До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Плани на вихідні: "Ніч музеїв" і прем'єра опери "Дідона і Еней"

19 травня українські музеї відзначають Міжнародний день музеїв, в Києві вперше покажуть документальний фільм про Мартіна Маржела, а лідер нового українського театру Тамара Трунова представляє прем'єру опери "Дідона і Еней" – Vogue.ua розповідає про найцікавіше, що відбуватиметься в Києві 19-20 травня.

"Ніч музеїв"

В ніч з 19 на 20 травня

Реклама

Уже який рік до світового святкування Ночі музеїв із задоволенням приєднуються і музеї українські. Так, в ніч з 19 на 20 травня в музеї Гончара можна буде на практиці дізнатися, що таке українські народні танци. Рівно о 22:00 у дворі музею розпочнеться танцювальна забава, всі учасники якої, згідно з традицією – одна велика сім'я. Настрій створюватимуть музиканти з Івано-Франківська, Києва та Будапешта.

Тим часом в Національному художньому музеї дивляться в майбутнє – і покажуть глядачам звичну експозицію в доповненій реальності. Завантаживши на смартфон додаток Linzar, можна буде дізнатися нові факти про знайомі картини. Також в музеї відбудуться незвичайні майстер-класи: волонтери, одягнені, як герої картин, протягом півгодини позуватимуть всім, хто хоче малювати з натури.

У Національному музеї історії, о 21:30, розпочнеться показ фільму "Навесні" Михайла Кауфмана – німе чорне-біле кіно, зняте в Києві 1929 року, проектують на стіни музею. А до 5 ранку проводитимуть екскурсію зі свічками, під час якої розкажуть про міфи і легенди музею.

У найбільш обговорюваному з недавніх пір українському музеї – Одеському художньому, директором якого місяць тому став художник Олександр Ройтбурд, пройдуть майстер-класи з графіки, екскурсії, а також концерт групи Pokaz Trio. Також зараз в музеї триває виставка української художниці Влади Ралко.

Концерт групи GusGus

19 травня в клубі Stereo Plaza

З новим альбомом Lies Are More Flexible до Києва їде ісландська група GusGus – мабуть, найвідоміші ісландці в світі після Бьорк. Їх десятий студійний альбом – музика майбутнього: мінімалістична, інтелігентна і трохи відчужена суміш тек-хауса і сінті-попу.

"Дідона і Еней"

19 і 20 травня на ВДНХ

фото – facebook-сторінка Open Opera

Цих вихідних в Києві покажуть прем'єру всесвітньо відомої опери "Дідона і Еней" англійського композитора Генрі Перселла, що написав її наприкінці XVII століття (перші два покази відбулись в листопаді минулого року). Ініціював постановку незалежний меценатський проект Open Opera Ukraine, мета якого – перезапустити українське оперне мистецтво, зробити його живим і сучасним. Поставити оперу Перселла запросили Тамару Трунову (Vogue UA писав про Тамару в листопадовому номері 2016-го) – лідера нового українського театру, володарку премії British Council за спектакль "Під небом синім" (Київська оперета) і режисера однієї з найкращих українських вистав останніх років – "Саша, винеси сміття" за п'єсою Наталії Ворожбит. В Україні барокову оперу майже не ставлять, тим часом музика епохи бароко – європейський мейнстрім, один з найпопулярніших напрямків сучасної опери, поле для режисерських експериментів, і в той же час, випробування для вокалістів. Для київської постановки зібрали кращих з кращих: партію Белінди, наприклад, виконає сопрано Тетяна Журавель – солістка опери Будапешта і Львівської опери, яка цього літа дебютує на фестивалі Macerata Opera Fest в Італії; партію Енея – Євген Прудник – чемпіон світу з армрестлінгу та володар оксамитового баритона, а в партії Другої служниці ми почуємо молоду солістку Юлію Засімову, яка вже влітку дебютує в опері Цюріха.

Тамара Трунова – глибокий, тонкий, складний режисер; вона впевнена, що "будь-який міф легко переноситься у сьогодення". Тим більше, міф, який лежить в основі "Дідони і Енея" (лібрето написано за мотивами однієї з книг "Енеїди" Вергілія про пригоди троянського воїна Енея) – про палке кохання і смерть. "Під час роботи над оперою, я фантазувала на тему внутрішнього "карфагена" жінки – певної внутрішньої держави, яку ти намагаєшся "вберегти", а вона розколюється на твоїх очах", – розповідає режисер. Оперу покажуть в стінах головного павільйону ВДНГ, і організатори впевнені, що в цьому монументальному будинку музика бароко зазвучить особливо – зіграє свою роль і внутрішнє зіткнення епох, і особлива акустика.

Прем'єра фільму We Margiela

19 травня в кіностудії Film.ua

В рамках Fashion Film Festival Kyiv в Україні вперше покажуть документальний фільм We Margiela. Фільм розповідає про створення бренду Maison Martin Margiela, загадкову особистість Мартіна Маржела і відкриє творчі таємниці роботи бренду. У документальній стрічці взяли участь члени команди, перші моделі і клієнти Maison Margiela. Однак за весь фільм жодного разу глядач, в повній відповідності з філософією бренду, не побачить обличчя самого Мартіна Маржела.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.