До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як танцювальні стрипи ввійшли в моду

Здається, лише вчора світ відмовився від платформ і надзвичайно високих підборів на користь кросівок та комфортнішого взуття на низькому ходу. Однак несподівано стрімко все повернулося на круги своя. Ба більше, напівпрозорі танцювальні стрипи впевнено набувають популярності як серед модних інсайдерів, так і в суспільстві.

Три жінки стоять біля стриптиз-клубу Pure Platinum у Форт-Лодердейлі, 2001Три жінки стоять біля стриптиз-клубу Pure Platinum у Форт-Лодердейлі, 2001

Епічна історія сучасних стрипів почалася в 1990-х із заснуванням компанії Pleaser. Згодом Pleaser став одним з найбільших брендів для продажу спеціального танцювального взуття з численними дочірніми брендами, як-от Demonia чи Bordello. Кульмінацією запуску Pleaser стала прихильність дизайнерів до фетишної моди — Джанні Версаче та Тьєрі Мюглер використовували латекс на подіумах, а Жан-Поль Готьє виготовляв конусні бюстгальтери й корсети. У 1993 році Вів’єн Вествуд представила пару Super Elevated Gillie, з 4-дюймовою передньою платформою та 9-дюймовими підборами, які змусили Наомі Кемпбелл впасти на подіумі.

Реклама
Шоу Thierry Mugler у Лос-Анджелесі, квітень 1992 рокуШоу Thierry Mugler у Лос-Анджелесі, квітень 1992 року

Втім, взуття на високій платформі та прозорих світлих шпильках завжди асоціювалося зі стриптизерками, звідки й пішла народна назва — "стрипи". Упродовж багатьох років вони викликали контроверсійні настрої в суспільстві — так само, як Crocs та Ugg, які останніми роками здобули шалену популярність серед модних ентузіастів. Стрипи ж завжди піддавалися осуду через стигму, з якою часто стикаються стриптизерки та працівники секс-індустрії.

Наомі Кемпбелл у шоу Vivienne Westwood, 1994Наомі Кемпбелл у шоу Vivienne Westwood, 1994

Ставлення до стрипів помітно змінилося у 2019 році, коли вийшов фільм "Шахрайки з Волл-стріт" (Hustlers) за мотивами реальної історії про групу стриптизерок з Дженніфер Лопес у головній ролі. Наступного року на екрани вийшов серіал "Долина спокуси" (P-Valley) про стриптиз-клуб у дельті Міссісіпі. Також у 2020-му відбулася прем’єра фільму "Зола" (Zola), в якій докладно описуються пригоди дівчини, яка вирушила до Флориди з колегою-стриптизеркою. Упродовж останніх років у популярній культурі широко експлуатувалася тема стриптизу й танців на пілоні. Не кажучи про те, що загалом за останнє десятиліття pole dance став модним і надзвичайно популярним хобі серед різноманітних верств суспільства.

Дженніфер Лопес у фільмі Дженніфер Лопес у фільмі "Шахрайки з Волл-стріт", 2019

Окремі спроби побороти стереотипні уявлення людей про стрипи були й у знаменитостей. Ще 2010-го Бейонсе та Тейлор Момсен вибрали цю пару взуття, але зазнали критики через таке рішення. Лауреатка премії "Оскар" Гелен Міррен розповіла, що вона періодично взуває стрипи на червоні доріжки, щоб "не відставати від усіх високих актрис". А Леді Ґаґу взагалі можна вважати головною прихильницею й популяризаторкою Pleaser: упродовж багатьох років вона носила стрипи за різноманітних умов.

Леді Гага в Нью-Йорку, 2021Леді Ґаґа в Нью-Йорку, 2021

Під впливом різноманітних чинників стрипи припинили викликати провокаційні асоціації й шокувати, як раніше. Любов попкультури до стриптизерок просочилася до аудиторії покоління Z, яка більше відчуває власну сексуальність, ніж будь-яке інше покоління. Навіть у TikTok гештег #pleaserheels має десятки мільйонів переглядів, а користувачі мережі знімають різноманітний контент, пов’язаний зі стрипами.

Після перших спроб Prada, Fendi та Dsquared увести їх у моду у 2010-х, до цієї естетики почали звертатися безліч молодих брендів та гігантів індустрії: від Rick Owens до Valentino. Власне, секс завжди впливав на моду, і тепер, коли він більше не табуюється в інших сферах культури, цей вплив став абсолютно очевидним.

Valentino весна-літо 2023Valentino весна-літо 2023

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.