До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ревучі 1920-ті: вивчаємо моду епохи за серіалами

Мода 1920-х перманентно з'являється на модній арені. У цьому сезоні вона проявилася в бахромі, пір'ї і елементах ар-деко. Пізнати цю цікаву з точки зору моди і стилю епоху можна не тільки за допомогою колекцій одягу і книг, але й серіалів. Vogue.ua вибрав найцікавіші та, звичайно ж, красиві.

Elie Saab Couture весна-лето 2018
Вавилон Берлін

"Вавилон Берлін" – німецький серіал, який вийшов на екрани восени 2017-го року, миттєво став одним з найпопулярніших телешоу цієї країни за останні кілька десятків років. Він розповідає про пригоди комісара Рата, який приїжджає з Кельна до Берліна. Дія серіалу відбувається в кінці 1920-х років. Німецька столиця ще пам'ятає Першу світову війну, вдень на її вулицях мітингують демонстранти і комуністи, а з настанням темряви починає вирувати нічне життя – вечірки з річками шампанського, виступи кабаре-артистів і пошук кохання до ранку.

Реклама
Постер до серіалу "Вавилон Берлін"

Серіал знятий з великою історичною точністю. І по ньому дійсно можна зрозуміти настрій того часу в вільнодумній Німеччини. Сміливі німкені охоче змінюють в кадрі стримані денні комплекти з капелюшками-клош на шовкові сукні з заниженою талією, не бояться демонструвати в них неголені пахви і всім своїм виглядом показувати, що жити потрібно тут і зараз. Головну героїню фільму звуть Шарлотта – вона з бідної сім'ї, але це лише змушує її бути ще більш активною, цілеспрямованою і кмітливою. Вдень вона шукає підробіток в берлінській поліції, потім допомагає вдома, на ніч відправляється до клуба, а на дворі ревуть 1920-ті, і цей потік енергії не зупинити.

Кадр з серіалу "Вавилон Берлін"
Кадр з серіала "Вавилон Берлін"
Кадр з серіалу "Вавилон Берлін"
Абатство Даунтон

"Абатство Даунтон" – один з найпопулярніших історичних серіалів останнього десятиліття. Він навіть увійшов до книги рекордів Гіннеса як найбільш обговорюваний критиками телесеріал. Фільм відтворює атмосферу аристократичної Англії початку XX століття. Починається він з 1912-го року, а британську моду двадцятих тут можна розгледіти тільки з третього сезону, зате видно, як кардинально змінювався світ в ті роки.

Кадр з серіала "Абатство Даунтон"

Так, в одному з епізодів можна побачити, як молодша дочка графа Грентема з'являється в платті Poiret – революційний на той момент крій і відсутність корсета викликали неоднозначну реакцію. Також по фільму можна вивчити естетику Robe Du style, яка принесла популярність Жанні Ланвен в 1920-х і була така обожнювана представницями європейської аристократії.

Кадр з серіалу "Абатство Даунтон"
Підпільна імперія

Подивитися на те, який вигляд мала мода 1920-х в США, можна в серіалі "Підпільна імперія". Він розповідає про місто Атлантик-сіті часів "сухого закону" і зародження там великого грального центру. Захопливий сюжет, відмінна акторська гра й історична достовірність в деталях подарували серіалу мільйони фанатів і чимало важливих кінопремій, включаючи "Еммі" і "Золотий глобус".

Постер до серіалу "Підпільна імперія"

Окремо варто відзначити костюми "Підпільної імперії". Над їх створенням працювала команда з 35 осіб – частина нарядів викуповувалася на блошиних ринках і реставрувалася, частина була зшита заново. За допомогою одягу в серіалі були показані не тільки загальний настрій, але й різниця в статусі героїв. До прикладу, заможні особи тут одягнені ідеально, а одяг хлопців простіших відстає в тенденціях на 2-3 роки. До речі, чоловічі образи в серіалі розглядати особливо цікаво – різноманіття фактур і фасонів змушує вдивлятися в кожного героя.

Кадр з серіалу "Підпільна імперія"
Кадр з серіалу "Підпільна імперія"
Гострі козирки

"Гострі козирки" – ще один серіал про крутих хлопців 1920-х років, щоправда, в цьому випадку більш агресивних і різких. Це історія про сім'ю Шелбі, які організували в промисловому Бірмінгемі банду, якраз названу "гострими козирками". Заснований серіал на реальних подіях і показує, як одягалися в 1920-і роки в Британії.

Кадр з серіалу "Гострі козирки"

Після перегляду навіть кількох серій точно захочеться пальто як у Томаса Шелбі, якого блискуче зіграв Кілліан Мерфі. Також після виходу "Гострих козирків" в моду знову увійшли сорочки з округленим коміром і костюми-трійки.

Кадр з серіала "Гострі козирки"
Кадр з серіалу "Гострі козирки"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.