До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підвіски королеви: сучасний погляд на прикраси Анни Ярославни

В день вінчання Анни Ярославни з французьким королем Генріхом I Vogue.ua уявляє, які коштовності вона носила до від'їзду до Франції.

19 травня 1051 року в Реймському соборі відбулося вінчання дочки Ярослава Мудрого, відомої всьому світу як Anna de Kiev. На найвідомішому імпортному портреті – гравюрі 17 століття – вона одягнена за французьким звичаєм. Який вигляд мала за часів Київської Русі – невідомо. Те, що на фресці 11 століття в Софії Київській зображена княжа родина, не доведено. За прикрасами, які були популярні в той час в межах Київської Русі, ми склали вміст ювелірної скриньки прославленої княжни з роду Рюриковичів.

Реклама
Фібула

Фібула – застібка для одягу, яка мала форму скоби з голкою і дужкою, на що наносили мінімальний, частіше геральдичний, декор. Одна з перших ювелірних форм з'явилася в колекціях Dries Van Noten і Lanvin минулого літа, і залишається в них до сих пір. У колекціях весна-літо 2018 Miu Miu і Louis Vuitton її кріпили на лацкани піджака або блузи з стоячим коміром.

Louis Vuitton весна-літо 2018
Діадема

Головна прикраса у вигляді вінця (не плутати з тіарою – розімкнутою короною). У центральній ланці цієї діадеми зображений Олександр Македонський з грифонами – сюжет, який походив з Візантійської ювелірної традиції, так само, як і найтонший розпис емаллю.

Барми

Барми – урочисте намисто зі священними зображеннями, що прийшло до нас з парадного одягу Візантійських імператорів. У колекції весна-літо 2018 Alexander McQueen каскади ошатних барочних кольє цитують знакову історичну форму.

Alexander McQueen весна-літо 2018
Гривна

Гривна – нашийна прикраса у вигляді разімкнутого кольє, найяскравіша форма прикрас того періоду. Така, як зображена на ілюстрації, виготовлена в складній технології плетеного металу. Сучасні варіації роблять з абсолютно різноманітних матеріалів – від пластику до покритої золотом бронзи.

Рясна і колти

Рясна (ланцюжки) з колтами (порожніми прикрасами) кріпили до головного убору, тому вони могли досягати лінії плеча, а в колтах часто носили фрагмент просоченої ароматними маслами тканини. Найчастіше на колтах того часу можна було зустріти сиринів – райських птахів з жіночою головою. Сучасний еквівалент таких прикрас – великі сережки – вже який сезон поспіль є головним модним трендом.

Stella McCartney весна-літо 2018

Текст: Тетяна Соловей

Колаж складений на основі фотографій з каталогу Музею історичних коштовностей України і Національного музею історії України

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.