До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Інтерв'ю з Джо Еллісон, fashion-редактором Financial Times

Джо Еллісон, fashion-редактор Financial Times, розповідає, як жити в епоху пост-Файло, хто шиє найкращі сорочки і костюми, і чому вона написала книгу про сукні, хоча сама їх не носить.

Шовкова сорочка, шкіряні черевики, все – Chloé; джинси, Slvrlake
Про Фібі Файло

Світ моди після відходу Фібі Файло з Cеline став досить сумним. Я думаю, що геній Файло – в її здатності створювати основу гардероба, надійні речі, які доречні скрізь і поєднуються одна з одною. Ще вона вміло розширювала межі громадського смаку – представляла речі, які не кожна наважувалася купити: кросівки на платформі, неоново-рожеві джинси, хутряні Birkenstocks, сережки-динозаври – і, в підсумку, вони ставали культовими. Багато дизайнерів роблять мінімалістичні базові речі, але мало що володіє подібною універсальністю.

Реклама
Кашеміровий светр, Pringle of Scotland
Про бренди

Мені подобається те, що робить Джонатан Андерсон для Loewe (колекція осінь-зима 2018/2019 – просто відмінна), та й речі його власного бренду хочеться скупити всі. Добре шиє Габріела Герст, у неї приголомшлива колекція одягу на кожен день. Красиві колекції у Wales Bonner. Я покладаю великі надії на Клер Вейт Келлер в Givenchy – думаю, вона зробить щось захоплююче. Британці Connolly створюють одні з найкращих костюмів і недбалі речі з кашеміру. У Joseph і Raey чудові базові речі. У колекції Алекс Ігл для її мультибрендового магазину The Store є ідеальні речі. Крім того, минулого року я відкрила для себе паризьку марку Charvet – їх сорочки викликають звикання і з надлишком компенсують відсутність Cеline в гардеробі.

Колекція взуття Джо Еллісон
Про сукні

Я люблю сукні, але на інших – сама рідко їх ношу. В душі я типовий tomboy, тому в сукнях себе відчуваю як в пастці. Робота над книгою Vogue: the Gown стала для мене чудовою можливістю поринути в архіви Vogue. Сукня – це вершина дизайнерської майстерності, на всіх найкращих знімках – саме вони. Мої фаворити: фотографія Твіггі, зроблена Гельмутом Ньютоном 1966 року, ранні знімки Корінн Дей, зйомка Брюса Вебера 1984 року в англійському саду, стилізована Грейс Коддінгтон і велика частина портретів Нормана Паркінсона з 50-х. Фаворит на всі часи – фото Лінди Євангелісти в чорній коктейльній сукні Yves Saint Laurent з рожевим поясом-бантом, зроблене Девідом Сімсом. Висвітлене волосся, в руках стакан віскі – вона мала дуже крутий вигляд. Цей знімок – суть шику, він відображає свій час і, разом з тим, ніколи не застаріє.

Кашеміровий светр, Céline
Светр кашеміру, Pringle of Scotland; записна книжка, Hermès; окуляри, шкіряна сумка, все – Céline; шкіряна сумка, Louis Vuitton
Про професію

За освітою я історик, а fashion-редактором стала випадково – це була мрія, але не план. Просто я все глибше вивчала тему, а писати, до речі, почала значно пізніше. Бути хорошим fashion-редактором – як, втім, і просто хорошим редактором – означає бути насторожі. Говорити з людьми, слухати, що вони говорять, любити моду і бути сміливою. Мода – дуже маленький, дуже потужний і дуже контрольований бізнес. Іноді потрібно ризикувати і говорити те, що, можливо, суперечить загальноприйнятій думці.

Жакет з шерсті і шовку, брюки з шерсті і шовку, все – Chloé; бавовняна футболка, Sunspel; шкіряні черевики, Tabitha Simmons
Про стиль

Я досить довго адаптуюся до нових трендів і вірна своїй уніформі: багато джинсів, блейзери, кольори: темно-синій, коричневий, сірий і чорний. Люблю коричневий жакет – до тремтіння – і темно-сині светри. Ніколи не ношу спідниці: їх занадто складно з чимось поєднувати. Терпіти не можу облягаючі, занадто тісні речі. Мені подобаються збалансовані образи з вивіреними пропорціями, тому для мене стиль – це взаємовідношення довжин і об'ємів.

Шерстяний светр, Céline; джинси, Slvrlake; шерстяне пальто, Giuliva Heritage Collection; шкіряні черевики, Chloé
Про етичність моди

Думаю, що поганий смак – це покупка безлічі речей, які зроблені там, де не дотримуються умов праці та не виплачують релевантну заробітну плату. А ще коли викидають річ, одягнену всього один раз. Речі з пластика не найбільш етичний варіант, хоча сьогодні це велика удача – знайти одяг, в складі якого немає штучних матеріалів і який, при цьому, не коштує цілий маєток.

Шерстяний жакет, шерстяні брюки, все – Balenciaga
Про тренди та шопінг

Мій улюблений тренд – олдскульні лижні куртки і спортивна екіпіровка в стилі 80-х, як у Gucci, Versace і Grace Wales Bonner. І мені подобається, що мохер знову в моді. Я зовсім не шанувальник вінтажу, я жахливий сноб. В основному роблю покупки онлайн, тому що це зручно. Головні речі цієї осені: черевики Givenchy, альтернатива джинсам – брюки-джодпури Chloé і коричневий дафлкот Loewe.

Парфумерна колекція Джо Еллісон

Фото: Rokas Darulis @Saint Luke

Стиль, модель: Jo Ellison

Зачіски: Susanne Lichtenegger @The Wall Group

Макіяж: Louisa Copperwaite

Продюсер: Alice Darlington @Saint Luke

Асистент фотографа: Damian Flack

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.