До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: Меліха Варешанович у Сараєві

Том Стоддарт – один з найвідоміших британських фотожурналістів, який побував у багатьох гарячих точках. У 1995 році він працював у Боснії та Герцоговині, де на той момент тривала кривава війна. Саме там він зробив один з найбільш значущих кадрів у своїй кар’єрі, що стали для багатьох символом: краса завжди переможе біль і війну.

Стоддарт випадково сфотографував молоду жінку, яка йшла повз солдата, з ідеально укладеним волоссям, макіяжем, у гарній сукні та на підборах. Вона не бігла й не ховалася, а гордо йшла попри страх навколо. Головною героїнею цього кадру виявилася місцева мешканка Меліха Веришанович, якій на той момент було 38 років. Вона родом з давньої сараєвської сім’ї, на той момент жила разом із сестрою і прямувала на роботу, не боячись загинути від руки снайпера чи випадкової кулі. За кілька днів до цього фото вона обрізала свої розкішні кучері, адже їх було складно доглядати – водогін був підірваний, а шампунь став великим дефіцитом.

Реклама

Натхнений цією незламною красою і духом, Стоддарт зробив знімок, який обійшов усі найбільші світові видання, зробивши горду жінку знаменитістю. Сама Варешанович з іронією згадує цей епізод: "Мало хто у світі був таким відомим, як я, і взагалі не здогадувався про це. Я була зіркою журналу Life, Sunday Times… Світлини з моїм зображенням у сукні з фіолетово-блакитними квітами й босоніжках на високих підборах облетіли світ, побували у Великій Британії, Франції, Італії… Весь світ тоді обговорював це фото, а я тоді тільки думала, як пережити ще один день в обложеному Сараєві".

Сам Стоддарт розповідав, що в ту мить на вулиці почалися обстріли – він злякався й швидко ліг в укриття за мішками з піском. "Вона йшла гордо, з високо підведеною головою і помадою на вустах, на високих підборах й у різнобарвній сукні. Мені вдалося зробити три-чотири знімки, коли вона проходила повз мене", – згадував британець в одному з інтерв’ю.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.