До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Заради кохання: як з'явилась борщівська вишивка

Напередодні Дня святого Валентина особливо приємно згадувати історії кохання, які доводять, що це почуття – все-таки головне в житті. Однією з найбільш повчальних, хоч і дещо сумних, є легенда про появу відомої всьому світу борщівської вишивки, якої без справжнього кохання просто не існувало б.

Іван Гончар, Народні типи в національному вбранні Південної Тернопільщини с. Іване-Пусте, 1975, фрагмент

Відмінна риса борщівської вишивки – домінування в ній чорного кольору. Решту відтінків, зазвичай, контрастні, використовують лише для виділення контурів малюнку. І саме поява чорного пов'язана з історією кохання. За народними переказами на Борщівський край протягом декількох століть (XV-XVII ст.) постійно нападали татари, полонили місцеве населення та знищували села. Внаслідок однієї з таких атак все чоловіче населення одного села було винищено, а жінки, в знак скорботи за загиблими, дали обітницю носити траур протягом декількох поколінь. Історики розповідають, що протягом семи поколінь в тому регіоні навіть на церковне вінчання молоді дівчата одягали сорочки з чорною вишивкою.

Реклама
Модель – @les.nyc у вишиванці Varenyky Fashion; фото – @roman.makhmutov
Стиліст @liza.gryvkovska у вишиванці Varenyky Fashion, фото – @ninafetch
Модель – @les.nyc у вишиванці Varenyky Fashion; фото – @roman.makhmutov

Ще одна відмінна риса борщівських вишиванок – це щільний візерунок, який прикрашав практично весь рукав. Завдяки йому сорочка виглядала одночасно урочисто та стримано. Останні екземпляри тих самих борщівських вишиванок, створених у скорботі, датовані 1920-ми роками – саме в цей час проживало сьоме покоління жінок, які дотримували обітницю своїх предків.

<b>Varenyky14</b>

Дизайнер бренду Varenyky Fashion Оксана Лебедєва розповідає, що ця історія любові і вірності справила на неї незабутнє враження, і в новій колекції вона зробила акцент саме на борщівську вишивку: "Вчинок мешканок Борщівського краю – це справжній подвиг, який яскравіше будь-яких слів характеризує душу та характер української жінки. У нашій колекції ми хотіли нагадати про цей важливий історичний факт і, водночас, показати, як ця вишивка може проявити себе в сучасному міському гардеробі".

<b>Varenyky14_1</b>

В нову колекцію увійшли різноманітні сукні-вишиванки, які виконані не тільки з льону або бавовни, а й з теплої шерсті. А родзинкою колекції стали напівпрозорі блузи, прикрашені щільною борщівською вишивкою, що стало справжнім викликом для команди Varenyky Fashion, яка справилась з ним блискуче. До речі, в честь Дня всіх закоханих бренд дарує знижку 14% на всю борщівську вишивку. Подробиці можна дізнатися на сайті Varenyky Fashion.

<b>БорщевскаяВышивкаПредметка</b>

Сайт: varenykyfashion.com.ua

Instagram: @varenykyfashion

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.