До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Перлина нації: символізм головних прикрас королівської родини

За все своє життя королеву Єлизавету II рідко можна було побачити без перлів. І коли члени королівської сім’ї віддадуть останню шану Її Величності на її державних похоронах у Вестмінстерському абатстві 19 вересня, є всі шанси, що вони також їх надінуть.

Королева Єлизавета II, 2002 рік

Жінки — члени родини ретельно дотримуються королівського протоколу після смерті королеви, одягаються в чорне, часто з вуаллю, і додають прикраси з перлами та діамантами. Але чому саме перли стали коштовним камінням для королівського трауру? "Це традиція, — коментує письменниця та історикиня ювелірного мистецтва Вів’єн Бекер. — Уся справа в нейтральному кольорі, а також у тому, що перли не блискучі або зухвалі. Вибираючи їх, ви стримані й поважні".

Реклама
Кетрін, принцеса Уельська, у брошці королеви з перлами та діамантовим листям на службі у Вестмінстер-голі 14 вересня

Природні перлини, утворені в мушлях молюсків, є рідкісними дивами природи, які захоплювали людей з давніх-давен. Греки вірили, що це сльози богів. В індуїстській культурі перли асоціювали з мудрістю й чистотою. У китайській традиції перлину клали в рот померлої людини як захист, щоби полегшити її подорож до загробного світу. "Цікаво, наскільки важливі перлини у світових культурах. Вони є символом витонченої елегантності", – каже дизайнерка Мелані Георгакопулос, яка спеціалізується на ювелірних виробах з перлами для свого однойменного бренду, а також на дизайні для Tasaki.

Королеву Єлизавету I часто зображували на портретах, прикрашену перлами

В епоху Відродження, з огляду на їхню рідкість і високу цінність, ці морські коштовності стали асоціюватися з багатством і високим соціальним статусом. Для королеви Єлизавети I, яка прагнула відтворити свій образ королеви-діви, перли символізували чистоту та цнотливість, а також були візуальним кодом, що передавав її надзвичайне багатство й могутність.

Королева Вікторія, зображена на портреті Генріха фон Анджелі в 1899 році у віці 78 років. Майже половину свого життя вона провела в жалобі за принцом Альбертом, який помер у 1861 році

Однак лише за часів правління королеви Вікторії перли стали настільки сильно асоціюватися з трауром. Їй було лише 42 роки, коли вона втратила свого коханого чоловіка, принца Альберта, у 1861 році, і решту свого життя – майже 40 років – провела в жалобі. Завдяки їй навколо обрядів трауру склалися суворі правила. Авторка книги Jewels and Jewellery та кураторка ювелірних виробів у Музеї Вікторіанської епохи Клер Філліпс зазначає: "Етикет, пов’язаний зі смертю, став складнішим і жорсткішим упродовж XIX століття... До 1860-х вдова мала носити чорне близько року й одного дня після смерті чоловіка. Поступово вдовам дозволили використовувати складні траурні прикраси, потім діаманти та перли, й зрештою – кольорові камені. Деякі вдови, наслідуючи приклад королеви Вікторії, ніколи не поверталися до простіших витворів".

Звісно, таких жорстких правил уже не дотримуються. Сьогодні небагато людей носять коштовності з гагату для трауру, а торгівля слоновою кісткою – іншим безбарвним матеріалом, популярним у траурних сукнях XIX століття – заборонена. Однак перли з їхнім м’яким, тонким блиском і асоціацією з чистотою досі вважаються відповідним вибором, адже завдяки розвитку індустрії культивованих перлів Кокіті Мікімото на початку XX століття, цей коштовний камінь став набагато доступнішим.

Герцогиня Сассекська в діамантових сережках з перлинами, які дістала на подарунок від королеви, на службі, що відбулася під час транспортування труни Її Величності до Вестмінстер-голу

Королівській родині, звісно, пощастило носити прикраси зі здебільшого натуральними перлами. Сама королева Єлизавета носила їх, коли оплакувала свого батька Георга VI після смерті в лютому 1952 року. Новоспечена монархиня супроводжувала свою матір і бабусю, королеву Марію, щоб зустріти труну з тілом батька на вокзалі Кінгс-Кросс. Королівські особи були вдягнені в чорне, а під їхніми вуалями м’яко виблискували перлини.

Королева Єлизавета II, королева Марія та королева Єлизавета, королева-мати, вдова короля Георга VI, у чорних траурних сукнях та перлах у лютому 1952 року очікують на прибуття спеціального поїзда, який привіз труну Георга VI із Сандрингема перед його похороном

Пізніше Діана, принцеса Уельська, наділа перли на похорон принцеси Монако Грейс. Також вона вибрала намисто з великих перлів на похорон Джанні Версаче після його вбивства в липні 1997 року.

Діана, принцеса Уельська, у намисті з перлами та діамантами на похороні принцеси Грейс у вересні 1982 року

Герцогиня Кембриджська наділа ще одне перлове намисто, яке раніше носила Діана, – чотириниткове кольє з перлами й діамантами від Garrard, яке містить перлини, подаровані королеві японським урядом у 1970-х. Тепер у траурі за самою королевою, Кетрін поєднала траурний чорний колір з брошкою з перлами та діамантовим листям під час служби у Вестмінстер-голі. Того ж дня вона також віддала данину пам’яті своїй покійній свекрусі парою сережок з перлами й діамантами останньої.

Діана, принцеса Уельська, на похороні Джанні Версаче в липні 1997 року, незадовго до своєї смерті

На тій же службі герцогиня Сассекська поєднала перли з чорним, зробивши вибір на користь характерних стриманих перлин і діамантів, які подарувала їй королева. Вона носила їх на своїй єдиній сольній зустрічі з королевою Єлизаветою в червні 2018 року.

Королева-консорт і принцеса Уельська після служби у Вестмінстер-голі

Камілла, королева-консорт, вибрала перлові сережки разом зі своїм улюбленим чотиринитковим перловим намистом, а принцеса Анна дотримувалася протоколу й одягнула повну церемоніальну форму Королівського флоту в поєднанні з простими сережками-пусетами. Однак напередодні, супроводжуючи труну своєї матері із Шотландії до Лондона, Анна вибрала сережки з перлами від Ендрю Гріма, які дістала на подарунок від батьків наприкінці 1960-х. Того дня вона віддала данину пам’яті королеві у зворушливій заяві, в якій описала, яким щастям вважала можливість розділити останні 24 години життя своєї найдорожчої матері. Принцеса носила такі ж сережки на похороні свого батька, принца Філіпа, минулого року, що свідчить про її близькість до обох батьків.

Принцеса Анна в сережках з перлами — батьківському подарункові в 1960 роках — під час супроводу труни своєї матері, королеви Єлизавети

Поки королівська сім’я готується прощатися з королевою, Георгакопулос запитує себе: чи не поєднують чорна сукня й білі перлини в траурних образах сум через втрату коханої людини й удячність за прожите життя... Коли світ прощається з найдовше правлячим монархом Британії та дивиться вперед на правління Чарльза, "перли частково представляють кінець одного, проте й початок чогось іншого".

Текст: Rachel Garrahan

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.