До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Таємні значення прикрас суфражисток

З нагоди Міжнародного жіночого дня згадуємо про знакові прикраси суфражисток — ініціаторок руху за жіночі права.

Зелений, фіолетовий і білий — три символічні кольори руху суфражисток. Комбінація — це акронім GiveWomentheVote, якому відповідає Green, WhiteandViolet, а також символьне значення кольорів: фіолетовий — шляхетність, білий — чистота, зелений — надія.

Реклама
Кадр з фільму "Суфражистка"

Знакову силу моди суфражистки перевіряли на вулицях. За виразними прикрасами, складеними із триколірних стрічок, однодумниці впізнавали одна одну й водночас маніфестували свій рух для суспільства.

Кадр з фільму "Суфражистка"

Особливо виразна так звана брошка Голловей у вигляді решітки й триколору. Її придумала донька активістки Еммелін Панкгерст і присвятила всім жінкам, яких заарештували й кинули до жіночої в’язниці Голловей.

Мода ж зіграла із цими прикрасами кумедний жарт. Наприкінці XIX століття поєднання аметистів, гранатів, перидотів і перлів опинилося у великому тренді. Перидот був одним з улюблених каменів короля Едуарда VII, і тому його активно використовували в ювелірній справі. Наприкінці XIX століття на Уралі в Росії відкрили родовище демантоїду — різновиду гранату дивовижного жовто-зеленого відтінку, і його часто можна побачити в прикрасах ар-нуво. До цього відтінку зеленого надзвичайно пасував колір насиченого фіолетового аметисту — їх вважали комплементарними, тому любили використовувати разом. Перли ще не втратили керівної позиції головного ювелірного матеріалу (тотальна популярність діамантів припала на XX століття). Через схожість кольорової палітри кольє й брошки із цих матеріалів помилково почали називати суфражистськими, хоча вигадливі штучки з ювелірних скриньок заможних буржуа ніяким боком не були причетні до прогресивного суспільного руху.

<b>УкрашенияСуфражисток</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.