До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Реконструкція: яким є новий формальний гардероб

У новому сезоні дизайнери беруться за формальний дрес-код – і освоюють його на новий лад.

Givenchy

В останній раунд Тижнів моди streetstyle-звіти були заповнені знімками жінок різного віку в ідеально скроєних брючних костюмах. Широкі жакети і вільні штани до підлоги пісочних і пудрових відтінків, білосніжні і небесно-блакитні чоловічі сорочки, заправлені за пояс, – так модний істеблішмент прощався з Фібі Файло, яка покинула стіни Будинку Celine. Колективний оммаж заробив власний хештег – під грифом #oldceline дівчата публікували знімки в монументальних, але не позбавлених іронії речах дизайнера.

Реклама
Louis Vuitton

Фібі Файло і її послідовники із задоволенням модернізували класичний костюм – це заняття стало одним з головних напрямків в модному дизайні останніх років. Їх експерименти з кроєм мали підкреслено чоловічий характер: широка лінія плеча, графічні контури лацканів і мінімум виточок, які наближають форму жакетів до природних силуетів жіночого тіла. Цитати з чоловічого гардероба символізували дисципліну і самоконтроль – візуально вони служили маркерами влади.

Неофіційний марш #oldceline на Тижнях моди в Мілані та Парижі став прощанням і з самим трендом. У преколекціях сезону дизайнери взяли новий курс: чоловічу домінанту вони намагаються врівноважити за допомогою м'яких форм і підкреслено жіночних сюжетів. Чудовий доказ – на показі круїзної колекції Будинку Louis Vuitton. Відданий прихильник строгого крою на жіночій фігурі, Ніколя Жескьєр збирає уніформу дівчат-воїнів, тільки цього разу до масивних сюртуків і жилетів додає хвилясті блузи і сукні в оборках. Дизайнер вміло працює в техніці бріколаж – утворює складні силуети з знайомих елементів, які в сукупності апелюють до помпезної моди 1980-х.

Salvatore Ferragamo

Пошуки нових форм і пропорцій роблять гру з чоловічим кроєм видовищним заняттям – філігранні конструкції пальт і жакетів хочеться розглядати годинами. При цьому, сукні з багаторівневим подолом тільки здаються складними. Трюк з деконструкцією не робить їх ні більш громіздкими, ні важкими для носіння. Це вірний знак часу: завдяки Фібі Файло в моді комфортний і зручний одяг, а ось від владних силуетів сьогодні відмовляються.

За питаннями комфорту уважно стежать дизайнери-жінки – тонкі акценти в їх роботі надають монолітним образам несподівану легкість. Приклад – прогресивна за формою і ностальгічна за настроєм преколекція Наташі Рамсей-Леві для Chloé. Дизайнер пропонує клієнткам носити жакети прямого крою на комбінованих сукнях з довгою бахромою. У Клер Вейт Келлер у Givenchy – прагматичний святковий дрес-код: строгі штани зі стрілками вона поєднує з асиметричними сукнями-туніками в лелітках, а точені пальта – з блузами і виразними шарфами в рюшах. Стелла Маккартні змінює жакети: розсікає і прикрашає їх майже кутюрною вишивкою рішельє.

Hermes

Пол Ендрю, креативний директор Salvatore Ferragamo, обмінюється ідеями для своїх жіночих колекцій з керівником чоловічого підрозділу Будинку, Гійомом Мейлендом. Результат спільних зусиль дуже чіткий – вдається гардероб не андрогінний, але структурований. У преколекції нового сезону Ендрю показує однобортні жакети пісочного кольору і плісировані спідниці з аплікацією – вони будуть доречними і в офісі, і на міланських шоу.

Ідеальна формула нового power dressing – в роботі Надеж Вані-Цибульські для Hermès. Дизайнер ховає під дафлкотом вовняний комбінезон з спокусливими вирізами з боків, а наглухо застебнутий брючний костюм пропонує носити з шкіряними в'єтнамками. Граючи на акцентах, Надеж ніби розповідає історію: загнуті рукави на маслянистих шовкових сорочках Hermès нагадують про військові агітплакати з переможним We can do it. Справді, дизайнери доводять: сьогодні жінки можуть все, і для цього їм необов'язково одягатися як чоловікам.

<b>реконструкция</b>

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.