До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Супутники мистецтва: інтерв’ю з арт-дилером Ігорем Абрамовичем

Спеціально для арт-номера Vogue UA головні українські куратори розповіли про закулісся художнього життя країни. Третій герой – Ігор Абрамович, найуспішніший арт-дилер країни і представник України на всіх ключових аукціонах Sotheby’s, Philips та Christie’s.

Ігор Абрамович (Вовняний костюм, бавовняна сорочка, все – Brunello Cucinelli; годинник – власність героя)

У червні у Львові відкрилась виставка Show Promise. Три поверхи Львівського палацу мистецтв зайняті витворами сучасних українських майстрів: відеоарт, монументальна скульптура, фотографія, 3D-графіка, живопис. Усього 35 художників – від суперзірок Бориса Михайлова й Олександра Ройтбурда до молодих Назара Білика і Романа Мініна. Подивитись виставку до Львова прилетів куратор Центру Помпіду Ніколя Луччі-Гутніков, за запрошенням арт-фонду Zenko Foundation (Ніколя займається розширенням і популяризацією колекції музею). Абрамович мислить масштабно: у 2013 році він був куратором виставки Contemporary Ukrainian Artists в Saatchi Gallery в Лондоні, а тепер говорить, що наступний крок — Tate і MоMA. Зараз він закінчує роботу над англомовною версією масштабного видання "25 років присутності", присвяченого українському сучасному мистецтву періоду незалежності.

Реклама
Роман Мінін, "Килим обіцянок", 2016

Ігор Абрамович – енергійний і невтомний: здається, проблеми його бояться і вирішуються самі собою. Запізнившись на 20 хвилин, він залітає в Інститут проблем сучасного мистецтва, де запланована зйомка для Vogue UA і за кілька хвилин вирішує усі питання. Знімає зі стіни інсталяції, які заважають фотографу, дає вказівки працівникам, проводить мене у кабінет, де навантажує п’ятьма альбомами з мистецтва ("посиди почитай"), встигає мимохідь розповісти усі новини ("відкриваємо нові музеї в Ужгороді та Львові, ведемо переговори з Tate Modern, будемо робити з Романом Мініним мурал на Таймс-сквер у Нью-Йорку").

В мистецтво Ігор Абрамович прийшов людиною зрілою: відслужив в армії, пропрацював в студії звукозапису в рідному Донбасі, керував будівельним бізнесом і займався автоперевезеннями. Історія про те, як Абрамович захопився мистецтвом, гідна окремого тому – її добре б описав земляк Ігоря Сергій Жадан. У 1999 році у Абрамовича була компанія, яка займалась автоперевезеннями і якось одного разу до неї зателефонував куратор Олександр Соловйов, якому було потрібне авто для перевезення картин з Києва в Одесу. Так поступово почалось входження Абрамовича у світ сучасного мистецтва. Ігор навіть купив спецавтомобілі для перевезення робіт- "дорогезні, але дуже зручні". Справи йшли добре і тому через три місяця Ігор придбав свою першу картину в колекцію у Олега Тістола. "Потім – Ройтбурд, Гнилицький, Цаголов, Ралко, Будников. У мене було близько десяти імен в списку і я за рік зібрав їх усіх".

Олег Тістол, "Шлях Вінні", 2013

Сьогодні як арт-дилер Абрамович бере участь в усіх ключових аукціонах (Sotheby's, Philips та Christie's), переміщаючись з Лондона в Нью-Йорк, а Нью-Йорка в Париж. На цей момент Ігор найуспішніший арт-дилер в країні: його рекорд картина Анатолія Криволапа "Кінь. Вечір", яку у 2013 році він продав на аукціоні за 186 тис. доларів. Це рекорд не тільки Абрамовича, але й країни – найдорожче продана українська картина.

Свій успіх Ігор пояснює особистим підходом до справи. Наприклад, у випадку з продажем картини Криволапа він не полінувався і поїхав у гості до американського колекціонера, яку цю картину купив, – щоб дізнатися історію, яка стоїть за таким придбанням. "Виявилось, що в юності цей чоловік працював в Україні, між іншим бував і в Яготині. Його дуже вразила місцева природа і деякий час він там жив. Там і познайомився з творчістю Анатолія Криволапа, поціновувачем якого залишається й досі".

Анатолій Криволап, "Вечірній випас", 2012

До кураторства Абрамович також підходить із пристрастю: перша виставка, яку він курував, пройшла у 2009 році в Москві і була присвячена Олегу Тістолу – одному з найулюбленіших його художників. Про Тістола Абрамович написав і дипломну роботу в НАОМА. "Це буде зовсім маленька робота, – відмовляли його викладачі, – Візьміть когось із класиків". – "Ні. У мене буде велика", – заявив впертий Абрамович. Тістола, Білика, Мініна і ще з десяток художників сьогодні можна купити тільки через Абрамовича: у Ігоря з ними ексклюзивні контракти, але в першу чергу – "дружні стосунки".

Олег Тістол, "Урожай", 2013

Зводити роль Ігоря суто до продажів не можна: він видає книги й каталоги українського мистецтва і з притаманною йому енергією просуває українських художників на Заході. А робить він це так, що ті не встигають створювати роботи на замовлення. "Зайдіть в майстерню до Роми Мініна або Назара Білика – у них немає готових робіт, настільки високий попит на них серед колекціонерів, як українських, так і закордонних".

Назар Білик, "Дощ", 2010

Мінін і його шахтарська тема, наприклад, дуже полюбились бельгійцям: один колекціонер з Брюсселя купив декілька робіт на Kyiv Art Week в 2016-му, а цього року влаштував виставку Мініна у своїй брюссельській галереї. "Мер міста побачив монументальні вітражі Романа – і замовив йому мурал, причому віддав під нього стіну біля Королівського оперного театру". На черзі – хмарочос на Таймс-сквер в Нью-Йорку. Крім того, зараз Ігор курує книгу про українське мистецтво ХХ – ХХI століття, яку пише американський мистецтвознавець Алла Розенфельд і відкриття музею сучасного мистецтва в Ужгороді. "Колекціонери – ось хто будівельники головних музеїв по всьому світу. Згадайте Пеггі Гуггенхайма, Ернста Бейелера, Жана Пола Гетті або нашу українську династію Терещенко".

Василь Цаголов, "Не лякайся", 2014

Україні потрібен музей сучасного мистецтва – і свій Гуггенхайм.

Текст: Дар'я Слободяник

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Макіяж, зачіски: Vitalia, Viktoriya Bachinskaya

Асистент стиліста: Valerie Kondruk

Продюсер: Vika Yukhymenko

Читайте також:

Спутники искусства: интервью с куратором Людмилой Березницкой

Спутники искусства: интервью с куратором Александром Соловьевым

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.