До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Про це потрібно говорити: 5 фільмів про ментальні розлади

Психічні розлади мають прямий стосунок до тем, які замовчували ще кілька десятків років тому. Інклюзивність сучасного світу дає змогу говорити на серйозні соціальні теми голосно і усвідомлено, а кіно стало інструментом, здатним наочно показати особливості багатьох психічних захворювань. Vogue.ua пропонує добірку з 5 художніх фільмів, в яких головні герої борються з ментальними розладами.

"Меланхолія", 2011

У фільмі Ларса фон Трієра зображено, як люди з депресією справляються з труднощами. В "Меланхолії" головна героїня Жюстін (Кірстен Данст) впадає у депресію напередодні власного весілля та знаходить розраду в особі сестри Клер (Шарлотта Генсбур). На тлі цих переживань набирає обертів ще одна проблема – наближається катастрофа, під час якої прогнозують зіткнення двох планет. Головною ідеєю фільму є бажання показати, як спокійно і усвідомлено люди з депресією здатні справлятися з великими проблемами. Адже для тих, що страждає від депресії, світ розвалюється щодня.

Реклама
"Меланхолія"

"Спліт", 2016

Психологічний трилер американського режисера М. Найта Ш'ямалана про дисоціативний розлад особистості. Джеймс Макевой грає Кевіна, в якому живе не менше двадцяти трьох особистостей, але активно проявляються лише сім. Одна з них викрадає трьох дівчат, але після скоєного головний герой продовжує своє звичне життя, включно з відвідуванням психіатра. Але є ще дещо – найбільш егоїстичні його особистості працюють над створенням Чудовиська – найсильнішої і найбільш моторошної особистості Кевіна.

"Спліт"

"До кісток", 2017

У цій кінострічці до уваги глядачів представлена анорексія – один з найнебезпечніших розладів, до якого найчастіше схильні дівчата. Еллен (Лілі Коллінз) потрапляє до рук лікаря Бекхема (Кіану Рівз), що володіє особливими методами боротьби з ментальними недугами. Разом з Еллен лікування проходять ще шестеро осіб з різними захворюваннями.

"До костей"

"Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

Герой Джека Ніколсона, Мак потрапляє до психіатричного закладу за власним бажанням: він вміло імітує психічний розлад, щоб уникнути в'язниці. Втім, крім Мака є ще кілька абсолютно здорових персонажів. Цікаво, що у фільмі беруть участь реальні люди з тривожними розладами, епілепсією, глухотою, німотою та іншими ментальними проблемами.

"Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

"Машиніст", 2004

Цей психологічний трилер щонайменше запам'ятовується виснаженим тілом Крістіана Бейла в ролі Тревора, що страждає від безсоння. Через нестачу сну у Тревора починаються галюцинації, які стають причиною неуважності на роботі – колега Тревора потрапляє в пастку машини і втрачає руку. Після цього випадку головного героя усувають від роботи, і він живе наодинці зі своїми галюцинаціями.

"Машиніст"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.