До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Sonetti di dante: нова колекція ювелірних прикрас Alighieri

Медальйони, персні і ланцюги Alighieri цитують "Божественну комедію" Данте і найчастіше їх дарують з сентиментальної нагоди – на заручини, річницю або інші "іменини серця".

Сережки, золото, покрите бронзою, Alighieri

Текст: Тетяна Соловей

Реклама

"Не зараховую себе ні до модного світу, ні до ювелірного. Я працюю на перетині літератури, антропології та соціології", – каже Рош Махані, засновниця бренду ювелірних прикрас Alighieri.

Спочатку Alighieri називалася невелика лінія прикрас за мотивами "Божественної комедії" Данте Аліґ'єрі, яку Рош зробила 2014 року. Випускниця Оксфордського університету писала диплом за творами Данте – вивчала концепцію середньовічного кохання у творчості поета і порівнювала текстологічні приклади взаємозв'язку між духовним і фізичним.

Сережки, золото, покрите бронзою, два браслети, золото, покрите бронзою, все – Alighieri; бавовняна сукня, Erika Cavallini

З Данте пов'язана назва кожної прикраси. Зрозуміло, є кулон Bea з жіночим профілем (на честь коханої поета Беатріче), медальйони Leone (лева зустрічаємо в першій пісні "Божественної комедії" – там, де "земне життя пройдене до половини", і цю форму Рош створила першою), Infernal Storm і The Frozen Sun нагадують про першу частину поеми. Медальйони у стилі грецьких монет, бронза (з неї зроблені прикраси, покриті 24-каратним золотом) і насичений теплий відтінок жовтого – це вшанування матеріального світу Данте, Флоренції, з її великою кількістю скульптур з бронзи, і багатої золотої обробки архітектури епохи Бароко.

Бодічейн, золото, покрите бронзою, Alighieri; сукня з тафти, Miu Miu
Кольє, золото, покрите бронзою, Alighieri; бавовняна сукня, Jil Sander

Однак найменше Рош хотілося вторити літературі буквально. Як і улюблений поет, вона воліє метафори і транслює своє уявлення про сучасний світ – мінливий, крихкий, повний меланхолії і радості. Звідси форма прикрас – навмисно неправильна, ніби спеціально незакінчена (Рош сама створює прототипи з воску), перевага барокових перлів і ретельно виписані історії кожного предмета. Вони нагадують літературознавчий аналіз і щоденник винахідника: поясненням рядків з поеми Данте Рош описує сенси, які вкладає у прикрасу. В цілому це формує впізнаваність бренду, який представлений на Matches Fashion, Net-a-Porter, Liberty і в 60 бутиках по всьому світу.

Сережки, золото, покрите бронзою, Alighieri
Підвіска, золото, покрите бронзою, Alighieri

"Спочатку це була гра в переконання", – каже Рош і розповідає, що баєри Bluebird – першого магазину, якому вона показала колекцію, відгукнулися лише через рік. Вона була однією з перших, хто почав створювати оригінальні колекції в сегменті demi-jewelry – костюмної біжутерії з золотим покриттям, де ціна виробів не піднімається вище 1 000 євро. Сильною стороною Рош стала концепція: не просто медальйони, а "сімейні скарби" за прийнятною ціною (в середньому 200-300 євро), які дарують не без приводу. Випадок дизайнер передбачила – до кожної прикраси додається красива історія.

Рош Махані, засновниця бренду ювелірних прикрас Alighieri

Як зізналася Рош, їй подобається думка про те, що модою (у неї в активі – створення прикрас для колекції Joseph весна-літо 2018) і коштовностями вона нагадує людям про задоволення читати книги. Втім, не тільки. У її планах – капсульна колекція прикрас за мотивами інтерпретацій Данте – наприклад, серії ілюстрацій Сальвадора Далі або Вільяма Блейка до "Божественної комедії".

Фото: Valentin Hennequin

Стиль: Michela Caprera

Зачіски і макіяж: Erica Peschiera @Aura Photo Agency з використанням M.A.C Cosmetics

Асистент стиліста: Alessandro Ferrari

Модель: Gail Pelizzari @Women Management

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.