе з людьми в Instagram, але я виразно порівнюю своє життя з життям інших людей, пише вона. Або принаймні тим, що бачу в інших людей. Що дивно і безглуздо. Я не думаю, що це корисно постійно говорити про життя інших людей. Це схоже на докучливі розмови, які вас змушують слухати, ви не хочете брати в них участь, але не можете піти".

Як вирішити цю проблему?

Трохи приємно усвідомлювати, що будучи людьми, ми запрограмовані порівнювати себе з іншими, незалежно від того, скільки у нас передплатників чи на скількох обкладинках журналів ми були. Але з іншого боку, з огляду на те, що це настільки вкоренилося в нашій психіці, що ми не можемо зупинитися, навіть якщо захочемо, ми знаємо соціальні мережі спричиняють сильну залежність. Отож, що робити, щоб допомогти собі?

Звісно, ми всі могли б викинути наші телефони або що не так драматично видалити Instagram, але тоді ми позбавимо себе можливості скористатися багатьма перевагами, які дає нам платформа і Шар’єр до цього не готова. "Пандемія дійсно показала нам, наскільки потужними і корисними можуть бути соціальні мережі за правильного їх використання, каже вона. Я отримую багато радості і натхнення, проводячи час онлайн. Я б навіть сказала, що хорошого дня порівняння мотивують мене працювати старанніше".

Про це говорить і доктор Мейер. Він вважає, що не всі порівняння погані, особливо коли вони використовуються для самовдосконалення, як мотивація й інструмент наслідування того, що працює для інших, і уникнення того, що не працює. "Обидва цих типи соціального порівняння можуть бути корисними, стверджує він. До прикладу, ми можемо відчувати натхнення від тих, у кого справи йдуть краще, або ми можемо краще ставитися до себе в порівнянні з тими, у кого справи йдуть гірше".

Але в дійсності це не зовсім те, про що ми думаємо пізно вночі, згадуючи останні селфі Белли Хадід. Один із способів вирішити цю проблему стратегічно сприймати того, за ким ви стежите в соціальних мережах. Назвемо це методом Марі Кондо. І це безперечно допомогло Кемпбелл. "Я відписуюся від кожного, хто не приносить мені радості і змушує закритися в собі", каже вона. Це дуже гарний спосіб залишатися на зв'язку, продовжувати надихатися і фільтрувати деструктивні моменти.

Спаркс рекомендує зважено ставитися до всього, що ви бачите в соціальних мережах, включаючи регулярний відпочинок від використання додатків і обов'язкове нагадування самим собі, що все, що ми бачимо в соціальних мережах, не обов'язково реальне. Також вона рекомендує зміцнювати взаємини в реальному житті. "Чим сильнішими є особисті зв'язки в житті людини, тим менш уразливою вона буде до проєктованих зображень в соціальних мережах".

Вочевидь, в умовах пандемії це може бути непростим, тому доктор Ремес радить використовувати соціальні мережі для зміцнення наших зв'язків: "Нам краще бути активними, а не пасивними користувачами соціальних мереж. Наприклад, ділитися чимось з другом в Instagram і активно обмінюватися повідомленнями з близькими може бути кращим для психічного здоров'я, ніж пасивний скролінг або перегляд профілів людей".

Тим часом, в офлайн-світі Ремес рекомендує займатися тим, що дарує відчуття задоволення і бадьорості. І це правда. Коли я згадую всі ті випадки, коли опинялася по коліно в чиємусь кращому житті, зазвичай це відбувалося тому, що я почувалася трохи не в своїй тарілці, хоч і не довго.

Отже, відпочивайте від соціальних мереж, відпишіться від акаунтів-тригерів, використовуйте Instagram для підтримки зв'язку з друзями і пам'ятайте, що те, що ми бачимо, не обов'язково є повною картинкою. І Шар’єр слушно зауважує, що "ми всі різні, тому ми досягаємо різних вершин в різному віці".

Давайте пам'ятати про це, коли наступного разу будемо скроллити стрічку.

Текст: Tish Weinstock

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.