До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 цікавих фактів про вишиванки

За Україною сьогодні стежить увесь світ, відкриваючи для себе не лише сміливість та рішучість нашого народу, а й ближче знайомлячись з українською культурною спадщиною. Черговий виток популярності нині переживають українські вишиванки. Модниці від Лос-Анджелеса до Лондона вже добре знайомі з ними, але сьогодні їх знову дістають із шаф, щоб і в такий спосіб висловити свою солідарність з Україною. Розповідаємо про цікаві факти, пов’язані з ними.

– Давньогрецький історик Геродот стверджував, що ще скіфи прикрашали свій одяг вишивкою. Підтверджують ці слова металеві фігурки, знайдені на території Черкаської області й датовані VI ст. – вони демонструють схожість візерунків на традиційних українських вишиванках та стародавніх артефактах.

Реклама

– Вишиванка – це святковий одяг, на створення якого в майстрині йшло в середньому від двох тижнів до трьох років. У повсякденному житті українці носили сорочки, які називалися "буденки". Українці нерідко мали різні вишиванки для різних життєвих випадків – в одних перед посівною просили в землі гарного врожаю, в інших ходили свататися.

– Тривалий час вишивати сорочку мали право лише жінки, а перед початком роботи відбувався окремий ритуал – дівчина постилася, молилася й мила руки. Пов’язано це було, зокрема, й із сакральним значенням вишиванок – для українців вони були радше не одягом, а сильним оберегом, на якому кожен символ мав своє значення. Докладніше про це читайте за посиланням.

– Традиційно вишиванки прикрашали геометричними орнаментами, а квіти з’явилися лише у XX столітті, наприклад, маки, які раніше символізували втрату та біль.

– Сьогодні експерти налічують близько 20 різноманітних технік вишивки (гладь, козлик, колосковий шов, низь, виколювання, вузлики, шнурочок тощо) та близько 200 старовинних швів. Водночас найпоширеніший сьогодні тип вишивки хрестиком прийшов в Україну з Європи лише в XIX столітті.

– Кожен регіон України має свої традиційні техніки вишивання, поєднання кольорів та візерунків, завдяки чому ця річ без слів розповідала все про свого власника. Наприклад, біла вишивка на білому полотні була популярна на Полтавщині, на півдні країни найчастіше використовувалася грубіша нитка та широкі стібки, а різнокольорові візерунки "видавали" жителя заходу України.

– Першим, хто зробив вишиванку частиною міського образу, був Іван Франко. Він носив свою вишиванку разом з брючним костюмом – сьогодні таке поєднання для нас абсолютно звичне.

Фото: Roma Lansky / @rl35mm

Модель: Nana Ruskevych / @nana_ruskevych

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.