До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія однієї речі: маленька чорна сукня

"Одягнутися Шахерезадою легко, а підібрати маленьку чорну сукню важко", – якось сказала іменинниця Коко Шанель, що вклала в цю одну фразу філософію всієї своєї роботи.

Це нарочито просте плаття, яке француженка придумала 1926 року, стало символом незалежності і сексуальності, небажанням дотримуватися миттєвих трендів. Сукня Шанель була зшита з чорного крепу Х-образного силуету, з бічними швами і довгими рукавами. Її революційність якраз і полягала в цьому аскетизмі, адже у клієнток Коко Шанель вона спочатку асоціювалося з уніформою власних гувернанток і служниць.

Реклама
Ескіз маленької чорної сукні в американському Vogue, 1926 / Інтерпретація чорної сукні авторства Карла Лагерфельда

Історики моди також відзначають, що з цим винаходом Коко Шанель потрапила в нерв свого часу. Після Першої світової війни жінки стали більш самостійними, багато хто пішов працювати і у них більше не було часу переодягатися по п'ять разів на день. Потрібен був практичний і, при цьому, елегантний одяг. Шанель його і запропонувала. "Мода – це той час, в який ми живемо, – розповідала дизайнер. – Вона не може існувати відірвано від реальності, але, при цьому, вона повинна дарувати мрію. Пошуком цього балансу дизайнери і повинні займатися".

Коко Шанель під час примірки

Всі ми з дитинства і Коко Шанель не виняток. Ранні роки її життя були наповнені болем і бідністю, вона провела їх в притулку і саме там отримала перші знання про шиття. Глухі чорні сукні черниць, які опікувалися дітьми, як раз і стали натхненням для француженки. Уже пізніше Шанель називала чорний кольором свободи і сили. Весь світ їй повірив.

Коко Шанель, 1935

Маленьку чорну сукню миттєво відзначив американський Vogue, яку поставив в один ряд з популярним тоді автомобілем Ford Model T і пообіцяв, що найближчим часом вона з'явиться в гардеробі кожної елегантної жінки. Ці слова справдилися. Зовсім скоро МЧС почала трансформуватися і видозмінюватися в руках вже інших дизайнерів. У 1960-х її популярність стала народною завдяки Одрі Хепберн в сукні Givenchy, через 20 років без неї неможливо було уявити образ співачки Тіни Тернер, а в 1990-х вона вже стала символом мінімалізму завдяки Кельвіну Кляйну і Гельмуту Лангу.

<b>LBD_Evolution</b>

Сьогодні чорні сукні як і раніше присутні на модному порядку денному, адже їх переваги залишаються такими ж, як і 90 років тому – вони роблять тіло візуально стрункішим, легко пов'язують денний і вечірній образи, а також є ідеальним тлом для експериментів з аксесуарами. Vogue.ua вибрав 10 маленьких чорних суконь з останніх колекцій.

<b>LBD_2018</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.