До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мирний час: Тетяна Соловей про годинник Tank de Cartier

У цьому році годинник Tank de Cartier відзначає 100-річчя. За цей час він устиг побувати на зап'ястях найдивовижніших людей століття​.

"Якби всі танки на світі зробили Cartier, у нас був би мир", – мовить напис на приуроченому до ювілею рекламному плакаті дизайну Жан-Шарля де Кастельбажака. Годинники Tank були гідними ровесниками епохи. Їхній автор Луї Картьє надихнувся найпрогресивнішими машинами свого часу – першими французькими танками Renault. Заводна головка нагадувала поворотну вежу, бранкарди (паралельні бокові елементи корпусу, що з'єднують вушка і ремінець) – нескінченність гусениці, прямокутна форма була навіяна горизонтальним січенням бойової машини.

Реклама

Формат наручних годинників винайшли в Cartier десятиліттям раніше, створивши модель Santos для льотчика-ентузіаста Альберто Сантоса-Дюмона. Він любив водити літак, пересуватися по місту на дирижаблі і якось поскаржився голові паризького відділення Будинки Луї Картьє, що йому незручно діставати кишеньковий годинник під час польоту. Але саме Tank стали класикою наручних годинників. Справа не тільки в канонічній хвилинній розмітці chemin-de-fer ("залізна дорога") і цифрі IIII замість IV на циферблаті, а скоріше в ергономіці: Tank були результатом пошуку ідеальної форми і вигину корпусу, завдяки чому наручний годинник максимально комфортно сидів на зап'ясті.

У 1960-і, з новим витком популярності прямокутних годинників, класичні Tank остаточно утвердилися в статусі жіночої годинної класики

За легендою, перший "танк" отримав генерал Джон Першинг, командувач американськими експедиційними військами в Європі під час Першої світової. Другий дівстався відомому паризькому денді Боніфацію (Боні) де Кастеллану, двоюрідному прадіду знаменитого ювеліра Віктуара де Кастеллана, – першому з гідної низки світських персон, які одягали годинник на зап'ясті (Енді Воргол, Ів Сен-Лоран, Стів Макквін, Фред Астер).

Tank не завжди належали виключно чоловічій руці. У 1922-му з'явилася модель Tank Cintrée – тонка, елегантна, призначена для витонченого дамського зап'ястя, згодом завжди виходила лімітованим тиражем. Перші моделі призначалися для заможних американських леді – клієнток магазину Cartier на перетині 52-ї і 5-ї авеню: в архівах Будинку зберігається ескіз моделі для спадкоємиці надзвичайно багатої сім'ї Луїзи Астор ван Аллен.

У 60-ті, з новим витком популярності прямокутних годинників, класичні Tank остаточно утвердилися в статусі жіночої годинної класики. Їхній лаконічний дизайн став і продовжує залишатися близьким за духом сучасним емансипованим жінкам.

Годинник Tank Française, сталь, інкрустація діамантами круглого ограновування, Cartier

У фільмі "Як вкрасти мільйон" (1966) Одрі Хепберн вела червоний кабріолет, носила гіпермодние наряди Юбера Живанші, стрижку Александра де Парі і золотий Tank. По інший бік Атлантики приклад подала Жаклін Кеннеді. Вона не розлучалася з золотим годинником в квадратному корпусі на шкіряному ремінці, що отримала в подарунок від чоловіка сестри, Станіслава Радзивілла. У червні 2017 го на аукціоні Christie's він став найдорожчим годинником Tank в історії. За 379 500 доларів (втричі більше оціночної вартості в 120 тисяч доларів) їх придбала Кім Кардашян. Втім, преса повважала її скоріше винятком із сучасного ряду прихильниць Tank de Cartier – амбітних жінок на кшталт принцеси Діани, Анни Вінтур і Мішель Обами.

Текст: Тетяна Соловей

Коллаж: Христина Золотарьова

Читайте також:

Часам Tank Cartier исполняется 100 лет

Блестящий кризис: что миллениалы сделали с бриллиантами

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.