До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Френсіс Макдорманд

Зірці кіно і театру, продюсерці Френсіс Макдорманд сьогодні, 23 червня, виповнюється 66 років. Усе найважливіше, що потрібно знати про актрису, — в огляді Vogue.ua.

"Три білборди під Еббінґом, Міссурі"

Френсіс Макдорманд прославилася передовсім як зірка фільмів братів Коенів — "Фарґо", "Прочитати і спалити", "Людина, якої не було". З братами вона познайомилася в середині 1980-х, коли прийшла на проби до фільму "Просто кров". Для Коенів це був дебют, для акторки — перша велика роль. "Я пам'ятаю, що ввійшла в кімнату, Джоел та Ітан сиділи на дивані, а перед ними стояла попільничка з горою попелу й заритими в цю гору недопалками. І я подумала: "Які дивні, недолугі придурки — мабуть, інтелектуали". У підсумку Френсіс стала дружиною Джоела Коена і своєрідним символом більшості фільмів, які він зняв із братом у наступні 30 років. Пара живе на Мангеттені й виховує сина, якого всиновила ще в 1994 році.

Реклама
З чоловіком та сином

Сьогодні в 66-річної Макдорманд є майже всі можливі кінопремії: три акторських і один продюсерський "Оскар", "Золотий Глобус", "Еммі" і BAFTA. В 1980-ті актриса отримала найпрестижнішу театральну премію, "Тоні", за головну роль у спектаклі "Трамвай Бажання",однієї з найбільш знакових п'єс XX сторіччя. Перший"Оскар" Макдорманд стався в 1997 році за роль в кримінальній драмі "Фарґо" — мабуть, найвідомішій роботі братів Коенів, яка мала шалений успіх і вплинула на не на один десяток фільмів, знятих, як наслідок, у всьому світі.

"Прочитати і спалити"

"Фарґо" — колоритна, в міру абсурдна та самобутня історія про офіцера поліції Мардж Гандерсон, яка розслідує клубок злочинів, пов'язаних з викраденням та вбивством. Роль Мардж досі негласно вважається кращою в біографії Френсіс, а брати Коени кажуть, що вся самобутність персонажки — заслуга саме Макдорманд. Коли в інтерв'ю Ітана Коена запитали, що саме Френсіс додала до характеру персонажки, він сказав: "Все. Насправді не ми з Джоелом створили реальний характер героя".

"Фарґо"

Понад 30 років Макдорманд вірна своїм режисерам — братам Коен, але не відмовляє й іншим майстрам. Вона працювала з Паоло Соррентіно ("Де б ти не був"), Весом Андерсоном ("Королівство повного місяця"), знімалася в "Землі обітованій" Ґаса Ван Сента. Її героїні — кумедні, смішні, грубі, невпевнені, але завжди — своєрідні й дуже природні. Режисери, з якими працює Френсіс, кажуть, що в неї рідкісний дар присвоювати персонажку, робити її рідною і живою.

"Королівство повного місяця"

У 2018 році "Оскар" їй принесла робота з режисером Мартіном Макдонахом. Ірландець дуже близький їй духом — як і брати Коен, Макдонах — майстер чорного гумору й чудовий оповідач, герої якого іноді перебувають на межі реальності й абсурду. Мілдред, героїня Френсіс у фільмі "Три білборди під Еббінґом, Міссурі" не задоволена тим, як неквапливо місцева поліція розслідує вбивство її доньки-підлітки.

На червоні доріжки церемонії "Оскар" Френсіс Макдорманд вже кілька років приходить без макіяжу. Себе вона називає феміністкою, "посередньою людиною" і каже, що завжди мріяла зіграти вбивцю-психопатку.

<b>Фрэнсис 123</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.