До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Час рівності: як годинники втрачають гендерну належність

"Ми ніколи не думаємо: ось колекція для жінок, а ось – для чоловіків. Радше ми розглядаємо маскулінність як строгість форм, чистоту ліній, ретельність опрацювання деталей. Це про цінності, а не клієнтів", – пояснює Марі-Лор Серед, креативний директор годинникового напрямку Cartier, поки показує нову колекцію годинників з корпусом у формі бочки Prive.

L.U.C 1937 Classic, механізм з автопідзаводом, корпус з рожевого золота, сатинований циферблат, ремінець з шкіри алігатора, Chopard

Їх в компанії вважають маскулінними, але цілком припускають, що невеликі моделі Tonneau Cartier можуть сподобатися прихильницям штанних двійок. Таке трактування гендеру в годинниках здається найбільш наближеним до сучасності. Чоловічі чи жіночі – поділ в годиннику все більше здається вже минулим етикетом. Сучасна повістка – свобода вибору: як гендеру, так і механічного аксесуара.

Реклама
Годинник Tonneau Cartier

Питання свободи все ще визначається розміром. На тлі ретро-тренда мікро-корпус на чоловічій руці більше не здається анахронізмом початку ХХ століття. Образи картинних бонвіванів і спадкоємців великих статків, які носили "Сантоси" Cartier або "Реверсо" Jaeger-LeCoultre, – хороший приклад для наслідування. Сучасні любителі механіки брутальну романтику у стилі 90-х змінили на більш доречний для сучасності мінімалізм. Сплеск уваги до витончених розмірів пов'язують зі зростанням азіатського ринку, для якого європейський середній корпус є більшим – тому регулярні чоловічі лінії поповнюють моделями з корпусом 36 мм. Такі годинники личать і жіночому зап'ястю.

Хронометр De Ville Prestige, коаксіальний спусковий механізм, корпус з нержавіючої сталі і рожевого золота, опаліновий циферблат, ремінець зі шкіри, Omega

Універсальні моделі класичної елегантності легко уявити на ньому і на ній. Наприклад, з нової колекції Audemars Piguet Code 11.59 в круглому корпусі 42 мм (на виставці SIHH в моделі з турбійоном помітили голову Ради директорів компанії Жасмин Одемар), оновленої лінії Star Legacy Montblanc у сталевому корпусі 39 або 42 мм і ремінцем відтінку вечірнього неба Sfumato, а також Baume & Mercier Clifton Baumatic з 38-мм корпусом з рожевого золота.

Годинник Audemars Piguet Code 11.59

"Лінія між чоловічими і жіночими годинниками розмивається. Ми бачимо інтерес жінок до годинників, які раніше вважали традиційно чоловічими, а чоловіча аудиторія готова до годинники з діамантами", – вважає співпрезидент компанії Chopard Карл-Фрідріх Шойфеле, чию лінію Classic охоче носять чоловіки і жінки.

Оригінальне дизайнерське або декоративне рішення – гарантія оцінки годинників поза гендерною системою координат. Нову колекцію Galop d'Hermes у самій компанії називають "вільною від будь-якого формалізму". Її автор, інтер'єрний і предметний дизайнер Ані Арчібонг надихався формою сідла і ідеєю руху (галопу!) – тому новинка обтічної форми, що не зводиться до класичної "подушки" або кола, здається прекрасним дизайнерським об'єктом, і не не спаде на думку приписати йому гендерне забарвлення – як, наприклад, стільцеві або лаконічній вазі.

Прямокутні з корпусом, що перевертається, Reverso Jaeger-LeCoultre – один з найгеніальніших годинникових винаходів епохи ар-деко. Прості без декоративних витівок моделі давно стали позагендерними. Годинники з емалевими розписами (як в колекції-присвяті цього року зі слайдами Альфонса Мухи на одному з циферблатів), колір або діаманти, втім, більше не є маркером статі, а більше розраховані на цінителів metier d'art.

Нова серія Les Cabinotiers виконана в одиничному екземплярі марки Vacheron Constantin називається Mecaniques Sauvages і присвячена світу диких тварин. На циферблаті годинника з 42-мм корпусом покажчики часу і дати зміщені від центру: вся увага – на зображення тигра або панди, що виконані в техніці маркетрі по дереву (для однієї моделі могли використовувати до 20 видів дерева) або рельєфного гравіювання (займає до 300 годин). На жіночому зап'ясті такі годинники здаються трохи завеликими, але розмір компенсують смисли, які переконливо транслюють цей годинник з будь-якого зап'ястя.

<b>VAC_Watches</b>

Текст: Тетяна Соловей

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.