До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Колонка Наталії Самойленко: чому випадає волосся і як із цим боротися

Починаючи з жовтня, за підтримки Orthomol на vogue.ua виходитиме колонка найвідомішої дієтологині України Наталії Самойленко, де лікарка розповідатиме про те, як харчування впливає на стан волосся, шкіри, загальний стан здоров’я і рівень енергії. Відкриваємо цикл матеріалів публікацією про те, чому випадає волосся, зокрема й після ковіду, і про те, як боротися з випадінням волосся.

Випадіння волосся — нормальний фізіологічний процес, якщо йдеться про втрату від 50 до 100 волосин на день. Така ситуація — не привід непокоїтися. Але іноді, проводячи рукою по волоссю, можна виявити чималу його частину в руці, а зливник у душі забивається щораз більшою кількістю волосся після кожного миття. Тоді закрадаються тривожні думки.

Реклама

Причин, чому випадає волосся насправді безліч. І найчастіше це є симптомом основного захворювання. Тому завжди ліпше звернутися до лікаря: він допоможе знайти причину, впливаючи на яку, інтенсивність процесу вдасться сповільнити або обернути його. Є різні типи випадіння. Наприклад, постійне, за чоловічим і жіночим типом, спадкового характеру. Андрогенетична алопеція частіше виникає з віком, але може початися в будь-яку мить після статевого дозрівання. У багатьох жінок андрогенна алопеція розвивається після менопаузи. Це пов’язано з гормональною перебудовою і зниженням кількості естрогенів в організмі.

Тимчасові типи випадіння волосся можуть бути спричинені порушенням функції щитоподібної залози — гіпотиреозом або гіпертиреозом, інфекційними й аутоімунними захворюваннями, хімієтерапією. Волосся може випадати й через брак поживних речовин унаслідок екстремальних дієт із занадто низьким умістом білка й деяких мікроелементів, наприклад заліза.

Під час пандемії COVID-19 виявилася ще одна причина випадіння волосся — постковідна. У дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet у січні 2021 року, вивчали довгострокові наслідки COVID-19 у людей, госпіталізованих за шість місяців після зараження. Найпоширенішими тривалими симптомами виявилися стомлюваність або м’язова слабкість (63%), проблеми зі сном (26%), занепокоєння або депресія (23%). А 22% стикнулися з втратою волосся.

Тип випадіння волосся, пов’язаний з COVID-19, називається телогеновим виснаженням (ТВ). Щоб ліпше зрозуміти процес, варто згадати про різні цикли росту волосяного фолікула. Фаза росту називається анагеном, триває від 2 до 6 років, іноді — довше. Фаза спокою — телоген. Він триває три місяці, після чого волосся випадає й повертається до стартової точки. Вплив COVID-19 позначається на роботі багатьох органів і систем в організмі; стрес погіршує надходження молекул кисню до волосяних фолікулів, що може спричинитися до фази спокою. Крім наслідків Covid-19, до телогенового виснаження призводять операційні втручання, пологи, різка втрата ваги, сильний емоційний стрес, вживання деяких лікарських препаратів. Часто доводиться чекати, щоб цикл волосся повернувся в анаген або фазу "росту". Період очікування, за даними Американської академії дерматології, зазвичай триває від шести до дев’яти місяців. TВ може відбуватися після сильного стресу, хвороби, пологів і настає за три місяці після таких подій.

Фото: Getty

Щоб запобігти випадінню волосся, треба дотримуватися кількох принципів, що стосуються способу життя. По-перше, попрацювати зі стресом. Згідно з моєю практикою, випадіння волосся часто змушує людей панікувати, але стресове замкнене коло призведе до ще більшої втрати. Дайте тілу час, а волоссю — можливість відновитися впродовж 6—9 місяців. Навчіться перемикатися, захопіться тим, що приносить справжню насолоду, налагодьте режим сну. Практикуйте медитації, спробуйте дихальні вправи з йоги, гуляйте. Зрозуміло, це допоможе не тільки в разі боротьби з випадінням волосся.

По-друге, якщо курите, то маєте пам’ятати: ця шкідлива звичка погіршує процес відновлення і зв’язує молекули кисню, блокуючи насичення волосяних фолікулів.

Важливою частиною підтримки організму є повноцінне й збалансоване харчування, що містить достатню кількість білка, корисних жирів, цинку, селену, біотину, заліза й вітаміну D. Як лікарка-дієтологиня я часто наголошую на протизапальному напрямі в дієті. Тобто важливо усунути рафіновані олії, цукор, продукти промислового перероблення. У раціоні обов’язково має бути чиста питна вода, свіжа зелень, овочі зеленого кольору, темні ягоди та сезонні фрукти, цілозернові крупи — гречка, кіноа, пшоно, бурий рис.

Чудові джерела високоякісного білка — домашні яйця, м’ясо птиці, риба жирних сортів (бажано дикого вилову), бобові, молочні продукти. Селену багато в грибах, бразильських горіхах, морепродуктах, рибі, часнику, яйцях, фісташках, шпинаті. На цинк багате гарбузове насіння, горіхи, яйця, бобові, молюски.

Коментар Orthomol

Доглядати за волоссям — означає не тільки регулярно очищати його за допомогою якісної косметики. Правильний догляд передбачає і надходження важливих нутрієнтів, що відповідають за густоту й здоров’я. Вживання Orthomol Hair Intense рекомендоване для всіх, хто незадоволений станом своєї зачіски: у разі повільного й не досить інтенсивного росту; у разі надмірного випадіння; з першими ознаками облисіння; у разі не досить збалансованого харчування та браку корисних нутрієнтів; у разі частих стресів; у разі інтенсивного й тривалого впливу несприятливих чинників тощо. Orthomol Hair Intense — вітамінний комплекс, що містить потрібні мікро- та макроелементи для зміцнення коренів волосся і його активного росту. До складу комплексу входить вітамін А, який зміцнює корені волосся, відновлює пошкоджену структуру, повертає блиск і еластичність; вітаміни B1, B6, B12, що беруть участь у метаболізмі, забезпечують правильний синтез білків, жирів і вуглеводів, забезпечують густоту й блиск волосся, стимулюють його ріст, запобігають ламкості; KeraLiacin (запатентований екстракт проса), який бере участь у зміцненні й відновленні структури волосся; амінокислоти L-цистеїн і L-метіонін, які беруть участь в утворенні кератину, будівельного матеріалу для волосся; а також пантотенова кислота, мінерали й мікроелементи, мідь, селен, цинк.


Orthomol Hair Intense

На залізо варто звернути окрему й прицільну увагу: чи не кожна третя нині перебуває в стані прихованого або явного залізодефіциту. Особливо це стосується жінок у зоні підвищеного ризику, наприклад, тих, у кого рясні місячні, або тих, хто усуває з раціону продукти тваринного походження. Рекомендую періодично здавати загальний аналіз крові, а також стежити за рівнем феритину — запасу заліза. Настійно не рекомендую вживати безконтрольно препарати та домішки, позаяк надмірна кількість і необґрунтоване призначення може завдати більше шкоди, ніж користі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.