До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки 2020: кого модна індустрія втратила цього року

Щороку ми когось втрачаємо, але у 2020-му втрат було особливо багато, зокрема й через епідемію коронавірусу, яка охопила весь світ. Сьогодні ми вирішили згадати тих, хто покинув світ цього року, а все життя присвятив моді.

Серджіо Россі

У квітні сумні новини прийшли з Італії. Від коронавірусу помер дизайнер Серджіо Россі, якому було 84 роки. Россі потрапив до лікарні містечка Чезена, у якому жив, але лікарі не змогли його врятувати. До того ж Россі й сам активно допомагав боротися з пандемією у своїй рідній країні — перераховував до благодійних фондів кошти від онлайн-продажів, а також передав додатково 100 000 євро до лікарень на початку березня.

Реклама
Серджіо Россі
Пітер Берд

Фотограф, художник, герой хронік Studio 54 і борець за порятунок природи, Пітер Берд помер у віці 82 років. 19 квітня в лісі неподалік від будинку в Монтаку, США, було знайдено тіло легендарного фотографа Пітера Берда. Він зник безвісти наприкінці березня. 82-річний мандрівник, художник і авантюрист, Берд був героєм міжнародного джетсету — і одним з перших зіркових борців за порятунок природи.

Кансай Ямамото

Відомий японський дизайнер Кансай Ямамото, який прославився завдяки своїм авангардним колекціям і співпраці з Девідом Бові, помер 21 липня у віці 76 років після боротьби з гострим мієлоїдним лейкозом. Ямамото народився в 1944 році й вивчав цивільне будівництво, перш ніж захопився модою. До початку 1970-х він став першим японським дизайнером, який організував шоу в Лондоні та здобув міжнародне визнання.


Кансай Ямамото
Кензо Такада

Ще один дизайнер, який не зміг здолати коронавірусу, — Кензо Такада. Йому було 82 роки.

Кензо Такада

Нагадаємо, що історія успіху талановитого дизайнера почалася в 1970-х. Коли Такада прибув до Парижа в 1965 році, він був розчарований тим, що побачив. "У Парижі було темно, холодно й зовсім не так, як у журналах", — розповідав він. Спершу Такада продавав свої ескізи модним домам по 25 франків за штуку. У 1970 році майбутній дизайнер відкрив крихітний бутик і заснував власний бренд під ім’ям Jungle Jap. "Я хотів поєднати те, що любив найдужче, — джунглі і Японію. Коли я починав, то уявляв картину Анрі Руссо 1910 року „Мрія"", — зазначав він про пишну квітчасту естетику бренду.

Стелла Теннант

22 грудня всіх приголомшила новина про смерть однієї з головних моделей 1990-х Стелли Теннант, яка померла за п’ять днів після 50-річчя. "З глибоким сумом сповіщаємо про раптову смерть Стелли Теннант 22 грудня 2020 року. Стелла була чудовою жінкою й надихала всіх нас. Нам її дуже бракуватиме", — повідомила сім’я Теннант і попросила всіх "поважати їхнє приватне життя".

Стелла Теннант
П’єр Карден

Наприкінці 2020 року модна індустрія втратила ще одну легенду — дизайнера П’єра Кардена, через особистість якого можна вивчати всю модну історію другої половини XX століття. Йому було 98 років.

П’єр Карден

Карден відомий своїм авангардним дизайном у світі моди. Він починав власну кар’єру як театральний художник, потім працював в ательє у Крістіана Діора, а в 1950-му заснував власний Дім моди. Серед його головних витворів, що залишили слід в історії моди, — кольорові панчохи, подовжені жакети без коміра, сукня-булька, вузькі штани-дудочки на ґудзиках, високі лакові чоботи-панчохи й мінісарафани з водолазками.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.