До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як ювелірні прикраси потрапляють в кіно, частина 1

"Зроби сам, якщо такий розумний!", – саме з цієї фрази почалася блискуча кар'єра дорогоцінного каміння і ювелірних прикрас великих Будинків в кінематографі. Ці слова в 1930-роках виголосив художник по костюмах Волтер Планкетт, адресовані вони були його другові Юджину Джозефу, з яким вони разом ходили на прем'єри, і який зазначив, що у фільмі "Романи Челліні" актриси Констанс Беннетт і Люсіль Болл на додаток до історичних костюмів XVI століття носили прикраси з століття двадцятого, та й ті були не такі хороші, як хотілося б, і взагалі нагадували біжутерію.

Юджин Джозеф і Джиммі Гласер в Joseff of Hollywood

Загалом виклик був прийнятий і після кількох років досліджень в музеях і галереях (тоді ж він зібрав цілу бібліотеку з рідкісними історичними книгами, які завжди ретельно вивчав перш, ніж братися за замовлення), створення тисяч ескізів, Джозеф відкрив власний ювелірний Дім Joseff of Hollywood. Завдяки щирому інтересу до кіно, зв'язкам з художниками по костюмах, бізнес розвивався з космічною швидкістю і дуже скоро колекція його прикрас становила кілька мільйонів позицій, які використовували як в кіно, так і для виходів на червоні килимові доріжки та інші урочисті заходи Вів'єн Лі, Мерилін Монро, Грейс Келлі і Елізабет Тейлор. Кольє, сережки та брошки Joseff of Hollywood можна побачити у фільмах "Розвіяні вітром" (1939), "Джентльмени віддають перевагу білявкам" (1953), "Вище суспільство" (1956) і "Клеопатра" (1963). З останніх прем'єр Joseff of Hollywood можна назвати "Пірати Карибського моря", "Атлант розправив крила. Частина I" і "Останній Хрещений батько". Сам засновник Дому 1949 року загинув у катастрофі, проте його бренд успішно працює і сьогодні. Саме Юджин Джозеф дав зелене світло використанню коштовностей в кіно.

Реклама
Кольє Joseff of Hollywood і Вів'єн Лі

Однією з перших його робіт стала стрічка 1939 року "Розвіяні вітром" з Вів'єн Лі в головній ролі. Ювелірний гардероб Скарлетт складався з великих прикрас, які створив Джозеф. Також у фільмі використали брошку у формі птаха, яка належала матері художника по костюмах, того самого Волтера Планкетта. Саме образ Скарлетт дав старт високій ювелірній моді в Голлівуді в 1940-х роках і посприяв моді на фамільні коштовності.

Змії Joseff of Hollywood

Ще одна зірка того часу і пристрасна прихильниця коштовностей Елізабет Тейлор знімалася у фільмі "Клеопатра" в прикрасах Joseff of Hollywood. Художники по костюмах Рені Конлі, Ірен Шарафф і Вітторіо Ніно Новарезе вирішили змішати її з коштовностями Будинку Bvlgari. До речі, партнер по фільму, а потім і чоловік актриси, Річард Бартон, тоді жартував, що Тейлор знає тільки одне слово по-італійськи – Bvlgari. Після зйомок актриса отримала перстень Bvlgari з діамантом від Бартона, годинник-браслет у вигляді змії і дзеркальце. Вартість годинника становила половину гонорару, отриманого Ліз за фільм – півмільйона доларів. 2001 року на аукціоні Christie's в Нью-Йорку виставили ​​особисту колекцію коштовностей Тейлор, так ось в Bulgari до останнього моменту не були в курсі того, що дзеркало зі зйомок "Клеопатри" зробили їх майстри. І все ж його вдалося викупити для архіву бренду за 194 500 тисяч доларів.

Елізабет Тейлор в прикрасах Joseff of Hollywood ("Клеопатра", 1963 рік)

Всі знають, чому фільм "Сніданок у Тіффані" з Одрі Хепберн у головній ролі називається саме так, але не багато в курсі, що легендарну прикрасу створив французький ювелір флорентійського походження Роджер Семама. Свого часу художник створював прикраси для Jacques Fath, Balmain, Schiaparelli, Lanvin, Givenchy, Balenciaga, Christian Dior і Yves Saint Laurent, а деякі з його творів були представлені на виставці Yves Saint Laurent в музеї Метрополітен в Нью-Йорку. А ось діамант, який лежить поверх ниток перлів, вже багато років носить ім'я компанії "Тіффані" і є її незмінним талісманом. Сьогодні це кольє називається "Рапсодія" і оцінюється приблизно в 3 500 000 $.

Одрі Хепберн у фільмі "Сніданок у Тіффані"

А ось в сучасному фільмі "Великий Гетсбі" з Леонардо Ді Капріо і Кері Малліган справді повністю використовували прикраси американського ювелірного Дому Tiffany & Co. Майстри компанії працювали над ними спільно з дизайнером костюмів Кетрін Мартін. Деякі з творів, використаних у фільмі, були частиною оригінальної колекції 1920-х років з архівів Будинку, а решта натхненні оригінальною колекцією. Тоді ж випустили знамениту Blue Book, в неї увійшли вироби в стилі 1920-х років. Всі прикраси, використані в картині, були створені з золота і платини з додаванням дорогоцінного каміння і перлів, а найдорожчим виробом в стрічці стала тіара Savoy з білими і жовтими діамантами. Її можна купити за 200 000 євро. А в екранізації знаменитого роману Фітцдждеральда 1974 року, фільм тоді знімав режисер Джек Клейтон, а головні ролі грали Роберт Редфорд і Міа Ферроу, використовували більш, ніж 50 оригінальних виробів Будинку Cartier.

Кері Малліган у фільмі "Великий Гетсбі" (2013 рік)
"Великий Гетсбі", 1974 рік

"Поговоріть зі мною, Гаррі Вінстон! Поговоріть зі мною про найкращих друзів дівчат – діамантів!", – співала про свою пристрасть до дорогого каміння Мерилін Монро у фільмі "Джентльмени віддають перевагу білявкам", а на шиї актриси сяяло справжнє діамантове кольє Harry Winston, головною частиною якого був відомий індійський діамант Moon of Baroda. Цей камінь п'ять століть був власністю родини індійських махарадж. Після фільму слід чудового кольє загубився, а трохи пізніше діамант продавали на одному з аукціонів вже окремо. Його вартість – 1 мільйон доларів.

Мерилін Монро у фільмі "Джентльмени віддають перевагу білявкам"

Історія з фільму "Король говорить" 2010 року про Волліс Сімпсон – це не тільки розповідь про велике кохання і прекрасні вбрання, це ще й історія створення легендарного кольє Zipper у вигляді блискавки, яке придумав спеціально для Волліс ювелір Будинку Van Cleef & Arpels, Рене Пусан. 1939 року герцогиня Віндзорська придумала і замовила в Van Cleef & Arpels застібку для сукні – блискавку з діамантів і платини. Однак зі зрозумілих причин 1939 року платину оголосили в США стратегічним металом, потрібним для виробництва озброєння. До задуму герцогині повернулися пізніше і з її ідеї всипати діамантами блискавку вийшло легендарне кольє Zipper.

Кольє Van Cleef & Arpels Zipper

Були й історії гідні гострих очей і зауважень Юджина Джозефа, який ще в 1930-х роках відмовлявся використовувати в кіно біжутерію. Так, наприклад, режисер Баз Лурман взявшись за стрічку "Мулен Руж" 2001 року запропонував, щоб ажурний комір для героїні Ніколь Кідман був зроблений зі штучних діамантів. Тоді австралійському ювелірові Стефано Кантурі вдалося переконати метра, що такі камінці не будуть сяяти досить благородно і в підсумку кольє, створене в майстернях Canturi в дусі Belle Epoque, було інкрустовано 1308 діамантами вагою 134 карата і обійшлося в один мільйон доларів.

Кольє для фільму "Мулен Руж" Canturi

Знамените кольє "Серце океану" з "Титаніка", як виявилося, не було настільки дорогим, яким здавалось на екрані. Згідно з сюжетом, центральний сапфір з кольє, який головній героїні Роуз подарував її наречений, належав Людовику XVI. На ділі виріб, створений ювелірним Домом Asprey & Garrad, виконаний з білого золота та інкрустований банальними фіанітами, його вартість на той момент була 10 тисяч доларів. Правда вже після грандіозної прем'єри і успіху фільму в Asprey & Garrad створили точну копію намиста з натуральним каменем. Кольє декорували сапфіром в 170 карат і 65 діамантами по 30 карат кожен. На благодійному аукціоні нове "Серце океану" пішло за 2 200 000 доларів. В цей час оригінал зберігається в приватній колекції Джорджа Голмса, який придбав виріб у 20th Century Fox 2009 року.

Текст: Анастасія Яворська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.