До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто дивитися новий серіал "Траст"

Зухвалий і ефектний серіал "Траст" про викрадення онука мільярдера Пола Гетті, що трапилося 1973 року – одна з найкращих прем'єр сезону. Чому, знає Vogue.ua.

Про цю історію говорили всі. 1973 року в Римі викрали Пола Гетті III – 16-річного онука нафтового магната Пола Гетті, найбагатшої людини в світі. Жадібний (або економний) дід відмовився платити, а на передовицях всіх газет світу панувала його фраза: "У мене чотирнадцять онуків, якщо я сьогодні заплачу один пенні, тоді у мене буде чотирнадцять викрадених онуків". В результаті, злочинці все ж вмовили мільярдера, коли надіслали йому відрізане вухо онука. Гетті виділив на викуп 3 мільйони доларів, а коли внук подзвонив подякувати, не підійшов до телефону.

Реклама

Драматичну історію для каналу FX екранізував Денні Бойл – майстер зухвалого, динамічного, яскравого кіно, що зняв культовий фільм "На голці" і отримав "Оскара" за "Мільйонера з трущоб". Паралельно Бойл встиг поставити спектакль "Франкенштейн" з Бенедиктом Камбербетчем, який мав шалений успіх в Британії і був показаний як телефільм по всьому світу, режисирував церемонію відкриття Олімпійських ігор в Лондоні; одним словом, Бойл – людина багатьох талантів. У "Трасті" вони реалізовані на всі сто: кожен епізод серіалу знятий, як класне голлівудське кіно, зі своїми віражами, кульмінаціями і розв'язками; кожна серія настільки динамічна, що наприкінці хочеться зітхнути і віддихатися.

Сильний козир Бойла – наявність відомих акторів у кадрі. Скнару Гетті грає Дональд Сазерленд – у його виконанні Гетті, водночас, мерзенний і чарівний; дотепний, іронічний, і дуже живий чоловік зі своїми слабкостями. Серед слабкостей – чотири дружини, які живуть в одному будинку; мистецтво, красиві речі, ну і, скажімо так, економія – у серіалі раз у раз згадують знаменитий телефонний автомат в його будинку – щоб домашні могли зателефонувати, їм потрібно заплатити господареві будинку за дзвінок. У ролі Абігейл Гетті – Хіларі Суонк, якому, до речі, ще й дуже личать штани-кльош і, взагалі, мода 1970-х. Окремого браво заслуговує те, як режисер продумав образ Флетчера Чейса – главу служби безпеки Гетті, якого відправляють в Рим "вирішувати питання" і шукати викрадачів. Чейс (його грає Брендан Фрейзер) ходить по Риму в ковбойському капелюсі і носить із собою валізу з грошима. Ця колоритна пародія на техаського ковбоя додає +100 до чарівності серіалу.

Гіларі Суонк
Гарріс Дікінсон і Дональд Сазерленд

Хороший актор, який грає Пола Гетті III – 21-річний британець Гарріс Дікінсон. Його перша велика робота трапилася 2017-го – у фільмі "Пляжні щури" він зіграв бруклінського підлітка, який шукає себе, продає себе, закохується в чоловіків та жінок одночасно. Потенційно блакитноокий Дікінсон – готова зірка. Його Пол Гетті веде життя рок-зірки (або "золотого хіпі", як його називають по сюжету): нюхає кокаїн, живе з двома близнючками, за їжу в ресторані розплачується власними картинами, зачаровує коханок дідуся своїми золотими кучерями, а суворого діда – любов'ю до мистецтва. "Золотий хіпі" – рідкісний образ життєрадісного героя: навіть в полоні, він легко знаходить спільну мову зі своїми викрадачами – колоритними італійськими мафіозі: нюхає з ними кокаїн і розігрує перед ними театр тіней.

Сама по собі історія про Пола Гетті не дуже-то і весела: після звільнення Пол Гетті III підсів на наркотики, втратив слух, зір, і помер в 54 роки. У серіалі немає зайвої драми: це, радше, сатирична комедія, де режисер майстерно висміює своїх героїв (чого тільки варта одна з перших сцен, в якій ми бачимо старшого Гетті вранці в ліжку в його англійському маєтку Саттон-Плейс – камера гуляє по його тілу з обвислими шкірою, а ідеальний дворецький Буллімор, тим часом, натягує на нього труси і чистить йому зуби). Бойл вміло грає з глядачем: то піднімає градус напруги до максимуму, то кидає в нього картинами італійської дольче віта, а сцени вбивства, наприклад, змінює флешбеками головного героя, де він тусується зі своїми богемними друзям, або самовіддано танцює в клубі, де цілується з темношкірою красунею.

Пару місяців тому в прокаті з'явився фільм "Всі гроші світу" Рідлі Скотта – в його основі ця ж історія про сімейство Гетті. Рідлі Скотт зняв серйозне, "важковагове" кіно, а у Денні Бойла вдався легкий, зухвалий серіал, який хочеться обговорювати з друзями.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.