До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія однієї речі: еспадрильї

Історія культового літнього взуття на джутовій підошві почалася ще на початку ХIII століття в Каталонії. Тоді підошву еспадрильї виготовляли з канатних ниток, сплетених з тонкої жорсткої трави esparto, в той час як верхня частина була виконана з парусини. Спочатку взуття називали "espardenya", але пізніше назва трансформувалася в "espadrilles" на французький лад.

Діти грають в кориду, 1842-1871

Через кілька століть еспадрильї почали плести з джуту, який мав більшу зносостійкість порівняно з еспарто. Еспадрильї були недорогими у виробництві, одночасно зручними і довготривалими, тому в основному їх носили селяни. Так тривало аж до 1927 року, коли сімейна династія взуттєвиків Кастаньєр заснувала однойменну компанію Castañer і почала поставляти еспадрильї солдатам під час громадянської війни в Іспанії. Нове взуття на джутовій підошві отримало прогумовані накладки, які сприяли вологостійкості моделі.

Реклама
Коко Шанель і Дюк Лаурино, 1930

Але на верхівку популярності еспадрильї злетіли лише в 1960-х роках після колаборації компанії Castañer з французьким дизайнером Івом Сен-Лораном. Модельєр запропонував каталонським майстрам випустити еспадрильї на танкетці в різнокольоровому виконанні та з довгими стрічками для фіксації. Така модель вмить завоювала симпатії знаменитостей. Так, модне мотузяне взуття полюбили Коко Шанель, Грейс Келлі, Софі Лорен, Одрі Гепберн, Деббі Рейнольдс, Сальвадор Далі і Джон Кеннеді.

Грейс Келлі, 1956
Деббі Рейнольдс, 1955
Сальвадор Далі, 1969

Кіноіндустрія сприяла подальшому зростанню популярності еспадрильїв. Так, 1946 року Лорен Беколл вдягнула їх в детективі "Глибокий сон", а через два роки з'явилася в них у драмі "Кі-Ларго". Рита Гейворт продемонструвала білі еспадрильї на зав'язки у фільмі "Леді з Шанхаю" (1947), а Грейс Келлі з'явилася в кінострічках "Спіймати злодія" (1955) і "Вище суспільство" (1956). У 1960-х їх приміряли Жанна Моро в романтичній драмі "Жюль і Джим" і Одрі Гепберн у "Двоє на дорозі". 1972 року Даян Кітон прикрасила комедію Вуді Аллена "Зіграй ще раз, Семе": з'явилася в синіх еспадрильях на танкетці, одягнутих на сірі гольфи.

Рита Гейворт в фільмі "Леді з Шанхаю", 1947
Грейс Келлі і Кері Грант у фільмі "Спіймати злодія", 1955
Даян Кітон у фільмі "Зіграй ще раз, Семе", 1972

З 1980-х років зручні еспадрильї ставали ключовим елементом курортного відпочинку. Дизайнери з року в рік продовжують випускати джутові пари, експериментувати з матеріалами, палітрою кольорів, декором і формами. Так, верхня частина еспадрильїв може бути виконана зі шкіри, замші, текстилю або мережива, а також прикрашена небанальним декором: фантазійними аплікаціями, геометричною перфорацією, ніжною вишивкою, перлинами або кристалами. Сучасні пари джутових тапочок можуть бути на танкетці, як у колекціях Zimmermann і Valentino, з зав'язками навколо кісточки, як у Prada і Castaner, або на масивній підошві, як у Bottega Veneta. Vogue.ua зібрав 10 актуальних пар еспадрильїв сезону весна-літо 2019.

<b>эспадрильи</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.