До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Відчайдушна п'ятірка: 5 актрис, які стали режисерами

Хоча в Голлівуді і говорять про нерівноправність, він все-одно повен сильних та рішучих жінок. П'ятеро актрис, які ризикнули пересісти в режисерське крісло, і цілком вдало – в огляді Vogue.ua

Джоді Фостер
Джоді Фостер
З Джорджем Клуні на зйомках фільму "Фінансовий монстр"

Знімати кіно Джоді Фостер мріяла з 15 років. Сьогодні у 55-річної Фостер видатна кар'єра, два "Оскара" і три "Золотих глобуси". На майданчику вона почала працювати в три роки, знімаючись в проектах Уолта Діснея. У 14 показала себе серйозною актрисою – зіграла юну повію у фільмі Мартіна Скорсезе "Таксист". У дев'яності роки Джоді Фостер була своєрідним символом часу – після "Оскара" за роль у фільмі "Мовчання ягнят", який увійшов в історію світового кіно. В цей же період актриса починає займатися режисурою: свій дебютний фільм, "Маленька людина Тейт", вона зняла в 23 роки. Сьогодні в її режисерській фільмографії – декілька успішних проектів: "Бобер", "Картковий будиночок" (Фостер зняла кілька серій), "Фінансовий монстр", "Помаранчевий – хіт сезону", в більшості з них знімаються суперзірки – від Джорджа Клуні до Джулії Робертс.

Реклама

"Я дуже часто грала ролі жертв у кіно. Але мені здається, що вся світова історія жінок про це", – розповідає Джоді Фостер в інтерв'ю. Тому режисура для неї – можливість вплинути на нерівноправність в індустрії: актриса часто пригадує, як за часів її молодості на знімальний майданчик майже не пускали жінок, і майже всю роботу, від операторської до організаційної, виконували чоловіки.

Анджеліна Джолі
Анджеліна Джолі на зйомках фільму "Незламний"

"Ще декілька років тому я не планувала знімати. Я була впевнена, що одного разу просто перестану грати в кіно, і буду займатися сім'єю і дітьми", – розповідає Анджеліна Джолі. Але режисура цілком природно з’явилась на основі гуманітарної роботи Джолі. 2010 року вона не раз бувала в Косово як представник ООН, написала сценарій про кохання сербського солдата і боснійської дівчини під час війни, а після зняла по ньому фільм "В краю крові і меду", який отримав непогані оцінки критиків. 2014 року вона зняла "Незламний" – це фільм про легендарного американського льотчика і спортсмена Луї Замперіні, який отримав одразу дві номінації на "Оскара". Драма про сімейну кризу "Біля моря" – третій фільм Джолі-режисера. На головну чоловічу роль в цю картину Джолі запросила Бреда Піта, з яким розлучилася через рік.

На цьому одна з найвпливовіших жінок світу не зупинилася. "Спочатку вони вбили мого батька" – новий фільм Джолі, драма про війну в Камбоджі для каналу Netflix. Знімати кіно, розповідає Джолі, їй значно цікавіше, ніж робити що-небудь інше. "Режисура вимагає неймовірної самовіддачі: вона забирає так багато твого особистого часу, розлучає тебе з сім'єю, вимагає, щоб ти була куди більш самовідданою, ніж якщо ти просто знімаєшся в кіно ... Тому я завжди шукаю дійсно особливу історію, якій можу себе присвятити".

Кірстен Данст
З Софією Кополлою на зйомках "Марії-Антуанетти"
Кірстен Данст в "Меланхолії"

Більше сотні кінокартин, робота з найзнаменитішими режисерами – від Ларса фон Трієра ( "Меланхолія") до Софії Копполи ("Марія-Антуанетта", "Обдурений"), премії "Еммі", "Золотий глобус" і приз Каннського фестивалю – в ролі актриси Кірстен Данст досягла всього, і навіть більшого. По-іншому і бути не могло, її кар'єра стартувала дуже рано і дуже ефектно: в три роки вона працювала моделлю, в 6 – знялася в короткометражці Вуді Аллена. Декілька років тому актриса сама почала знімати. Кірстен Данст – режисер двох короткометражок: "Ласкаво просимо" з Вайноной Райдер і "Виродок" з Лукашом Хаасом і Джуно Темплом.

У кіно, як режисер, Кірстен Данст зацікавлена, в першу чергу, в сильних жіночих історіях. Минулого року Данст розпочала роботу над екранізацією роману "Під скляним куполом" американської письменниці Сільвії Плат, володарки Пулітцерівської премії. У фільмі головну роль зіграє Ель Фаннінг, – це драма про дівчину, яка отримує роботу в престижному нью-йоркському виданні, але потім розуміє, що це не те, що їй потрібно.

Наталі Портман
Наталі Портман у власному режисерському дебюті, фільмі "Повість про любов і пітьму"
На зйомках фільму "Повість про любов і пітьму"

Цілком природньо, що за режисуру взялась і Наталі Портман – актриса, яка на знімальному майданчику з 13 років. До 36 років Портман стала абсолютною зіркою, зігравши всіх: від космічної королеви в масштабній кіносазі "Зоряні війни" до драм Вонг Карвая і Терренса Маліка. Десять років тому актриса зняла перший фільм – короткометражку "Єва", що 2008-го відкрила Венеціанський кінофестиваль. Головні ролі в цьому фільмі зіграли голлівудські легенди Лорен Беколл і Бен Газзара, а Портман цим фільмом висловила своє захоплення актрисами старого Голлівуду. 2015 року вона презентувала на Каннському кінофестивалі свій великий режисерський дебют, фільм "Історія про любов та темряву". Як і Джолі, Портман турбують серйозні соціальні проблеми: її перший фільм – екранізація повісті знаменитого ізраїльського письменника Амоса Оза про Єрусалим 1940-х років, і арабо-ізраїльський конфлікт. Портман не лише зняла фільм, але й зіграла в ньому одну з ролей – душевнохвору матір головного героя.

Брі Ларсон
Брі Ларсон отримує свій перший "Оскар"
Брі Ларсон на зйомках фільму "Магазин єдинорогів"

2016 року 26-річна американка Брі Ларсон обійшла в оскарівській гонці таких маститих актрис, як Кейт Бланшетт, Дженіфер Лоуренс і Шарлотту Ремплінг, і отримала свого першого "Оскара". Фільм "Кімната" став для неї проривом: до цього Брі знімалася в комедії "Мачо і ботан", фільмі "Пристрасті Дон Жуана", а також в декількох не особливо пам’ятних проектах. "Кімната" – драма Ленні Абрагамсона про дівчину Джой; в сімнадцятирічному віці Джой була заточена насильником Ніком в кімнаті, розташованій в сараї у дворі його будинку. Через два роки у неї народився син Джек, який жодного разу не залишав кімнати.

Дебютувала в режисурі Брі минулого року. "Кімната єдинорогів" – ексцентричний фільм про дівчину Кіт (Брі Ларсон), яка повертається в будинок своїх батьків після закінчення навчання і отримує запрошення в магазин, де їй обіцяють роботу – втілення її дитячої мрії – займатися постачанням єдинорогів. Від критиків режисерський дебют актриси отримав змішані відгуки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.